تحقیقات جدید نشان میدهد که تأثیر طولانی مدت سیگار بر سیستم ایمنی که با تغییرات اپی ژنتیکی مرتبط است، حتی پس از ترک سیگار نیز ادامه مییابد.
به گزارش تکناک، این یافته اخیراً در مطالعهای توسط گروهی از دانشمندان کشف شد که متشکل از 1000 داوطلب سالم بود و برای درک تنوع در پاسخهای ایمنی انجام شد. سیگار علاوه بر تاثیر کوتاه مدت بر سیستم ایمنی، پیامدهای بلندمدتی نیز دارد. سالها پس از ترک این عادت، سیگار کشیدن بر برخی از مکانیسمهای دفاعی بدن که در حین سیگار کشیدن تغییر کردهاند، تأثیر میگذارد.
این یافتهها که برای اولین بار خاطرهای بلندمدت از اثرات سیگار بر سیستم ایمنی را نشان میدهد، در مجله Nature در 14 فوریه 2024 منتشر شد.
فهرست مطالب
تاثیر سیگار بر پاسخهای ایمنی
سیستم ایمنی افراد از نظر نحوه واکنش موثر به حملات میکروبی به طور قابل توجهی متفاوت است. اما چگونه میتوان این تنوع را توضیح داد؟ چه عواملی باعث این تفاوتها میشود؟
داراگ دافی، نویسنده ارشد این مطالعه میگوید: برای پاسخ به این سؤال کلیدی، ما در سال 2011 گروهی تشکیل دادیم به نام Milieu Intérieur که متشکل از 1000 فرد سالم 20 تا 70 ساله بود. در حالی که عوامل خاصی مانند سن، جنسیت و ژنتیک به تأثیر قابل توجهی بر سیستم ایمنی دارند، هدف از این مطالعه جدید شناسایی عوامل دیگری بود که بیشترین تأثیر را داشتند.
بررسی تنوع سیستم ایمنی
دانشمندان نمونههای خون گرفته شده از شرکتکنندگان را در معرض طیف گسترده ای از میکروبها (ویروسها، باکتریها و غیره) قرار دادند و با اندازهگیری میزان سیتوکینهای ترشح شده، پاسخ ایمنی آنها را مشاهده کردند.
سپس با استفاده از مقادیر زیادی از دادههای جمعآوری شده، محققان تعیین کردند که کدام یک از 136 متغیر مورد بررسی (شاخص توده بدنی، سیگار کشیدن، ساعت خواب، ورزش، بیماریهای دوران کودکی، واکسیناسیون، محیط زندگی و غیره)، بیشترین تأثیر را روی پاسخهای ایمنی افراد مورد مطالعه دارند.
در این مطالعه سه متغیر برجسته بودند: سیگار کشیدن، عفونت سیتومگالوویروس نهفته و شاخص توده بدن. دافی خاطرنشان میکند: تأثیر این سه عامل بر برخی از پاسخهای ایمنی میتواند برابر با سن، جنسیت یا ژنتیک باشد.
اثرات طولانی مدت سیگار بر سیستم ایمنی
در مورد سیگار کشیدن، تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که پاسخ التهابی که بلافاصله هنگام عفونت با یک عامل بیماریزا ایجاد میشود، در افراد سیگاری تشدید میشود و علاوه بر این، فعالیت سلولهای خاصی که در حافظه ایمنی نقش دارند، مختل میشود.
به عبارت دیگر، این مطالعه نشان میدهد که سیگار نه تنها مکانیسمهای ایمنی ذاتی، بلکه برخی مکانیسمهای ایمنی سازگار را نیز مختل میکند.
دافی میگوید: مقایسه پاسخهای ایمنی در سیگاریها و کسانی که قبلا سیگاری میکشیدند نشان داد که پاسخ التهابی پس از ترک سیگار به سرعت به میزان طبیعی بازگشت، در حالی که تأثیر آن بر ایمنی سازگار برای 10 تا 15 سال ادامه داشت. این اولین بار است که میتوان تأثیر طولانی مدت سیگار را بر پاسخهای ایمنی نشان داد.
اساساً به نظر میرسد که سیستم ایمنی چیزی شبیه به حافظه بلندمدت از اثرات سیگار دارد. اما چگونه؟
یکی از محققان این مطالعه به نام ویولین سنت آندره میگوید: وقتی متوجه شدیم که مشخصات افراد سیگاری و افرادی که قبلا سیگار میکشیدند، مشابه است، بلافاصله شک کردیم که فرآیندهای اپیژنتیکی در حال انجام است. ما در این مطالعه نشان دادیم که اثرات طولانی مدت سیگار بر پاسخهای ایمنی با تفاوت در متیلاسیون DNA با پتانسیل تغییر فعالیت ژنهای دخیل در متابولیسم سلولهای ایمنی بین سیگاریها، افرادی که قبلا سیگار میکشیدند و غیر سیگاریها، مرتبط است.
بنابراین به نظر میرسد که سیگار کشیدن میتواند از طریق مکانیسمهای اپیژنتیکی باعث ایجاد تغییرات مداوم در سیستم ایمنی بدن شود.
این یک کشف بزرگ است که تأثیر سیگار را بر ایمنی افراد سالم و همچنین افراد مبتلا به بیماریهای مختلف روشن میکند.