محققان با الگوبرداری از سیستم بویایی ملخ ها ربات هایی را توسعه داده اند که می تواند با تشخیص قوی بو برای ردیابی خطرات احتمالی در برخی نقاط حساس مثل فرودگاه ها به کار گرفته شود.
به گزارش تکناک، در حالی که ما در مورد عملکرد تعدادی از بینی های الکترونیکی شنیده ایم، این دستگاه ها به ندرت به اندازه نمونه های طبیعی خود حساس هستند.
به همین دلیل است که دانشمندان با استفاده از شاخک های یک ملخ در یک ربات شناسایی بو، رویکرد جدیدی را در پیش گرفته اند.
ملخ ها بوها را از طریق شاخک های های خود تشخیص می دهند. در واقع، آنها در انجام این کار بسیار خوب هستند، محققان دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس قبلاً امکان تبدیل این حشرات به سایبورگ های مواد منفجره را بررسی کرده بودند.
برای مطالعه جدید، تیمی از محققان شاخک یک ملخ را برداشتند و آن را در یک سیستم الکترونیکی روی یک ربات چرخدار قرار دادند.
از آنجایی که آنتن متعاقباً در معرض 8 بو مختلف (از جمله لیمو، شمعدانی و مارزیپان) قرار گرفت، سیگنالهای الکتریکی تولید کرد که توسط دستگاههای الکترونیکی شناسایی و ثبت شدند. یک الگوریتم یادگیری ماشینی متعاقباً هر الگوی مشخصی از سیگنالها را با بوی متناظر آن مطابقت داد، بنابراین علائم الکتریکی را برای هر یک از 8 رایحه ایجاد کرد.
پروفسور یوسی یوول که همراه با دکتر بن مائوز، پروفسور امیر آیالی و دانشجوی دکترا نتا شویل این مطالعه را رهبری کرد، گفت: پس از پایان آزمایش، ما به شناسایی بوهای متفاوت و غیرعادی اضافی مانند انواع مختلف نوشیدنی اسکاتلندی ادامه دادیم. مقایسه با دستگاه های اندازه گیری استاندارد نشان داد که حساسیت بینی حشره در سیستم ما حدود 10هزار برابر بیشتر از دستگاه هایی است که امروزه استفاده می شود.
از آنجایی که این ربات متحرک است، دانشمندان اکنون در حال کار بر روی روش هایی هستند که به آن اجازه می دهند بوها را تا منبع خود دنبال کند. امید است که این فناوری در نهایت بتواند کاربردهایی مانند کشف بمب در فرودگاه ها یا ردیابی مجرمان داشته باشد.