در پژوهشی ویژه که بنیاد Wellcome حمایت مالی آن را بر عهده داشت، پژوهشگرانی از کالج دانشگاهی لندن (UCL) از یک برنامه هوش مصنوعی مولد برای شبیهسازی نحوه جذب و به یاد سپردن اطلاعات توسط مغز انسان استفاده کردند.
به گزارش تکناک،حافظه انسان نقش حیاتی در فرآیندهای شناختی مختلف ایفا میکند، مانند کمک به توانایی ما برای شناخت جهان، تجدید خاطرات گذشته و ساختن سناریوهای کاملاً جدید برای تخیل و برنامهریزی.
این مطالعه نشان میدهد که چگونه مغز ما از تجربیات یاد میگیرد، آنها را به خاطر میسپارد و از این دانش برای تصور چیزهای جدید یا برنامهریزی برای آنچه ممکن است در آینده اتفاق بیفتد استفاده میکند.
النور اسپنس، نویسنده اصلی مطالعه و دانشجوی دکترا در UCL گفت: «پیشرفتهای اخیر در شبکههای مولد مورد استفاده در هوش مصنوعی نشان میدهد که چگونه میتوان اطلاعات را از تجربه استخراج کرد تا بتوانیم هم یک تجربه خاص را به یاد آوریم و هم به صورت انعطافپذیر تصور کنیم که تجربیات جدید چگونه ممکن است باشند.»
اسپنس افزود: “ما به یاد آوردن را به عنوان تصور گذشته بر اساس مفاهیم در نظر میگیریم، ترکیب برخی جزئیات ذخیرهشده با انتظاراتمان از آنچه ممکن است اتفاق افتاده باشد.”
مدل پردازشی، که همچنین به عنوان یک شبکه عصبی مولد شناخته میشود، توسط محققان برای یادگیری نحوه مشاهده و به یاد آوردن رویدادهای مختلف توسط مغز انسان استفاده شد.
آنها از یک مدل آزمایشی استفاده کردند که شامل نشان دادن تصاویر زیادی به مدل هوش مصنوعی، دقیقاً 10000 تصویر، برای مشاهده نحوه یادگیری و به خاطر سپردن شبکههای مغز بود. هر تصویر مانند یک صحنه ساده در یک داستان بود.
محققان روی دو مؤلفه مغز تمرکز کردند دانشمندان بهطور خاص روی دو بخش از مغز ما، یعنی هیپوکامپ و قشر جدید، مطالعه میکردند و سعی میکردند درک کنند که چگونه آنها با هم کار میکنند. هیپوکامپ بخش حیاتی از مغز است که نقش اساسی در شکلگیری و تثبیت حافظه و ناوبری فضایی ایفا میکند. تصور میشود که قشر جدید مسئول محاسبات عصبی توجه، تفکر، ادراک و حافظه اپیزودیک است.
در این مطالعه، شبکه هیپوکامپ به سرعت هر صحنه را جذب کرد و آن را تکرار کرد و با تکرار مکرر آن به قشر جدید آموخت که چه چیزی را دیده است. شبکه قشر جدید، به نوبه خود، با سازماندهی اطلاعات، یاد گرفت که این صحنه ها را بازسازی کند.
ایجاد بخشهای مهم، مانند چیدمان دیوارها و اشیاء را فهمید تا مغز ما بتواند هم صحنههای قدیمی را به یاد بیاورد و هم صحنههای کاملاً جدیدی را خلق کند.
این امر به کارآمدی مغز ما کمک میکند زیرا مجبور نیست همه جزئیات ریز را به خاطر بسپارد، بلکه میتواند روی آنچه در هر موقعیت منحصر به فرد یا متفاوت است تمرکز کند.
این مطالعه نشان میدهد که وقتی خاطرات را در حال استراحت مرور میکنیم، به مغز ما کمک میکند الگوهای تجربیات گذشته را درک کند. این امر بسیار مهم است زیرا به ما کمک میکند تا چیزهایی را در آینده پیشبینی کنیم، مانند اجتناب از خطر یا یافتن غذا.
بنابراین، به طور خلاصه، این مطالعه نشان میدهد که چگونه مغز ما از تجربیات یاد میگیرد، آنها را به خاطر میسپارد و از این دانش برای تصور چیزهای جدید یا برنامهریزی برای آنچه ممکن است در آینده اتفاق بیفتد استفاده میکند.
نیل بورگس، استاد UCL و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: «نحوه بازسازی خاطرات، به جای اینکه سوابق دقیقی از گذشته باشند، به ما نشان میدهد که چگونه معنای یا اصل یک تجربه با جزئیات منحصر به فرد ترکیب میشود و چگونه این میتواند منجر به سوگیری در نحوه به یاد آوردن چیزها شود.»
این مطالعه در ژورنال Nature Human Behaviour در 19 ژانویه منتشر شد.