محققان دانشگاه سوانسی متوجه شده اند که داشتن چند قلو، فاصله کوتاه بین بارداریها و وضعیت سلامت جسمانی یا روانی مادر، احتمال تولد نوزاد با وزن کم را افزایش میدهد.
به گزارش تکناک، هر ساله تقریباً 20 میلیون کودک با وزن کمتر از 2500 گرم به دنیا می آیند که همین موضوع آنها را به عنوان نوزادان کم وزن (LBW) طبقه بندی می کند. محققان، در تلاش برای تخصیص موثرتر منابع و عوامل تاثیرگزار، مطالعهای را برای شناسایی عوامل خطر مرتبط با LBW انجام دادند.
این مطالعه شامل 693 هزار و 377 کودکی بود که بین 1 ژانویه 1998 و 31 دسامبر 2018 در ولز متولد شده بودند. تیم تحقیقاتی بهطور ناشناس، چندین مجموعه از دادههای جمعآوری شده را به هم پیوند دادند تا درک عمیقتری از عوامل خطرناک مرتبط با LBW به دست آورد.
این تحقیق نشان داد که مادرانی که در معرض خطر تولد نوزاد کم وزن هستند عبارتند از:
- مادرانی که بیش از یک نوزاد دارند (دوقلو، سه قلو و غیره)
- مادرانی که فاصله بارداری کمتر از یک سال دارند.
- مادرانی که دارای شرایط نامطلوب جسمانی و روانی از جمله دیابت، کم خونی، افسردگی، بیماری روانی شدید، اضطراب و مصرف کننده داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری هستند.
از دیگر عوامل خطرناک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
- مصرف مواد مخدر
- تجربه آزار خانگی
- سن بالای 35 برای مادر
- زندگی در یک منطقه محروم
این مطالعه نشان می دهد که مهمترین عوامل در کاهش خطر LBW شامل موارد زیر است:
- دادن آگاهی های لازم درمورد چند قلوها
- بررسی عوامل مرتبط با زایمان زودرس (سابقه قبلی زایمان زودرس)
- پرداختن به سلامت مادر، مانند کاهش مصرف دخانیات، کمک به سلامت روان مادر، جلوگیری از مصرف مواد (الکل/مواد مخدر)
- درمان بیماری های زمینه ای (دیابت/کم خونی)
- برنامه ریزی مناسب برای بارداری برای ایجاد فاصله بارداری مناسب و وزن مناسب برای مادر، به ویژه برای کسانی که در مناطق محروم هستند.
آمریتا باندوپادهای، سرپرست تیم تحقیقات گفت: مهمترین عوامل خطرناک شامل سیگار کشیدن، وزن مادر، سابقه مصرف مواد مخدر، سن مادر ، فاصله بارداری و ترتیب تولد کودک است. منابع برای کاهش شیوع LBW باید بر بهبود سلامت مادر، کاهش زایمان های زودرس، افزایش آگاهی نسبت به فاصله زمانی مناسب بارداری و ارائه خدمات کافی برای سلامت روان و رفاه مادران متمرکز شود.
(زیرنویس عکس: مفهوم وزن کم هنگام تولد، اصطلاحی است که برای توصیف نوزادانی با وزن کمتر از 2500 گرم، استفاده می شود. این مسئله می تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند زایمان زودرس، تغذیه نامناسب مادر، یا برخی از بیماری های مادر باشد. نوزادان با وزن کم هنگام تولد ممکن است با خطرات بیشتری از عوارض سلامتی و تأخیر در رشد مواجه شوند. این موضوع باعث میشود که نظارت دقیق بر روی رشد و تکامل آنها بسیار مهم باشد.)