انسان ها میلیون ها سال است که در حال تکامل بوده اند. با این حال، 12هزار سال گذشته پویاترین و تأثیرگذارترین دوره برای زندگی بشر بوده است.
به گزارش تک ناک، کلارک اسپنسر لارسن، استاد مردم شناسی در دانشگاه ایالتی اوهایو، معتقد است دنیای مدرن ما با ظهور کشاورزی آغاز شد.
لارسن گفت: تغییر از جستجوی غذا به کشاورزی همه چیز را تغییر داد. اگرچه تغییراتی که کشاورزی بهوجود آورد، منافع زیادی برای ما به همراه داشت، اما منجر به افزایش درگیری و خشونت، افزایش سطح بیماریهای عفونی، کاهش فعالیت بدنی، رژیم غذایی محدودتر و رقابت بیشتر برای منابع شد.
لارسن سازماندهنده و ویراستار مطالعه ای جدید با نام “ویژگی منحصر به فرد” است که اخیراً در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است. او همچنین نویسنده بخش مقدمه با عنوان “12هزار سال گذشته رفتار، سازگاری، جمعیت و تکامل ما را شکل داده است ” می باشد.
ویژگی منحصر به فرد شامل هشت مقاله است که عمدتاً بر اساس باستان شناسی زیستی است. در این پژوهش بقایای انسان و آنچه که آنها می توانند به دانشمندان در مورد تغییرات در رژیم غذایی، رفتار و شیوه زندگی در طول 10 هزار سال گذشته یا بیشتر بگویند مورد مطالعه قرار گرفته است. لارسن یکی از نویسندگان دو مقاله از این هشت مقاله است و گفت که یکی از پیام هایی که همه مقالات را به هم مرتبط می کند این است که مسائل عمده اجتماعی امروز ریشه های قدیمی دارند.
ما به طور اتفاقی به جایی که الان هستیم نرسیدیم. لارسن گفت: مشکلاتی که ما امروز با جنگ، نابرابری، بیماری و رژیم غذایی نامناسب داریم، همه ناشی از تغییراتی است که در زمان شروع کشاورزی رخ داد.
تغییر از شکار به کشاورزی، انسانهایی را که عمدتاً زندگی گذرا داشتند، به ایجاد سکونتگاهها و زندگی بسیار بیتحرکتر سوق داد.
او گفت: این پیامدهای عمیقی برای تقریباً هر جنبه از زندگی ما در آن زمان، اکنون و آینده داشته است.
رشد غذا باعث شد جمعیت جهان از حدود 10 میلیون نفر در انتهای دوره پلیستوسن به بیش از 8 میلیارد نفر در حال حاضر افزایش یابد.
اما این تغییرات هزینه هم داشته است. رژیم غذایی متنوع جستجوگران غذا با رژیم غذایی بسیار محدودتر از گیاهان و حیوانات اهلی جایگزین شد که اغلب کیفیت غذایی آنها کاهش یافته بود. به گفته لارسن، اکنون بسیاری از جمعیت جهان به سه غذای اصلی برنج، گندم و ذرت، به ویژه در مناطقی که دسترسی محدودی به منابع حیوانی پروتئین دارند، متکی هستند.
یکی دیگر از تغییرات مهم در رژیم غذایی انسان افزودن لبنیات بود. در مقالهای در مطالعه ویژگی منحصر به فرد، اولین شواهد مربوط به مصرف شیر مربوط به حدود 5000 سال پیش در شمال اروپا است.
این شواهدی از سازگاری ژنتیکی انسان برای توانایی مصرف پنیر و شیر است و این اتفاق اخیراً در تکامل انسان رخ داده است. این نشان می دهد که چگونه انسان ها از نظر بیولوژیکی با سبک زندگی جدید ما سازگار می شوند.
هنگامی که مردم شروع به ایجاد جوامع کشاورزی کردند، تغییرات اجتماعی نیز در حال رخ دادن بود.
لارسن مقالهای را نوشت که ایزوتوپهای استرانسیوم و اکسیژن را از مینای دندان جوامع کشاورزی اولیه مربوط به بیش از 7000 سال پیش مورد تجزیه و تحلیل قرار داد تا بفهمد سکونت در کجا شکل گرفته است؟ نتایج نشان داد که چاتالهویوک، در ترکیه مدرن، تنها یکی از چندین جامعه مورد مطالعه بود که ظاهراً غیر محلیها در آن زندگی میکردند.
او گفت: این سکونت پایه و اساس را برای خویشاوندی و سازماندهی جامعه در جوامع بعدی آسیای غربی ایجاد کرد.
این جوامع اولیه همچنین با این مشکل که بسیاری از مردم در مناطق نسبتاً شلوغ زندگی می کردند، و این ازدحام منجر به درگیری می شد، مواجه بودند.
در یک مقاله، محققانی که بقایای انسان را در جوامع کشاورزی اولیه در سراسر اروپای غربی و مرکزی مطالعه کردند، دریافتند که حدود 10 درصد بر اثر جراحات آسیب زا جان خود را از دست دادند.
لارسن در مقدمه می نویسد: تحلیل آنها نشان می دهد که خشونت در اروپای نوسنگی بومی رو به افزایش بوده و منجر به الگوهای جنگی می شود که در نهایت باعث افزایش تعداد کشته ها می شود.
تحقیقات گزارش شده در این شماره PNAS همچنین نشان می دهد که چگونه این اولین جوامع انسانی شرایط ایده آلی را برای مشکل دیگری که امروز در سرتاسر جهان مطرح است ایجاد کردند: بیماری عفونی. لارسن گفت که پرورش حیوانات مزرعه منجر به بیماری های مشترک بین انسان و دام می شود که می تواند از حیوانات به انسان منتقل شود.
در حالی که بحران تغییر اقلیم امروزی در تاریخ بشر منحصر به فرد است، جوامع گذشته مجبور بوده اند با بلایای آب و هوایی، به ویژه خشکسالی های طولانی مدت، دست و پنجه نرم کنند.
در مقاله دیگری که توسط لارسن همنویسی شده است، محققان خاطرنشان کردند که نابرابری اقتصادی، نژادپرستی و سایر انواع تبعیض عوامل کلیدی در نحوه عملکرد جوامع تحت این شرایط اضطراری آبوهوایی بودهاند و این عوامل در بحران کنونی ما نقش خواهند داشت.
به گفته لارسن، جوامعی که نابرابری بیشتری دارند، به احتمال زیاد در پی بلایای آب و هوایی خشونت را تجربه می کنند.
او گفت، آنچه ممکن است در مورد تمام تغییرات مستند شده در ویژگی منحصر به فرد شگفتانگیزتر باشد، سرعت رخ دادن همه آنهاست.
لارسن گفت: وقتی به 6 یا چند میلیون سال تکامل انسان نگاه میکنید، این انتقال از شکار به کشاورزی و تمام تأثیراتی که بر ما داشته است تنها در یک چشم به هم زدن اتفاق افتاد.
در مقیاس طول عمر انسان، این دوره ممکن است طولانی به نظر برسد، اما واقعاً اینطور نیست.
تحقیقات ارائه شده در ویژگی منحصر به فرد همچنین توانایی شگفت انگیز انسان در سازگاری با محیط اطراف خود را نشان می دهد.
او گفت: ما موجودات بسیار انعطاف پذیری هستیم، همانطور که 12هزار سال گذشته نشان داده است.
این به من امید به آینده می دهد. ما به سازگاری، یافتن راه هایی برای رویارویی با چالش ها و یافتن راه هایی برای موفقیت ادامه خواهیم داد. این کاری است که ما به عنوان انسان انجام می دهیم.