خواندن فکر افراد همواره از موضوعات باورنکردنی بوده است اما گروهی از دانشمندان ادعا می کنند که روشی برای تبدیل افکار اشخاص به متن ابداع کردند.
به گزارش تکناک، تیمی از محققان دانشگاه تگزاس که در آستین مشغول به کار هستند، این مطالعه را در مجله Nature Neuroscience منتشر کردهاند. در این مقاله بیان شده است که پیشرفت این مطالعه، حاصل استفاده از یک مدل هوش مصنوعی transformer است که شباهتهایی با ChatGPT، Bing Chat و Bard دارد.
استفاده از این فناوری جدید نیازی به کاشت هیچ نوع قطعه ای در بدن شخص ندارد. در بیانیهای که توسط تیم تحقیقاتی منتشر شده آمده است: فعالیت مغز با استفاده از یک اسکنر fMRI پس از آموزش گسترده رمزگشا اندازه گیری میشود، که در آن فرد ساعتها پادکستها را در اسکنر گوش میدهد. بعد از آن، به شرط اینکه شخص ذهنش برای رمزگشایی باز باشد، گوش دادن به یک داستان جدید یا تصویرسازی برای تعریف یک داستان، به ماشین اجازه میدهد تا فقط با تحلیل فعالیت مغز، متن مربوط به آن را تولید کند.
متونی که با استفاده از این روش تولید میشوند، دقیق نیستند. به عبارتی، مدل هوش مصنوعی، یک پیام متنی را تولید میکند که قرار است به طور کلی نزدیک به آنچه که شخص درباره آن فکر میکند، باشد.
به عنوان مثال، در آزمایشها، شرکتکنندهای که به یک سخنران گوش میداد که گفته بود، “من هنوز گواهینامه رانندگی ندارم”، فکرش به عنوان “او حتی هنوز شروع به یادگیری رانندگی نکرده است” ترجمه شد. گوش دادن به کلمات “نمیدانستم جیغ بزنم، گریه کنم یا بگریزم. به جای اینها گفتم: «مرا تنها بگذار!»” هم به عنوان “شروع به جیغ و گریه کردن کرد، و سپس فقط گفت: «گفتم مرا تنها بگذار»” رمزگشایی شد.
این پژوهش برای افرادی که سکته مغزی داشتهاند و یا به هر دلیل دیگری نمیتوانند به طور عادی ارتباط برقرار کنند، مفید است. دانشمندانی که این فناوری را توسعه دادهاند، باور دارند که در آینده میتوان از این تکنولوژی در سیستمهای تصویربرداری مغزی قابل حمل استفاده کرد.