ایست قلبی زمانی اتفاق میافتد که قلب به طور ناگهانی پمپاژ خون را متوقف می کند، که این مسئله تمام جریان خون به مغز و سایر اندامها را محدود می کند و باعث از دست دادن هوشیاری می شود.
به گزارش تکناک، این وضعیت معمولا زمانی رخ می دهد که قلب به دلیل ریتم غیر طبیعی از تپش می ایستد. ایست قلبی یک فوریت مهم پزشکی است که نیاز به احیای قلبی ریوی فوری (CPR) و توجه یک پزشک دارد.
شایان ذکر است که ایست قلبی اغلب غیرقابل پیشبینی است. اما یک سری علائم هشداردهنده وجود دارد که درست قبل از ایست قلب و در روزهای قبل از ایست قلبی رخ میدهد که باید مراقب آنها باشید.
فهرست مطالب
علائم ایست قلبی
هنگامی که قلب به طور ناگهانی از تپش میایستد و باعث از دست دادن فوری جریان خون به اندامهای حیاتی می شود، فردی که دچار ایست قلبی میشود به مراقبتهای پزشکی فوری نیاز دارد. بدون درمان سریع مانند CPR، ایست قلبی اغلب می تواند کشنده باشد. درمان فوری می تواند جریان خون موقت را ارائه دهد و به تنظیم مجدد ریتم قلب کمک کند.
فردی که دچار ایست قلبی می شود همیشه نمی تواند تشخیص دهد که چه اتفاقی برایش می افتد و همچنین نمی تواند از بروز این عارضه جلوگیری کند. به همین دلیل است که اگر دیدید فردی به طور ناگهانی افتاد، مهمترین اقدام این است که ابتدا با اورژانس تماس بگیرید و سپس بلافاصله CPR را شروع کنید. علائم هشدار دهنده زیر می تواند به شما کمک کند تشخیص دهید که آیا فردی دچار ایست قلبی شده است:
- غش ناگهانی
- از دست دادن هوشیاری
- پاسخ ندادن به صدای بلند یا تکان دادن
- نداشتن نبض
- دشواری در تنفس، نفس نفس زدن یا عدم وجود هرگونه تنفس
- پوست سرد که گاهی ممکن است آبی به نظر برسد
با توجه به برآورد انجمن قلب آمریکا (AHA)، CPR می تواند شانس زنده ماندن را دو یا سه برابر کند. بعد از اینکه با اورژانس تماس گرفتید، AHA نیز مراحل زیر را برای انجام CPR به صورت دستی توصیه میکند:
- اطمینان حاصل کنید که فرد صاف به پشت دراز کشیده است
- در کنار فرد زانو بزنید
- دستان خود را در مرکز قفسه سینه قرار دهید و انگشتان خود را قفل کنید
- آرنج های خود را قفل کنید و بازوهای خود را تا حد امکان صاف نگه دارید
- در حالی که به خود فشار میآورید، دستهای قفل شده خود را با سرعت 100 تا 120 ضربه در دقیقه و عمق 5.08 سانتیمتر به وسط قفسه سینه فرد فشار دهید
- این کار را تا رسیدن اورژانس ادامه دهید
اگر در یک مکان عمومی هستید و یک دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED) در نزدیکی شما وجود دارد، دستگاه را بردارید.
AED وسیلهای پزشکی است که به قلب فردی که دچار ایست قلبی شده است، شوک الکتریکی وارد میکند. این دستگاهها اغلب بر روی دیوار در بسیاری از مکانهای عمومی مانند فرودگاهها، ایستگاههای قطار، کتابخانه ها، سالن های ورزشی و ساختمان های اداری قرار دارند.
در حالی که این دستگاه ها ممکن است ترسناک به نظر برسند، به خصوص اگر هرگز از آن استفاده نکرده باشید، استفاده از آنها بسیار آسان است. هنگامی که کیت را باز میکنید، دستگاه به شما دستورالعملهای شفاهی در مورد نحوه چسباندن برچسبها به فرد بیهوش و ارسال شوک الکتریکی میدهد، که یک درمان نجاتبخش برای ایست قلبی است.
علائم قبل از ایست قلبی
ایست قلبی ناگهانی اتفاق می افتد و ممکن است هیچ علامتی قبل از غش کردن فرد وجود نداشته باشد. اما در برخی موارد، فردی که در معرض خطر ایست قلبی است، ممکن است علائم خاصی را از خود نشان دهد که ممکن است علائم هشدار دهنده یک ایست قلبی قریب الوقوع باشد. اگر متوجه علائم زیر در خود یا یکی از عزیزان خود شدید، بسیار مهم است که مراقب باشید:
- تپش قلب یا ضربان قلب سریع
- درد قفسه سینه
- درد شکم
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه
- خستگی مفرط
- تنگی نفس
- علائم شبیه آنفولانزا
بیماریهایی که می توانند باعث ایست قلبی شوند
ایست قلبی به طور ناگهانی و اغلب بدون هیچ هشداری اتفاق می افتد. با این حال در برخی موارد، ممکن است علائمی وجود داشته باشد که در روزها یا هفتههای منتهی به ایست قلبی رخ دهد. این امر در صورتی که شما یا عزیزتان یک بیماری قلبی زمینهای داشته باشید، رایج است. بیماریهای قلبی زیر ممکن است خطر ایست قلبی را افزایش دهند:
- حمله قلبی: فردی که دچار حمله قلبی می شود، در معرض خطر ابتلا به ایست قلبی ناگهانی نیز قرار دارد. علائم حمله قلبی که باید مراقب آنها بود عبارتند از احساس ناراحتی در قفسه سینه، تنگی نفس، تیر کشیدن بازوها، حالت تهوع و خستگی مفرط.
- بیماری عروق کرونر (CAD): شایعترین نوع بیماری قلبی است که باعث کاهش جریان خون به قلب می شود و می تواند منجر به انسداد شود. افراد مبتلا به CAD ممکن است قبل از ایست قلبی از درد قفسه سینه یا تنگی نفس رنج ببرند.
- کاردیومیوپاتی: یک بیماری مرتبط با عضله قلب است که اغلب میتواند باعث نارسایی قلبی شود. افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی ممکن است قبل از ایست قلبی دچار تنگی نفس، خستگی، تورم پا و افزایش وزن سریع شوند.
- آریتمی های بطنی: این وضعیت زمانی رخ می دهد که بطن ها (حفره های پایینی قلب) شروع به ضربان غیر طبیعی قلب می کنند. کسانی که آریتمی بطنی دارند، ممکن است یک وسیله پزشکی به نام دفیبریلاتور قلبی قابل کاشت (ICD) داشته باشند که در بدن آنها کاشته می شود. اگر فرد مبتلا به ICD شروع به تپش قلب یا شوک ناشی از ICD خود کند، این می تواند یک علامت هشدار دهنده از ایست قلبی قریب الوقوع باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
هر فردی که ایست قلبی را تجربه می کند، به کمک فوری از جمله CPR نیاز دارد. اگر فردی در نزدیکی شما علائم هشدار دهنده ایست قلبی را از خود نشان میدهد یا متوجه شدید که فردی به طور ناگهانی غش کرد، فورا با اورژانس تماس بگیرید. مداخله و درمان زودهنگام برای بقای این افراد حیاتی است.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان بیماری قلبی زمینهای دارید یا علائم زیر را تجربه میکنید، بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- درد قفسه سینه
- غش کردن
- تپش قلب
- تنگی نفس
- خستگی
- تورم پا