مطالعه ای جدید سعی کرده است با استفاده از اسکن MRI برای بررسی اندام های متعدد افراد بستری شده در بیمارستان به دلیل ابتلا به ویروس کرونا، به یک سری سؤالات پاسخ دهد.
به گزارش تکناک، ویروس کرونا می تواند اندام های مختلف بدن مانند مغز، ریه ها، قلب و کلیه ها را تحت تاثیر قرار دهد. اما پس از پایان بیماری چه اتفاقی برای این اندام ها می افتد؟ چه مدت طول می کشد تا آنها بهبود یابند؟ یک مطالعه جدید سعی کرده است با استفاده از اسکن MRI برای بررسی اندام های متعدد افراد بستری شده در بیمارستان به دلیل ویروس کرونا، به این سؤالات پاسخ دهد.
این مطالعه که در مجله The Lancet Respiratory Medicine منتشر شده است، یکی از جامع ترین مطالعات MRI پس از ویروس کرونا تا به امروز است. این مطالعه شامل 259 بیمار بود که به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در بریتانیا بستری شده بودند و همچنین 50 نفر که هرگز به این بیماری مبتلا نشده بودند.
حدود 5 ماه پس از ترخیص، بیماران تحت اسکن MRI از ریه، قلب، مغز، کلیه ها و کبد قرار گرفتند. همچنین آنها آزمایش خون و فیزیولوژیک انجام دادند و پرسشنامه هایی را در مورد علائم خود پر کردند.
این تحقیق به چه چیزی دست یافت؟
محققان متوجه شدند که ویروس کووید-19 با ناهنجاری هایی در چندین اندام، به ویژه مغز و ریه ها، حتی ماه ها پس از پایان بیماری مرتبط است. حدود 60 درصد از بیماران حداقل در دو اندام ناهنجاری داشتند، در حالی که 27 درصد از افراد هرگز به این بیماری مبتلا نشده بودند. پس از تنظیم عواملی مانند شاخص توده بدن و سیگار کشیدن، احتمال ابتلای بیماران به ناهنجاریهای مغزی مانند کاهش حجم مغز و ضایعات در ماده سفید، سه برابر بیشتر از افراد غیر آلوده به ویروس کووید-19 بود. همچنین آنها سه برابر بیشتر در معرض ناهنجاری های ریوی مانند زخم و التهاب بودند.
با این حال، این مطالعه هیچ تفاوتی در ناهنجاری های قلبی بین بیمارانی که به کووید-19 مبتلا شده بودند و افراد غیر آلوده پیدا نکرد. این یافته شگفتانگیز بود، زیرا تحقیقات قبلی نشان میداد که ویروس کووید-19 میتواند به قلب آسیب برساند. محققان حدس زدند که قلب ممکن است سریعتر از هر آسیب ناشی از ویروس کووید-19 بهبود یابد، یا اینکه مشکلات قلبی مشاهده شده در برخی از بیماران ممکن است مستقیماً با ویروس کووید-19مرتبط نباشد.
همچنین این مطالعه نشان داد که اسکن های MRI همیشه با علائمی که بیماران گزارش کرده اند، مطابقت ندارد. به عنوان مثال، هیچ ارتباطی بین MRI غیرطبیعی کبد و مشکلات گوارشی یا شکمی وجود نداشت. به طور مشابه، ناهنجاری های کلیوی و مغز، هیچ علائمی را که توسط بیمار گزارش شده پیش بینی نمی کند. البته گفتنی است که ناهنجاری های تصویربرداری ریه با گزارش های سرفه و سفتی قفسه سینه ارتباط داشت. افرادی که اختلالات کلی جسمی و ذهنی شدیدی را گزارش کردند، بیشتر در معرض ناهنجاری های چند اندامی بودند.
این مطالعه فقط ارتباط بین ویروس کووید-19 و آسیب اندام را نشان می دهد. در واقع این مطالعه اثبات نمی کند که ویروس کووید-19باعث آسیب می شود یا توضیح نمی دهد که چگونه آسیب اتفاق می افتد. همچنین محققان خاطرنشان کردند که اسکن MRI از بیماران، قبل از ابتلا به ویروس انجام نشده است، بنابراین بیماران نمی توانند وضعیت اندام خود را قبل و بعد از ابتلا به ویروس کووید-19مقایسه کنند. محققان خاطرنشان کردند که تحقیقات بیشتری برای درک اثرات درازمدت ویروس کووید-19 بر اندام های مختلف و چگونگی تأثیر آنها بر کیفیت زندگی بیماران مورد نیاز است.
به طور خلاصه، بررسی MRI انجام شده بر روی بیمارانی که به دلیل ابتلا به ویروس کووید-19در بیمارستان بستری شده بودند، نشان داد که ناهنجاریهای MRI چند عضوی در این بیماران پس از بستری، در مقایسه با افراد غیر آلوده که در بیمارستان بستری نشده بودند، تقریباً سه برابر بیشتر بود. علاوه بر این، این ناهنجاری ها با اختلالات پایدار و قابل توجهی در سلامت جسمی و روانی بیماران همراه بود.
قابل توجه است که الگوهای مختلف آسیب، از جمله الگوهای التهابی و عروقی یا هموستاتیک، در چندین اندام مشاهده شد. این یافتهها بر ضرورت توسعه روش های درمانی جامع با هدف قرار دادن جنبههای مختلف و اجرای درمان های چند رشتهای یکپارچه برای افرادی که در روند بهبودی از ویروس کووید-19 پس از بستری هستند، تأکید میکند.
محدودیت های این مطالعه این بود که افراد غیر آلوده به طور متوسط جوان تر و سالم تر از بیماران مبتلا به ویروس کووید 19 بودند. این مسئله ممکن است آنها را به طور کلی کمتر مستعد آسیب اندام کند. بدون داشتن MRIهای قبل از کووید-19 برای مقایسه، تشخیص اینکه کدام ناهنجاری قبلا وجود داشته است، غیرممکن است. ممکن است برخی از بیماران از قبل مشکلاتی داشته باشند که آنها را مستعد ابتلا به بیماری های شدید می کند.
علیرغم این محدودیتها، مطالعاتی مانند این، دادههای مهمی را ارائه میدهند و نیاز به یک روش درمانی چند رشتهای شخصی برای مراقبتهای پس از کووید را نشان می دهد. پزشکان باید مراقب تأثیرات احتمالی چند عضوی ناشی از ویروس کووید باشند.
محققان هنوز در حال جمعآوری دادهها از بیماران بیشتری هستند و قصد دارند بررسی کنند که آیا نتایج MRI میتواند نیاز آینده فرد به مراقبتهای بیمارستانی به دلیل ویروس کووید 19 یا سایر بیماریها را پیشبینی کند.
این مطالعه در مجله The Lancet Respiratory Medicine منتشر شد