دانشمندان مؤسسه تغذیه شانگهای و آکادمی علوم چین با بررسی و شناسایی باکتری های مسئول تغییر در متابولیسم علت افزایش دوباره وزن و شکست خوردن رژیم های غذایی لاغری را پیدا کرده اند.
به گزارش تکناک، محدود کردن مصرف مواد غذایی می تواند منجر به طیف وسیعی از مزایای سلامتی شود اما هنگامی که رژیم متوقف می شود، وزن اغلب دوباره افزایش می یابد .
در آزمایشی که روی موشها در 10 پروتکل رژیم غذایی مختلف انجام شد، نتایج نشان داد که زمانی که رژیم غذایی حیوانات پایان می یابد و آنها تحت رژیم غذایی با محدودیت های کمتر قرار می گیرند باکتری لاکتوباسیلوس و متابولیتهای آنها پس از پایان رژیم غذایی در روده حیوانات افزایش مییابد. محققان کشف کردند که این تغییر میکروبیوم به بافت های روده در جذب چربی بیشتر کمک می کند.
این احتمال وجود دارد که همین روند در روده انسان اتفاق بیفتد و دورههای رژیم غذایی متناوب یا کنترل کالری دریافتی، روده را تشویق میکند تا توانایی خود را برای استخراج چربی از رژیم غذایی ما افزایش دهد و احتمال بازیابی وزن را افزایش دهد.
محققان در مقاله منتشر شده خود می نویسند: بازیابی مجدد وزن پس از رژیم غذایی هنوز یک چالش بزرگ است و مکانیسم های اساسی تا حد زیادی ناشناخته هستند.
با این نتایج نشان میدهیم که تغذیه مجدد پس از انواع مختلف رژیم باعث تجمع سریع چربی در موشها میشود و افزایش جذب چربی روده به افزایش توده چربی پس از رژیم کمک میکند.
تغییرات شیمیایی دقیق که همزمان با افزایش سطوح لاکتوباسیلوس روده مشاهده شده شامل افزایش جذب لیپید روده (چربی)، افزایش جذب چربی در بافت چربی سفید و کاهش اکسیداسیون کل چربی بود که در گذشته با چاقی مرتبط بوده است.
در همان مطالعه، محققان یک راه بالقوه برای جلوگیری از بازگشت وزن پس از رژیم را شناسایی کردند. آنها به موشها رژیمهای مختلف غذایی با سطوح مختلف پروتئین دادند و دریافتند که یک رژیم غذایی با پروتئین بالا رشد لاکتوباسیلوس را محدود میکند و در نتیجه مقدار چربی انباشته شده کاهش می یابد.
با آزمایش بر روی غذاهایی که پس از رژیم غذایی به موش ها داده شد، این تیم تأیید کرد که ترکیب غذایی که بعداً استفاده شد یعنی سطح پروتئین موجود در آن از لحاظ سرکوب افزایش چربی مهمتر از دریافت کالری است.
محققان می نویسند: ما نشان دادیم که تغذیه با رژیم غذایی پر پروتئین پس از رژیم غذایی به طور قابل توجهی از تجمع توده چربی جلوگیری می کند و حتی تا حدی اثر کاهش چربی ناشی از رژیم را حفظ می کند، و یک راه عملی بالقوه برای جلوگیری از چاقی پس از رژیم غذایی ارائه می دهد.
نتیجه این است که غذاهای پر پروتئین می توانند به کاهش وزن پس از رژیم نیز کمک کنند، اگرچه تحقیقات بیشتری برای دانستن بیشتر این موضوع مطمئناً مورد نیاز است. در این مورد مطالعات بیشتری در مدت زمان طولانی تر و با حضور افراد واقعی نیز انجام شده است.
دانستن این موضوع که بافت های روده توانایی جذب چربی را دارند و اینکه این پدیده، ظاهراً توسط باکتری لاکتوباسیلوس هدایت میشود، هدف جدیدی را برای محققان فراهم میکند. دلیل اینکه بسیاری از افراد ممکن است برای کاهش وزن خود بسیار مشکل داشته باشند، ممکن است فقط یک مورد بیشتر غذا خوردن یا صرف زمان کمتری برای ورزش پس از رژیم غذایی نباشد، بلکه یک تغییر اساسی میکروبیوم است.
یکی دیگر از یافته های این مطالعه کنونی این است که درمان با پنی سیلین همچنین قادر به محدود کردن رشد باکتری لاکتوباسیلوس بوده و به طور بالقوه رویکرد دیگری مبتنی بر آنتی بیوتیک را برای جلوگیری از افزایش وزن پس از رژیم غذایی ارائه می دهد.
امیر زرین پر، متخصص گوارش از دانشگاه کالیفرنیا که در این تحقیق شرکت نداشت، در قسمت ضمیمه این مطالعه می نویسد: تعیین اینکه آیا یک رژیم غذایی با پروتئین بالا نتایج مثبت مشابهی در افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند دارد یا نه، تاثیرگذارترین آزمایش بعدی از نظر بالینی خواهد بود.