مطالعات قبلی نشان دادهاند که زنان جوانی که در شیفتهای آخر شب کار میکنند احتمالاً به درمان نیاز دارند، زیرا شیفت کاری ممکن است باروری و احتمال بارداری را مختل کند. اما آیا این مسئله برای زنانی که به طور کلی شاغل هستند و در روز کار انجام می دهند نیز صادق است.
به گزارش تکناک، ممکن است چنین باشد، اما مکانیسم های اساسی این مسئله هنوز به طور کامل شناخته نشده است.
اکنون یک مطالعه جدید تلاش کرده است تا چگونگی تأثیر تغییر چرخه خواب و بیداری بر باروری در موش های ماده را رمزگشایی کند.
این تیم آزمایشهای خود را بر روی حیوانات آزمایشگاهی با تغییر مداوم ریتم شبانهروزی بدن آنها انجام داد. ریتم شبانه روزی یا ساعت درونی 24 ساعته، در مغز ما شکل می گیرد که به ما میگوید وقتی هوا تاریک است بخوابیم، وقتی روشن است بیدار شویم و به طور کلی چرخه هوشیاری را تنظیم میکند.
این ساعتها، عملکردها و فرآیندهای بیولوژیکی مختلفی از جمله چرخه خواب و بیداری، ترشح هورمون، هضم و تولید مثل را تنظیم میکنند، اما به راحتی میتوانند با قرار گرفتن در معرض نور نامناسب، مانند نور در شب، مختل شوند.
مارین سیموناکس، محقق ارشد این مطالعه، گفت: ریتم شبانه روزی نه تنها به عملکرد صحیح ساعت بیولوژیکی بدن نیاز دارد، بلکه به فعالیت هماهنگ ساعتهای ثانویه متعددی که در سایر نواحی مغز و اندامهای محیطی از جمله اندامهای تولید مثلی یافت میشوند نیز نیاز دارد.
این تیم تحقیقاتی، الگوهای قرار گرفتن در معرض نور که موشهای ماده در معرض آنها بودند را به مدت 10 ساعت در طول چهار هفته تغییر دادند. آنها متوجه شدند که هورمونی که باعث تخمک گذاری می شود، در طول هفته ها در موش ها از بین می رود و در نتیجه باروری آنها کاهش می یابد.
سیموناک افزود: کاهش باروری به دلیل تغییر سیگنال ساعت شبانه روزی در مدار تولید مثل در قسمت هیپوتالاموس مغز است. تحقیقات ما نشان میدهد که چهار هفته شیفت بودن در زنان شاغل، انتقال اطلاعات نوری از ساعت بیولوژیکی به نورونهای کیسپپتین را که به عنوان عامل زمان بندی افزایش هورمون، قبل از تخمک گذاری هستند را مختل میکند.
او افزود: درک مکانیسمهای دقیقی که توسط آنها اختلال در ساعت شبانهروزی بدن، عملکرد تولید مثل را تغییر میدهد، مهم است، زیرا ممکن است راه را برای مداخلات پیشگیرانه و درمانی موثر به منظور کاهش برخی از اثرات منفی شیفت کاری بر احتمال بارداری زنان، هموار کند.