تحقیقات جدید نشان می دهد که حذف فقط یک قاشق چای خوری نمک از رژیم غذایی خود در هر روز می تواند به میزان قابل توجهی فشار خون را به اندازه یک داروی اولیه برای فشار خون بالا، کاهش دهد.
به گزارش تکناک، این خبر از یک مطالعه منتشر شده در 11 نوامبر در مجله JAMA به دست آمده است که بررسی می کند چگونه مصرف سدیم بر فشار خون در افراد میانسال و مسن تأثیر می گذارد، از جمله کسانی که فشار خون بالا ندارند و کسانی که قبلاً داروهای ضد فشار خون مصرف می کنند.
دکتر آلن نورینا، محقق ارشد این مطالعه میگوید: ما به این نتیجه رسیدیم که 70 تا 75 درصد از همه افراد، صرف نظر از اینکه از قبل داروهای فشار خون مصرف میکنند یا نه، اگر سدیم رژیم غذایی خود را کاهش دهند، احتمالاً فشار خونشان کاهش مییابد.
طبق دستورالعمل رژیم غذایی برای آمریکایی ها، یک قاشق چای خوری نمک خوراکی حدود 2300 میلی گرم سدیم دارد که این میزان حد بالای روزانه برای مصرف سدیم در افراد 14 ساله و بالاتر است. با این حال، یک آمریکایی به طور متوسط حدود 3400 میلی گرم سدیم در روز مصرف می کند. انجمن قلب آمریکا مصرف روزانه سدیم را بسیار کمتر یعنی فقط 1500 میلی گرم توصیه می کند.
مطالعه جدید برای کاهش میزان سدیم حتی کمتر از 1500 میلی گرم توصیه شده، طراحی شده است که ممکن است رعایت آن برای بسیاری از افراد دشوار باشد، اما حتی کاهش اندکی مصرف سدیم مفید است، به ویژه به این دلیل که فشار خون بالا علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است.
آلن میگوید: فشار خون بالا میتواند منجر به نارسایی قلبی، حملات قلبی و سکته شود، زیرا فشار بیشتری بر شریانهای شما وارد میکند. این مسئله بر توانایی قلب برای عملکرد موثر و پمپاژ خون تاثیر می گذارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینکه چگونه کاهش مصرف نمک می تواند بر فشار خون تأثیر بگذارد و چگونه به راحتی مقداری از نمک را از رژیم غذایی خود حذف کنید، ادامه این مطلب را بخوانید.
فهرست مطالب
مصرف سدیم و فشار خون
برای مطالعه جدید، محققان تاثیر مصرف سدیم بر فشار خون در افراد میانسال تا مسن را بررسی کردند. برای انجام این کار، آنها 213 فرد 50 تا 75 ساله را با طیفی از وضعیت های فشار خون مورد ارزیابی قرار دادند: فشار خون طبیعی، فشار خون بالا کنترل شده، فشار خون بالا کنترل نشده و فشار خون بالا درمان نشده.
شرکت کنندگان هر کدام یک هفته از رژیم های پر و کم سدیم پیروی کردند. رژیم های پر سدیم 2200 میلی گرم سدیم اضافی را به رژیم های معمول افراد اضافه کرد (فقط کمتر از یک قاشق چای خوری). یک رژیم کم سدیم تقریباً 500 میلی گرم سدیم داشت.
به طور کلی، رژیم های کم سدیم منجر به کاهش فشار خون سیستولیک (بالا یا اولین عدد)، در مقایسه با رژیم های معمول و پر سدیم شرکت کنندگان شد.
به طور خاص، فشار خون سیستولیک شرکتکنندگان با مصرف یک رژیم کم سدیم در مقایسه با رژیم غذایی با سدیم بالا، 7 تا 8 میلیمتر جیوه کاهش یافت. در همین حال، فشار خون سیستولیک شرکت کنندگان در یک رژیم غذایی کم سدیم در مقایسه با رژیم معمول آنها، 6 میلی متر جیوه کاهش یافت.
دکتر دیپاک گوپتا، محقق ارشد این مطالعه گفت: کاهش فشار خون در حدود 6 میلیمتر جیوه مقایسه با اثری است که توسط یک داروی معمولی برای فشار خون استفاده میشود.
افرادی که از داروهای فشار خون استفاده میکردند همچنان از کاهش سدیم در رژیم غذایی خود سود میبردند و همین مسئله تأکید میکرد که تغییرات رژیم غذایی فقط بر افرادی که دارو مصرف نمیکنند، تأثیر نمیگذارد. وضعیت فشار خون نیز بر این اثرات مثبت تأثیری نداشت.
نحوه کاهش مصرف سدیم در رژیم غذایی
ابتلا به فشار خون بالا می تواند نتیجه عوامل زیادی باشد که برخی از آنها کاملاً خارج از کنترل شما هستند (مانند ژنتیک). اما در میان عواملی که میتوانید آنها را تغییر دهید، رژیم غذایی یکی از عواملی است که ممکن است تأثیر عمیقی بر فشار خون شما داشته باشد.
برای بسیاری افراد مبتلا به فشار خون بالا، پزشکان ممکن است رژیم DASH را پیشنهاد کنند که مخفف روش های غذایی برای توقف فشار خون است. این یک برنامه غذایی است که به طور خاص برای کمک به مدیریت فشار خون بالا با تشویق به مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و لبنیات کمچرب و در عین حال محدود کردن مصرف غذاهای حاوی چربیهای اشباع شده و قند ساخته شده است.
محدود کردن مصرف غذاهای فرآوری شده و فوق فرآوری شده بخش بزرگی از کاهش فشار خون است. بیشتر سدیمی که عموم مردم مصرف میکنند، لزوماً در زمان مصرف به غذا اضافه نمیشود. کاهش مصرف غذاهای فوقفرآوری شده میتواند به کاهش دریافت سدیم کمک کند.
کاهش نمک لزوماً به این معنی نیست که شما باید غذاهای بی نمک بخورید. راههای زیادی برای طعم دادن به غذا وجود دارد که شامل نمک نمیشود و برخی از آنها عبارتند از:
- استفاده از گیاهان تازه (ریحان، آویشن، گشنیز)
- استفاده از ادویه جات (دارچین، پودر چیلی، زیره سبز)
- استفاده از آب برای طعم دادن (آب انار، پرتقال یا آناناس 100٪)
- استفاده از آب طعم دار مانند آب مرغ یا آب قلم در غذاها
برای راهنمایی بیشتر در مورد چگونگی کاهش مصرف سدیم و کاهش فشار خون در این فرآیند، به یک پزشک یا یک متخصص تغذیه مراجعه کنید.