میزبانهای پادکست Hard Fork فهرستی از 100 دستاورد بزرگ فناوری بشر را معرفی کردند که شامل اختراعات شناختهشده و یک سری انتخابهای جالب و متفاوت است.
به گزارش تکناک، هر فهرست یا ردهبندی درباره «بهترین دستاوردهای فناوری بشر» اغلب تحت تأثیر سلیقه و نظر شخصی است. این هفته، میزبانهای پادکست تکنولوژی Hard Fork، کیس نیوتن و کوین روس، 100 دستاورد برتر فناوری بشر را دستهبندی کردند.
آنها گفتهاند: «وقتی از فناوریهای مشهور صحبت میکنیم، منظور ما فناوریهایی است که یا دنیای ما را تغییر دادهاند، یا آن را به هم ریختهاند، یا حداقل زندگی را کمی جذابتر کردهاند.»
این فهرست شامل 100 دستاورد فناوری بشر است که برخی از آنها مانند: رادیو، تلفن، چرخ، تلویزیون و پنیسیلین برای همه شناخته شدهاند، اما در کنار این موارد، چند انتخاب جالب و متفاوت هم در فهرست وجود دارد. در ادامه به برخی از مواردی که توجه ما را جلب کردهاند، اشاره میکنیم.

فهرست مطالب
بارکدها گزینه 92 در 100 دستاورد بزرگ فناوری بشر
در ساعت 8 صبح روز 26 ژوئن 1974، بیش از 50 سال قبل، یک مشتری که رئیس تحقیقات و توسعه در زنجیره سوپرمارکتهای Marsh بود، اولین بارکد را روی یک محصول آزمایش کرد.
او با خرید یک بسته آدامس جوویک وریکلی از شعبه سوپرمارکت Marsh در تروی، اوهایو، تاریخساز شد. بارکد که توسط نورمن جوزف وودلند و برنارد سیلور اختراع شده بود، نحوه پردازش کالاها را برای همیشه تغییر داد.
کیسی نیوتن گفت: «قبل از اختراع بارکد، برای هر محصول باید همه اطلاعات را یادداشت میکردید و شمارهای به آن اختصاص میدادید. اما بارکدها این امکان را فراهم کردند که پردازش کالاها در فروشگاهها خیلی سریعتر انجام شود.»
ایبوپروفن گزینه 66 برترین دستاوردها
کیسی نیوتن در مورد ایبوپروفن بیان کرد: «ایبوپروفن واقعاً مهمترین فناوری است که برای مقابله با سردردها داریم.»
استوارت آدامز، دانشمند و داروسازی بریتانیایی، در سال 1971 داروی جدیدی را کشف و آزمایش کرد، که برای درمان سردرد ناشی از مستی مؤثر بود. این دارو، که به نام ایبوپروفن شناخته میشود، از آن زمان در سراسر جهان هزاران سردرد را تسکین داده است و هنوز هم در بین داروهای ضد درد هیچ رقیبی ندارد.
آدامز که در سال 2019 در 95 سالگی درگذشت، پیشگام در زمینه کشف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بود. او و همکارش جان نیکولسون، یک مهارکننده سیکلواکسیژناز ساختند که امروزه نام آن برای همه شناخته شده است.
جالب اینکه آدامز در مصاحبهای در سال 2016 گفت که نه او و نه نیکولسون هیچ سود مالی از این اختراع جهانی نبردهاند.
او در این باره گفته بود: «مردم فکر میکنند که من باید بسیار ثروتمند باشم چون ایبوپروفن به این میزان موفق بوده است، اما من به شما اطمینان میدهم که نه من و نه جان هیچ سود مالی از این موفقیت نداشتیم.»

گوسفندی به نام دالی گزینه 60 در فهرست 100 دستاورد برتر فناوری بشر
در تاریخ 5 ژوئیه 1996، یک گوسفند ماده به نام دالی در اسکاتلند متولد شد. تولد دالی یکی از مهمترین اخبار سال بود و نگرانیهای اخلاقی زیادی را درباره مهندسی ژنتیک و حیوانات در آزمایشگاه طراحیشده ایجاد کرد.
دالی از یک سلول بالغ یک گوسفند دیگر در مؤسسه روزلین کپی شده بود و نماد دستکاری سلولهای بنیادی شد. اکنون، تحقیقات سلولهای بنیادی بخش مهمی از توسعه درمانهای پزشکی شخصی هستند.
کیسی نیوتن گفت: «دالی اولین پستانداری بود که از یک سلول بالغ کپی شد. این موضوع توجه زیادی را جلب کرد و باعث شد داستانهای علمی-تخیلی زیادی به وجود بیاید.»

دالی زندگی کوتاهی داشت و در 14 فوریه 2003 درگذشت. اما چهار سال بعد، چهار کلون با نامهای دبی، دنیس، دایانا و دیزی، از ماده ژنتیکی او در دانشگاه ناتینگهام به دنیا آمدند.
این چهار گوسفند خوب زندگی کردند و به سن 8 سالگی رسیدند بدون اینکه مشکلات ژنتیکی داشته باشند. این تحقیقات برای مطالعات زیستشناسی و پیری سلولی بسیار مهم بودند.
اوزِمپیک گزینه 30 در این فهرست

داروهای آگونیست GLP-1 کشفی به نسبت جدید هستند. اوزِمپیک که یکی از این داروها میباشد، از دسامبر ۲۰۱۷ توسط FDA برای درمان دیابت نوع ۲ تأیید شده است و دوزهای کاهش وزن آن بعدها معرفی شدند. تصور زندگی بدون این دسته از داروها دشوار است.
کوین روس در این باره توضیح داد: «این داروها، به ویژه اوزِمپیک، تأثیرات بزرگی بر افراد مبتلا به چاقی و دیابت دارند. همچنین محققان در حال بررسی تأثیرات دیگر آنها، مانند کمک به ترک اعتیاد نیز هستند. این دارو بسیار مهم است و در سالهای آینده همه جا موجود خواهد بود.»
یکی از حقایق جالب این است که اوزِمپیک از سم مارمولک هیلا الهام گرفته شده است. در دهه ۱۹۸۰، جان پیزانو و ژان-پییر رافمان، سم مارمولک هیلا را مطالعه کردند و ده سال بعد، همراه با جان انگ، مولکولی شبیه هورمون به نام اگزندین-۴ کشف کردند.
تحقیقات بیشتر باعث کشف سماگلوتاید شد که از اگزندین-۴ مشتق شده است و مدت زمان بیشتری در بدن میماند و تنظیم بهتری برای انسولین فراهم میکند.
واکمن در جایگاه 28 لیست 100 دستاورد بزرگ فناوری بشر
واکمن سونی، که درحال حاضر از بین رفته، اما هنوز فراموش نشده است، به یکی از اولین دستگاههای قابل حمل برای گوش دادن به موسیقی تبدیل شد. واکمن راه را برای هدفونها و محتوای دیجیتال امروز که هم در خانه و هم بیرون از خانه استفاده میکنیم، هموار کرد.
کیسی نیوتن در این زمینه گفت: «زمانی که واکمن آمد، دیگر لازم نبود فقط به رادیو گوش بدهی. میتوانستی موسیقی را روی نوار کاست یا بعدها روی سیدی بریزی، راه بروی و موسیقی مورد علاقه خود را گوش کنی. این آغاز انقلاب فناوری شخصی بود.»
کوین روس نیز تصریح کرد: «قبل از واکمن، در عکسهای گروهی 50 سال قبل، کسی هدفون نداشت. با واکمن، مردم میتوانستند به موسیقی شخصی خود گوش دهند و این تغییر بزرگی در نحوه زندگی روزمره مردم بود.»
جالب اینکه، سونی ابتدا نام واکمن را سانداباوت (Soundabout) در نظر گرفته بود و در آمریکا با همین نام به فروش رسید، در بریتانیا به نام استوآوی (Stowaway) و در استرالیا فریاستایل (Freestyle) نامیده میشد.
ویمو (Waymo) گزینه 18 این فهرست

ویمو یک شرکت آمریکایی است که فناوری خودروهای خودران (autonomous vehicles) توسعه میدهد. این شرکت یک زیرگروه از Alphabet Inc (مالک Google) است و در سال ۲۰۰۹ به عنوان پروژه خودروهای خودران گوگل (Google Self-Driving Car Project) تأسیس شد.
این شرکت در حال حاضر خدمات خودروی خودران خود را در شهرهایی مانند: فینیکس، آریزونا، سان فرانسیسکو، لس آنجلس و لوئیزیانا ارائه میدهد. این خدمات شامل خدمات ride-hailing بدون سرنشین است و از خودروهای الکتریکی مانند Jaguar I-PACE و Hyundai Ioniq 5 استفاده میکند.
روس و نیوتن در ردهبندی اختراعات بیهمتا، ویمو و خودروهای خودران را مهمتر از اختراع چرخ قرار دادهاند. روس در این زمینه گفت: «وقتی وارد ماشینی میشوم که خودش رانندگی میکند، هر بار حیرتزده میشوم. این تجربه برای همه افرادی که آن را امتحان کردهاند، جالب است.»
نیوتن نیز گفت: «ویمو به من یادآوری میکند که فناوری میتواند کارهای جالب و مفیدی انجام دهد.»
شبکههای عصبی ترنسفورمر در جایگاه 10 فهرست قرار دارد
روس گفت: «معماری شبکه عصبی ترنسفورمر از سال 2017 بعد از مقاله معروف “Attention Is All You Need” که محققان گوگل منتشر کردند، محبوب شد.»
در این مقاله، ترنسفورمر معرفی شد که پایهگذار بیشتر فناوریهای هوش مصنوعی امروزی است؛ T در ChatGPT هم مخفف ترنسفورمر است.
نیوتن عنوان کرد: «اگرچه هنوز سؤالاتی درباره کافی بودن ترنسفورمرها برای ساخت هوش فوقالعاده وجود دارد، اما این معماری به احتمال زیاد پایهای بزرگ برای آینده فناوری خواهد بود.»
او توضیح داد: «گروهی از محققان گوگل با الهام از فیلم Arrival که در آن بیگانگان از نمادها برای نمایش جملات استفاده میکنند، به این فکر افتادند که در یک شبکه عصبی از مکانیسم توجه برای پردازش اطلاعات به طور همزمان استفاده کنند. این ایده باعث ایجاد ترنسفورمر شد، که پایهگذار پیشرفتهای فعلی در هوش مصنوعی است.»

در فهرست پایین 100 دستاورد بزرگ فناوری بشر را خواهید دید.
100 اختراع نمادین فناوری در تمام دوران
- 100. قایقها
- 99. ماشینحسابها
- 98. NFTها
- 97. مسیر اورگان
- 96. ماشین نخریسی
- 95. رادیو
- 94. برنامه واین
- 93. مخلوطکن ایستاده KitchenAid
- 92. بارکدها
- 91. پهپادها
- 90. نینتندو دیاس
- 89. پلتفرم Zoom
- 88. ساعت آفتابی
- 87. فرایند هابر بوش
- 86. لینوکس
- 85. پادکستها
- 84. فرکینگ (شکست هیدرولیکی)
- 83. فونتها
- 82. وبسایت پاترئون
- 81. بتن
- 80. شرکت ژوللب
- 79. بیحسی
- 78. نتفلیکس
- 77. پیچها
- 76. کمربند ایمنی
- 75. پوشک یکبار مصرف
- 74. آمازون پرایم
- 73. مایکروسافت اکسل
- 72. جادهها
- 71. پایگاههای داده
- 70. انسولین
- 69. اونلیفنز
- 68. سیستم صوتی دالبی
- 67. Doom (بازی ویدیویی)
- 66. ایبوپروفن
- 65. قطبنما
- 64. پیامرسان فوری AOL
- 63. جیپیاس
- 62. بهره مرکب
- 61. فید خبری فیسبوک
- 60. گوسفندی به نام دالی
- 59. تسلا
- 58. تامبلر
- 57. اهرم
- 56. بیتکوین
- 55. موتورولا ریزر
- 54. باروت
- 53. اسنپچت
- 52. وسیله پیشگیری از بارداری
- 51. eBay
- 50. لنزهای اصلاحی
- 49. نرمافزار اسلک (Slack)
- 48. IVF یا لقاح مصنوعی
- 47. کانتینرهای حمل و نقل
- 46. تیکتاک
- 45. لامپ برق
- 44. میکروسکوپها
- 43. ماشینهای لباسشویی
- 42. آسانسورها
- 41. توییتر
- 40. یخچال
- 39. آیمک
- 38. نرمافزار نپستر (Napster)
- 37. ارز (پول)
- 36. دستگاه پنبهپاککن
- 35. اوبر
- 34. اهرم
- 33. واکسنها
- 32. سرویس شبکهسازی اجتماعی مایاسپیس (MySpace)
- 31. نرمافزار آلفا فولد
- 30. اوزِمپیک
- 29. کشاورزی
- 28. واکمن
- 27. خط میخی
- 26. فضاپیماها
- 25. فناوری کریسپر (CRISPR)
- 24. موتور احتراق داخلی
- 23. قناتها
- 22. شبکه اجتماعی گرایندر (Grindr)
- 21. تلفن
- 20. نیمههادیها
- 19. چرخ
- 18. ویمو (Waymo)
- 17. لولهکشی داخلی
- 16. وایفای
- 15. LSD
- 14. وب جهانی
- 13. باتریها
- 12. قرص ضد بارداری
- 11. ایمیل
- 10. شبکههای عصبی ترنسفورمر
- 9. بمب اتمی
- 8. یوتیوب
- 7. هواپیماها
- 6. تلویزیون
- 5. پنیسیلین
- 4. دستگاه چاپ
- 3. گوشی آیفون
- 2. برق
- 1. آتش