قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: آمارها نشان میدهد در بازه زمانی اردیبهشت سال ۱۳۸۵ تا تیرماه ۱۳۹۹ نزدیک به ۳۷ درصد المپیادیها و نزدیک به ۲۰ درصد از رتبههای برتر کنکور از کشور مهاجرت کردهاند.
به گزارش تک ناک و به نقل از ایرنا، ناصر باقری مقدم در مورد اهمیت نگهداشت نخبگان اظهار کرد: برخی از نخبگان از سال ۱۳۹۵ به بعد به همت معاونت علمی به کشور برگشتند؛ ولی اگر این افراد نتوانند در حوزه فناوریهای جدید و تخصص خود اثربخش باشند، بازگشت آنها پایدار نخواهد بود. بنیاد ملی نخبگان وظیفه اصلی خود را تامین نیروی انسانی برای اقتصاد دانش بنیان می داند؛ زیرا موتور محرکه این اقتصاد نیروی انسانی است و به سرمایه و زمین نیاز ندارد.
عضو هیاتعلمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در مورد برخی ملاحظات امنیتی نخبگان خارج از کشور نیز گفت: این موضوع در حوزه کارهای فرهنگی است که متاسفانه بیشتر دست فضاسازی رسانههای زرد قرار گرفته. در حالی که طرحهای خوبی در این زمینهها مطرح شده و در حال اجرا است.
باقری مقدم ادامه داد: برای نمونه نخبگان خارج از کشور میتوانند طرح پژوهشی انجام دهند که به منزله سربازی آنها قلمداد شود. این طرح با هماهنگی ستادکل نیروهای مسلح تعریف شده که در صورت انجام به منزله سربازی محسوب می شود و در مدت اجرا هم میتوانند به راحتی به کشور تردد کنند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در مورد تلاش برای گردآوری دادههای درست گفت: قصد داریم با کمک دانشگاهها و پژوهشگاه های کشور رصدخانه ملی نخبگان را راه اندازی کنیم.
وی افزود: البته مجموعه هایی مانند رصدخانه مهاجرت دانشگاه شریف وجود دارد ولی باید به سطح ملی ارتقا یابد تا آسانتر اطلاعات را گرداوری کند. یکی از مشکلات، نبود اطلاعات دقیق از مسائل است. بسیاری اطلاعات لازم برای تحلیل در اختیار ایشان قرار نمی گیرد و این حالی است که فراجا یا اداره گذرنامه باید بر اساس کدهای ملی مجموعه داده واقعی بدهد که چند نفر خارج شدند یا نشدند.
باقریمقدم تاکید کرد: به عنوان مثال در این خصوص که چه تعداد از نخبگان کشور در دستگاه های اجرایی مشغول فعالیت هستند؟ چنانچه بنیاد نخبگان نامهنگاری کند، مجموعه ها پاسخگویی مناسبتری خواهند داشت، از این رو ما ضمن استفاده از رصدخانه شریف قصد داریم سطح کار را به سطح ملی برسانیم تا بتوانیم با در اختیار داشتن اطلاعات صحیح نهادها، از داده ها به نحو بهتری استفاده کنیم.