در مأموریت آرتمیس ۲، ناسا از فناوری ارتباطات لیزری برای ارسال ویدئوهای 4K و دادههای علمی از ماه به زمین استفاده میکند.
به گزارش تکناک، دانشگاه ملی استرالیا و ناسا در پروژهای پیشرو برای آزمایش ارتباطات لیزری پرسرعت بین زمین و ماه همکاری میکنند. این فناوری قرار است در مأموریت آتی آرتمیس ۲ استفاده شود تا امکان ارسال ویدئوهای 4K و دادههای علمی سنگین با سرعت بیسابقه از فضا به زمین فراهم شود.
در این پروژه نوآورانه، پژوهشگران مرکز تحقیقاتی گلن ناسا در کلیولند با دانشگاه ملی استرالیا (ANU) همکاری کردهاند تا سیستم گیرندهفرستنده لیزری کمهزینه با نام RealTOR را توسعه دهند که عمدتاً از قطعات آماده ساخته شده است. این فناوری قرار است در مأموریت آرتمیس ۲ آزمایش شود؛ مأموریتی که برای اوایل سال ۲۰۲۶ برنامهریزی شده است.
اکثر فضاپیماها تاکنون برای ارسال داده از امواج رادیویی استفاده کردهاند؛ اما ارتباطات لیزری میتوانند دادهها را ده تا صد برابر سریعتر منتقل کنند. این سیستمهای نوری با استفاده از نور مادونقرمز نامرئی میتوانند ویدئو فوقواضح و صدای شفاف و دادههای علمی دقیق را در چند ثانیه از فواصل صدهاهزارمایلی انتقال دهند.

فهرست مطالب
پروژه RealTOR؛ نوآوری مقرونبهصرفه با عملکرد مطلوی
به نقل از سایتکدیلی، پروژه RealTOR که ناسا طراحی کرده است، نهتنها هزینهها را با استفاده از قطعات تجاری به حداقل میرساند؛ بلکه عملکرد مورد نیاز برای ارتباطات فضایی را نیز حفظ میکند. این سیستم پساز موفقیت در آزمایشهای اولیه در کلیولند، اکنون با همکاری دانشمندان ANU بازتولید شده و قرار است سیگنالهای ارسالی فضاپیمای Orion را هنگام گردش به دور ماه دریافت کند.
در مأموریت آرتمیس ۲، سیستم ارتباطات نوری نصبشده روی فضاپیمای Orion دادههایی همچون ویدئو 4K، تصاویر، اطلاعات علمی، دستورالعملهای پرواز و صدا را از ماه به زمین مخابره خواهد کرد.
آزمایش در استرالیا و گسترش جهانی شبکه ارتباطات نوری
پژوهشگران دانشگاه ملی استرالیا در ایستگاه زمینی Mount Stromlo، در فاصلهای حدود ۱۰ هزار مایلی از کلیولند، قصد دارند دادههای ارسالشده از Orion را دریافت کنند. این ایستگاه زمینی جزو ایستگاههای اصلی مأموریت نیست؛ اما بهعنوان محل آزمایش طراحی جدید گیرنده عمل خواهد کرد. موفقیت این آزمایش میتواند راه را برای ساخت شبکهای جهانی از سامانههای ارتباطی مقرونبهصرفه برای ماموریتهای آینده به ماه و مریخ و فراتر از آن هموار کند.
این پروژه بخشی از مجموعه فعالیتهای برنامه SCaN ناسا در حوزه ارتباطات نوری است که شامل پروژههای دیگری مانند LCOT (ترمینال نوری کمهزینه) و نمایش ارتباطات لیزری Relay نیز میشود. مدیریت پروژه RealTOR برعهده مرکز گلن ناسا است که آن را تحت نظارت دفتر مرکزی ناسا در واشنگتن پیش میبرد.

حمایت آژانس فضایی استرالیا
دانشگاه ملی استرالیا این فناوری را با حمایت مالی برنامه کمکهزینه مأموریت Moon to Mars Demonstrator آژانس فضایی استرالیا نمایش میدهد. برنامه یادشده توسعه و تقویت توان عملیاتی ایستگاههای زمینی نوری فضای عمیق در استرالیا را هدف قرار داده است.