مطالعات نشان می دهد که یک آزمایش خون ساده ممکن است پیری سریع اعضا بدن و خطر ابتلا به بیماری مربوط به آن اندام را شناسایی کند.
به گزارش تکناک، در مطالعهای که توسط محققان در Stanford Medicine بر روی 5678 نفر انجام شد، مشخص شد که اندامهای مختلف با سرعتهای متفاوتی پیر میشوند و افرادی که اندامهایشان به طور قابلتوجهی سریعتر از حد متوسط پیر میشوند، با خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط و مرگومیر مواجه هستند.
محققان همچنین گفتند که در هر پنج فرد بالغ سالم بالای 50 سال، حدود یک نفر حداقل یک عضو به سرعت پیر می شود.
تونی ویس-کورای، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: ما کشف کردیم که این افراد در 15 سال آینده در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری در آن اندام خاص هستند.
این مطالعه امکان یک آزمایش خون ساده را به منظور شناسایی اندامهایی که به سرعت پیر میشوند، معرفی میکند که به طور موثر امکان مداخلات درمانی را قبل از ظهور علائم بالینی فراهم میکند.
محققان از اعداد متمایز برای 11 اندام، سیستم یا بافت کلیدی که شامل قلب، چربی، ریه، سیستم ایمنی، کلیه، کبد، ماهیچه، پانکراس، مغز، عروق و روده بود، استفاده کردند و ارتباطی بین تسریع پیری اندام ها و خطرات ابتلا به بیماری ها و مرگ و میر در آینده پیدا کردند.
ویس-کورای می گوید: ما می توانیم سن بیولوژیکی یک عضو را در یک فرد به ظاهر سالم تخمین بزنیم. این کار به نوبه خود خطر ابتلای فرد به بیماری مربوط به آن عضو را پیش بینی می کند.
این مطالعه نشان میدهد که درصد نسبتاً کمی از افراد یعنی دقیقاً از هر 60 نفر، یک نفر، دو عضو در بدن خود دارند که با سرعت قابلتوجهی پیر میشوند.
ویس-کورای میگوید: آنها 6.5 برابر بیشتر از افرادی که پیری اندام مشخصی نداشتند، خطر مرگ و میر داشتند.
برای شناسایی پروتئینهایی که میتوانند به عنوان نشانگرها یا شاخصهای قابل اعتماد عملکردهای خاص اندام یا شرایط سلامتی عمل کنند، محققان میزان پروتئین را در خون تقریباً 1400 فرد سالم بین 20 تا 90 سال مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.
محققان در ابتدا نزدیک به 5000 پروتئین در خون را مورد بررسی قرار دادند و آنهایی را شناسایی کردند که ژنهایشان چهار برابر بیشتر از سایر اعضای بدن فعال میشدند.
محققان از یک الگوریتم یادگیری ماشینی استفاده کردند و آن را برای پیشبینی سن افراد با استفاده از اطلاعات به دست آمده از میزان تقریباً 5000 پروتئین تجزیهشده در خون آموزش دادند. هدف این الگوریتم برای شناسایی پروتئینهایی بود که همبستگی قوی با یک ویژگی خاص نشان میدهند که در این مورد، پیری بیولوژیکی را در یک فرد یا در یک اندام خاص تسریع میکنند.
پس از شناسایی پروتئین های خاص از طریق الگوریتم یادگیری ماشینی، محققان تمرکز خود را به 11 عضوی که برای تجزیه و تحلیل دقیق انتخاب کرده بودند، محدود کردند.
محققان این 11 اندام را بررسی کردند تا فاصله سنی بین سن واقعی و تخمینی الگوریتم آنها بر اساس پروتئین های خاص اندام را تعیین کنند.
شایان ذکر است، فاصله سنی در 10 اندام (به استثنای روده) به طور قابل توجهی با خطر مرگ 15 ساله به هر دلیلی مرتبط است. اعضای دارای پیری تسریع شده که با سن بیولوژیکی با امتیاز الگوریتم بالاتر تعریف میشوند، با 15 تا 50 درصد خطر مرگ و میر بالاتر در طی 15 سال، بسته به اندام آسیبدیده، مرتبط بودند.
بر اساس این مطالعه، پیری سریع قلب خطر نارسایی قلبی را افزایش میدهد، مغزهای مسنتر با زوال عقل و پیشرفت آلزایمر مرتبط هستند و نمرات پیری شدید برای کلیهها و قلبها با فشار خون بالا، دیابت، فیبریلاسیون دهلیزی و حمله قلبی مرتبط است.
یافتهها پتانسیل تشخیص و مداخله زودهنگام را با نظارت بر سلامت اندام در افراد به ظاهر سالم، ارائه بینشهایی در مورد خطرات بیماری و اهداف دارویی موثر نشان میدهند.
این مطالعه در مجله Nature منتشر شد.