سوزش گلو میتواند مانند احساس خارش یا حساسیت در پشت گلو باشد، بهویژه هنگام قورت دادن و بلعیدن غذا.
به گزارش تکناک، عفونت هایی مانند ویروس های سرماخوردگی و گلودرد استرپتوکوکی معمولاً باعث سوزش گلو می شوند. آلرژی یا رفلاکس اسید نیز می توانند منجر به سوزش گلو شوند.
چگونگی تسکین سوزش گلو به علت آن بستگی دارد. گاهی اوقات میتوانید با مصرف داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) یا غرغره کردن آب نمک آن را درمان کنید. گاهی اوقات ممکن است به داروهای تجویز شده یا درمان دیگری نیاز داشته باشید.
دانستن علل سوزش گلو می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چه چیزی ممکن است باعث گلودرد شما شود و چه کاری می توانید برای تسکین انجام دهید.
فهرست مطالب
علل سوزش گلو
سوزش گلو عنوان دیگری برای توصیف گلودرد است که از نظر پزشکی به عنوان فارنژیت شناخته می شود. عفونتهای باکتریایی و ویروسی که گلو و بینی را هدف قرار میدهند، علل اصلی سوزش گلو هستند، اما علل دیگری نیز وجود دارد.
سرماخوردگی
سرماخوردگی یک عفونت خفیف دستگاه تنفسی فوقانی است که توسط ویروسها ایجاد می شود. نزدیک به 200 ویروس مختلف می توانند باعث سرماخوردگی شوند، اما راینوویروس رایج ترین ویروس سرماخوردگی است. این عفونت ها بینی و گلو شما را هدف قرار می دهند و باعث التهاب در پشت گلو می شوند که احساس سوزش ایجاد می کند.
علاوه بر سوزش گلو، علائم سرماخوردگی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- عطسه
- سرفه
- سردرد
ویروس های سرماخوردگی از فردی به فرد دیگر یا از سطوح آلوده پخش می شوند. اگر سرما بخورید، چند روز پس از عفونت متوجه علائم آن خواهید شد. سرماخوردگی معمولا در عرض 10 روز خوب می شود.
آنفولانزا
آنفولانزا یک بیماری تنفسی خفیف تا شدید است که توسط ویروسهای آنفلوانزا ایجاد میشود. ویروس های آنفولانزا، بینی، گلو و گاهی اوقات ریه های شما را آلوده می کند و باعث سوزش گلو می شود.
سایر علائم آنفولانزا عبارتند از:
- تب یا لرز
- سرفه
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- بدن درد
- سردرد
- خستگی
- استفراغ و اسهال (معمولا در کودکان)
کودکان و افراد بالای 65 سال بیشتر در معرض علائم شدیدتر آنفولانزا هستند. آنفولانزا احتمالا زمانی گسترش می یابد که فرد مبتلا به آنفولانزا سرفه، عطسه یا صحبت کند و قطرات او شما را آلوده کند. احتمال ابتلای شما به آنفولانزا از تماس با سطح آلوده کمتر است. بهبودی از یک آنفولانزای بسیار شدید ممکن است چند روز تا دو هفته طول بکشد.
ترشح بعد از استفاده از قطره بینی
ترشح بعد از استفاده از قطره بینی زمانی رخ میدهد که مخاط اضافی بینی شما از پشت گلو جاری می شود. این موضوع می تواند گلوی شما را تحریک کند و باعث سرفه شود که منجر به گلو درد و سوزش شود.
سایر علائم ترشح بعد از بینی عبارتند از:
- احساس می کنید توده ای در گلوی شما وجود دارد
- افزایش بلع
- گلو درد تحریک شده
- گفتاری که خشن به نظر می رسد یا شبیه به غرغر کردن است
- صاف کردن مداوم گلو
شما ممکن است در اثر سرماخوردگی، آنفولانزا، آلرژی و قرار گرفتن در دماهای سرد، ترشح بعد از بینی را تجربه کنید. اجتناب از محرک های آلرژی، درمان آلرژی و بهبودی از عفونت ها معمولاً از ترشح بینی جلوگیری میکند.
گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی است که گلو و لوزه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری توسط باکتری به نام گروه استرپتوکوک (گروه A استرپتوکوک) ایجاد میشود. گلودرد استرپتوکوکی یکی از شایع ترین علل سوزش گلو است، زیرا باکتری ها باعث التهاب گلو و لوزه ها می شوند.
سایر علائم گلودرد استرپتوکوکی عبارتند از:
- قرمزی گلو
- لوزه های قرمز و متورم
- رگه ها یا لکه های سفید چرک روی لوزه ها
- لکه های کوچک قرمز روی سقف دهان (پتشی)
- تورم غدد لنفاوی جلوی گردن
کودکان ممکن است سردرد، معده درد و حالت تهوع یا استفراغ را نیز تجربه کنند. بر خلاف عفونت های ویروسی، گلودرد استرپتوکوکی باعث سرفه یا آبریزش بینی نمی شود و معمولاً یک بیماری شدید نیست، اما باید با آنتی بیوتیک درمان شود.
مونونوکلئوز عفونی
بیشتر به عنوان مونوکلئوز عفونی شناخته می شود. مونونوکلئوز عفونی می تواند باعث سوزش گلو شود. ویروسها، معمولاً ویروس اپشتین بار (EBV)، باعث این بیماری میشوند. این بیماری بهطور ویژهای در میان نوجوانان و بزرگسالان جوان شایع است، زیرا مونو معمولاً از طریق بزاق پخش می شود.
علاوه بر گلودرد، مونو می تواند علائمی مانند:
- خستگی
- تب
- سردرد
- بدن درد
- غدد لنفاوی متورم در گردن و زیر بغل
- کهیر
علائم این بیماری معمولاً دو تا چهار هفته طول میکشد. درمان شامل مدیریت علائم است، مانند مصرف داروهای OTC برای تسکین تب یا درد میباشد.
رفلاکس معده به مری (GER) و بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)
GER که به عنوان ریفلاکس اسید نیز شناخته می شود، زمانی رخ میدهد که اسید معده به سمت بالا از معده به مری حرکت کند. مری لوله ای است که به حمل غذا از دهان به معده کمک می کند. اسید معده یک ماده اسیدی است، بنابراین اگر به گلو برسد، می تواند باعث تحریک بافت و باعث سوزش گلو شود.
GER معمولاً بعد از غذا خوردن یا در شب اتفاق می افتد. برخی افراد بهصورت روزانه یا چندین بار در هفته علائم رفلاکس اسید را تجربه می کنند. این بیماری مزمن می تواند به مری آسیب برساند.
سایر علائم رایج GER و GERD عبارتند از:
- سوزش در ناحیه میانی قفسه سینه (سوزش سر دل)
- سوء هاضمه
- نارسایی
ازوفاژیت
ازوفاژیت به معنی التهاب یا آسیب مری است. این مشکل معمولاً توسط GERD ایجاد میشود، اما عفونتها، آلرژیهای غذایی و استفاده بیش از حد از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDS) مانند ادویل (ایبوپروفن) نیز میتواند منجر به ازوفاژیت شود.
اسید معده که وارد مری می شود مانند رفلاکس اسید، گلو را تحریک کرده و ملتهب می کند و باعث سوزش گلو می شود.
سایر علائم ازوفاژیت عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- بلع دردناک
- مشکل در بلع
لارنژیت
لارنژیت باعث التهاب تارهای صوتی می شود. تارهای صوتی درون جعبه صدا (حنجره) که یک اندام عضلانی در گلو است، قرار دارند. ویروس هایی که باعث عفونت دستگاه تنفسی فوقانی می شوند اغلب منجر به التهاب حنجره می شوند. سیگار کشیدن، آلرژی و استفاده بیش از حد از صدا نیز می تواند باعث التهاب حنجره شود. افراد مبتلا به لارنژیت معمولاً هنگام صحبت کردن یا قورت دادن، گلو درد مداوم یا سوزش گلو دارند.
سایر علائم لارنژیت می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- صدای خشن
- احساس می کنید که باید گلوی خود را صاف کنید
- غدد لنفاوی متورم در گردن
ورم لوزه
التهاب لوزه زمانی رخ میدهد که لوزه ها به دلیل عفونت های باکتریایی یا ویروسی عفونی یا ملتهب می شوند. گلودرد استرپتوکوکی نیز اغلب باعث التهاب لوزه می شود. لوزه ها غدد بزرگی در طرفین پشت گلو هستند که به مبارزه با عفونت کمک می کنند. وقتی بیمار می شوید، این غدد آنتی بادی می سازند و متورم می شوند تا ویروس یا باکتری را از بین ببرند. در نتیجه، گلو اغلب دردناک یا متورم می شود.
سایر علائم التهاب لوزه عبارتند از:
- لوزه های قرمز و متورم
- مشکل در بلع
- تشکیل یک پوشش سفید یا زرد روی لوزه ها
- غدد لنفاوی متورم در گردن
- تب
- بوی بد دهان
عفونت مقاربتی
یکی از انواع عفونت های مقاربتی (STI) که می تواند باعث گلودرد شود، سوزاک است. معمولاً باکتریهای Neisseria gonorrhoeae که باعث سوزاک میشوند، بر غشاهای مخاطی دستگاه تناسلی تأثیر میگذارند. با این حال، ممکن است باکتری ها بر غشای مخاطی گلو تأثیر بگذارند.
هنگامی که رابطه جنسی دهانی دارید، دهان و گلوی شما ممکن است تحت تأثیر سوزاک قرار بگیرند. معمولا سوزاک گلو هیچ علامتی ندارد. وقتی این اتفاق می افتد، علامت اصلی گلودرد خواهد بود.
اگر سوزاک حلقی (سواک گلو) دارید، ممکن است آنتی بیوتیک برای شما تجویز شود. سپس باید یک یا دو هفته دیگر دوباره بررسی کنید تا مطمئن شوید که عفونت پاک شده است.
سرطان حنجره
سرطان گلو یک اصطلاح کلی برای توصیف سرطانی است که بر حلق (سرطان حلق)، حنجره (سرطان حنجره) یا هر قسمت دیگری از گلو تأثیر می گذارد. سیگار کشیدن، نوشیدن زیاد الکل و ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از عوامل خطرناک اصلی سرطان گلو هستند. گلودرد مزمن که پس از استراحت یا مصرف آنتی بیوتیک از بین نمی رود، اغلب نشانه سرطان گلو است.
سایر علائم سرطان گلو می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در بلع
- وجود توده در گردن
- گوش درد
- شنیدن صدای زنگ در گوش
درمان معمولاً شامل جراحی برداشتن هرگونه تومور، و به دنبال آن پرتودرمانی و شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی است.
چگونه سوزش گلو را تسکین دهیم؟
معمولاً می توان از داروهای خانگی برای کاهش سوزش گلو استفاده کرد. با این حال، بسته به علت سوزش گلو، ممکن است به درمانهای بیشتری نیاز باشد.
درمانهای خانگی
ویروسها معمولاً به زمان و استراحت نیاز دارند تا بهتر شوند، اما همچنان میتوانید به آرام کردن سوزش گلو در حین بهبودی کمک کنید. برخی از درمان های خانگی که می توانند به تسکین گلودرد کمک کنند عبارتند از:
- نوشیدن مایعات گرم: نوشیدن مایعات گرم مانند چای می تواند به کاهش گلو درد کمک کند.
- نوشیدن مایعات سرد: نوشیدن آب یخ یا خوردن یخ میتواند به تسکین سوزش گلو کمک کند.
- غرغره آب نمک: برای کاهش درد و التهاب گلو، چندین بار در روز با آب نمک گرم غرغره کنید. آن را با مخلوط کردن نصف قاشق چایخوری نمک با 1 فنجان آب گرم درست کنید.
- استفاده از مرطوبکننده مه خنک (تبخیرکننده): افزودن رطوبت به هوا به تسکین گلودرد و سایر علائم ویروسهای سرماخوردگی و آنفولانزا کمک میکند.
- مصرف داروهای ضد درد OTC: مسکنهایی مانند تایلنول (استامینوفن) میتوانند به تسکین گلو دردهای متوسط کمک کنند.
آنتی بیوتیک ها یا ضد ویروس ها
از آنجایی که بیشتر سوزش گلو توسط ویروس ها ایجاد می شود، اگر گلودرد دارید، احتمالاً نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نخواهید داشت. با این حال، عفونت های باکتریایی که باعث سوزش گلو می شوند، مانند گلودرد استرپتوکوکی، ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک داشته باشند.
پزشک میتواند عفونت باکتریایی را با نمونهبرداری از گلو و آزمایش نمونه (کشت) برای باکتریهایی که باعث استرپتوکوک میشوند، تشخیص دهد. آنتی بیوتیک ها فقط به درمان گلودرد ناشی از عفونت های باکتریایی کمک می کنند. آنتی بیوتیک ها به درمان گلودرد ویروسی کمک نمی کنند.
اگر گلودرد ناشی از آنفولانزا باشد، داروهای ضد ویروسی ممکن است به تسکین گلودرد کمک کنند زیرا عفونت را درمان میکند. داروهای ضد ویروسی آنفولانزا نیاز به نسخه دارند و معمولاً برای درمان افرادی با خطر بالاتر عوارض آنفولانزا استفاده میشوند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر گلو شما می سوزد، این معمولاً نشانه ای از یک بیماری شدید نیست. اما اگر مشکوک به عفونت باکتریایی هستید که ممکن است با آنتی بیوتیک ها درمان شود، برای تشخیص به یک پزشک مراجعه کنید.
اگر گلودرد شما پس از 10 روز بهتر نشد یا علائم بدتر شد، باید به پزشک مراجعه کنید. سایر علائمی که نشان می دهد زمان مراجعه به پزشک فرا رسیده است عبارتند از:
- تب شدید که بیش از چهار روز طول بکشد
- تورم غدد لنفاوی روی گردن
- کهیر
- کم آبی بدن
- مشکل در تنفس
در حالی که سوزش گلو ناشی از ویروس معمولاً پس از استراحت در خانه بهبود می یابد، سرماخوردگی می تواند منجر به بیماری های دیگری مانند برونشیت یا ذات الریه شود. همچنین عوارض آنفولانزا می تواند منجر به ذات الریه باکتریایی، عفونت گوش و عفونت سینوسی شود. اگر علائم نگران کننده ای دارید، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.