مشکلات ادامهدار کانکتور ۱۶ پین نسل اول انویدیا باعث شده است تا CableMod، شرکت تولیدکننده کابلهای سفارشی، کانکتور ۱۶ پین زاویهدار ۹۰ و ۱۸۰ درجهای خود را فراخوانی کند.
بهگزارش تکناک، شرکت تولیدکننده کابلهای سفارشی CableMod بهدنبال نگرانیهایی درزمینه ایمنی و گزارشهایی درباره آسیبهای ناشی از گرمای بیشازحد و ذوبشدگی کانکتور ۱۶ پین نسل اول پردازندههای گرافیکی انویدیا، تصمیم گرفته است فراخوانی برای کانکتور ۱۶ پین زاویهدار ۹۰ و ۱۸۰ درجهای خود (نسخههای ۱.۰ و ۱.۱) را صادر کند که برای استفاده بهجای کانکتور مستعد خطر انویدیا طراحی شدهاند.
شرکت CableMod قرار است در روزهای آینده اطلاعیهای رسمی با جزئیات دقیقتر برای کاربران ارسال کند. بهعنوان اقدامی پیشگیرانه، به کاربران توصیه شده است تا بلافاصله استفاده از این اتصالدهندهها را متوقف کنند؛ حتی اگر نشانهای از گرمشدن بیشازحد یا ذوبشدگی مشاهده نشده باشد. علاوهبراین، گزارشهایی درباره مشکلات صفحه سیاه مرتبط با همه کابلها و کانکتور ۱۶ پین نیز مطرح شده است که به آنها خواهیم پرداخت.
CableMod این خبر را در صفحه رسمی خود در Subreddit منتشر کرده است. این پست نشان میدهد که کانکتور زاویهدار ۹۰ و ۱۸۰ درجه ۱۲VHPWR (نسخههای ۱.۰ و ۱.۱) نقصهایی دارند و ممکن است درصورت شُل شدن، به گرمای زیاد و درنهایت ذوبشدن روی کارت گرافیک منجر شوند.
انویدیا و شرکای تولیدی آن تأکید کردهاند آسیبهای وارده به کارتهای گرافیک که نتیجه استفاده از کانکتور برق طرف ثالث هستند، زیر پوشش گارانتی قرار نمیگیرند. این یعنی اگر کاربری از اتصالدهندهای غیر از محصولات رسمی انویدیا استفاده کند و درنتیجه GPU آسیب ببیند، مسئولیت مالی و تعمیراتی برعهده خود کاربر خواهد بود.
دراینمیان، قبل از اینکه CableMod فراخوان عمومی خود را اعلام کند، پیشنهاد داده بود GPUهایی را تعمیر کند که بهدلیل استفاده از کانکتور خاص خودشان و آسیبدیده در فرایند RMA (مرجوعی محصول) رد شدهاند.
CableMod به تولید کابلهای سفارشی و باکیفیت و فرستادن واحدهای آسیبدیده برای تعمیر به تعمیرگاه معتبر NorthridgeFix شهرت دارد. این اقدام نشاندهنده تعهد CableMod به پشتیبانی از محصولات و مشتریانش است؛ حتی در مواقعی که مشکلات خارج از کنترل مستقیم آنها رخ میدهد و به آنها مربوط نمیشود.
با اینکه کانکتور جدید برق v1.1 CableMod بهگفته این شرکت با سری PCI SIG CEM 5.1 سازگار و بهبودهایی در اتصال با افزایش اصطکاک ارائه شده بود، مشکلات پابرجا ماندهاند. هنگامیکه نسخههای بهروزرسانیشده v1.1 معرفی شدند، CableMod این اتصالدهندهها را بدون دریافت هزینه اضافی (بهجز هزینه حملونقل)، برای مشتریان نسخه v1 ارائه داد.
بااینحال، بهمرورزمان و با نزدیکشدن به دسامبر ۲۰۲۳، مشکلات همچنان مشاهده شدند و CableMod نهایتاً تصمیم گرفت که فراخوان عمومی صادر کند تا مطمئن شود که مشتریان از محصولات ایمن استفاده میکنند و از هرگونه خطر احتمالی جلوگیری شود.
سایر مشکلات کابلهای 12VHPWR
فراخوان ایمنی CableMod خاص اتصالدهندههاست و نه کابلها؛ اما در انجمنهای آنلاین مانند Subreddit شرکت، شکایات گستردهای درباره مسائل مختلفی مطرح شده است که فراتر از کانکتور CableMod میرود. این شکایات نشاندهنده مشکلی عمده در صنعت هستند که تنها مختص به CableMod نیست.
گزارشها حاکی از آن هستند که اتصالدهندهها و کابلهای سایر تولیدکنندگان منبع تغذیه (انویدیا و شرکای AIC آن)، دچار مشکلات مشابهی هستند که به صفحه سیاه و فنهایی منجر میشوند که با تمام سرعت کار میکنند؛ درحالیکه سیستم همچنان فعال است.
CableMod در پاسخ به این مشکلات پیشنهاد میکند که کاربران حالت مدیریت توان GPU Nvidia را ازطریق کنترل پنل انویدیا به «ترجیح عملکرد حداکثر» تغییر دهند. اگرچه این راهکار برای همه مؤثر نیست، میتواند برای برخی کمککننده باشد. مهم است بدانیم که این مشکل به RTX 4090 منحصر نیست و در هر GPU Nvidia با اتصالدهنده ۱۲VHPWR رخ میدهد.
بااینحال، نگرانیهای دیگری نیز وجود دارد. مشکلاتی زمانی مطرح شدند که Akasa تبدیلکنندهها و اتصالدهندهها و کابلهای ۱۲VHPWR را بهعنوان راهحل خود معرفی کرد؛ زیرا این میتواند نقاط شکست بیشتری را ایجاد کند. همچنین، وجود تعداد زیادی از کانکتور طرف ثالث با کیفیت مشکوک از شرکتهای گمنام موجب نگرانی است؛ چراکه این مسئله ممکن است ریسکهای جدی مانند احتمال بروز آتشسوزی یا شوک الکتریکی را افزایش دهد.
افزونبراین، گزارش شده است که انویدیا بیسروصدا بهسمت استفاده از کانکتور ایمنتر ۱۲x6 حرکت کرده که ممکن است در آینده بهطور پیشفرض در برخی از کارتهای گرافیک سری RTX 40 Super استفاده شوند. بااینحال، سکوت کامل شرکت درباره این مسئله کاربران را در تاریکی نگه داشته است.
درنهایت، به کاربران توصیه میشود که به اتصالدهندهها و کابلهای ارائهشده سازنده GPU خود وفادار بمانند. این کار میتواند درصورت بروز مشکل، روند RMA را سادهتر و به یک شرکت محدود کند و احتمال پذیرش مسئولیت و جبران خسارت را افزایش دهد.