تیرگی زیر چشم از نظر پزشکی به عنوان هایپرپیگمانتاسیون اطراف چشم شناخته می شود که بسیار رایج و معمولا بی ضرر هستند.
به گزارش تکناک، بسته به رنگ پوستتان ممکن است تیره شدن یا یک اثر سایه مانند به شکل هلال در امتداد پوست زیر چشمان خود در سایه های قهوه ای، آبی، بنفش یا سیاه مشاهده کنید. عوامل مختلفی مانند ژنتیک، افزایش سن، خستگی و موارد دیگر می توانند باعث ایجاد این حلقه های سیاه شوند.
برای برخی افراد، ظاهر تیرگی دور چشم میتواند آزاردهنده باشد، اما خوشبختانه این امکان وجود دارد که با درمانهای خانگی و حرفهای، تیرگیهای آزاردهنده را کاهش دهید.
ادامه این مطلب را بخوانید تا بدانید که دلیل تیره شدن زیر چشم چیست و چگونه میتوان از شر آنها خلاص شد.
فهرست مطالب
چه چیزی باعث تیرگی زیر چشم می شود؟
اگر تیرگی زیر چشم را تجربه کرده اید، ممکن است بعد از یک شب بی خوابی بیشتر قابل توجه باشد. اما در واقع دلایل مختلفی وجود دارد که به ایجاد این تیرگی کمک می کند.
- ژنتیک: تیرگی زیر چشم ارثی است. مطالعات نشان دادهاند که داشتن سابقه خانوادگی باعث میشود که شما نیز تیرگی زیر چشم را تجربه کنید و این ممکن است مهمترین عامل در بروز آنها باشد.
- افزایش سن: با افزایش سن، پوست نازکتر میشود و خاصیت ارتجاعی و حجمی خود را از دست میدهد. این تغییرات پوستی در ناحیه ظریف زیر چشم میتواند به رگهای خونی کمک کند تا قابل توجهتر شوند که به نوبه خود منجر به ظاهر تیرهتر میشود.
- آلرژی: در میان افرادی که آلرژی دارند، احتقان در حفرههای سینوسی میتواند باعث تورم رگهای خونی زیر چشم شود که منجر به سیاهی دور چشم میشود. به علاوه، مالیدن چشم های خارش دار یا حساس می تواند این تیرگیها را برجسته تر کند.
- کمبود خواب: نخوابیدن میتواند بر گشاد شدن رگهای خونی تأثیر بگذارد که میتواند منجر به تیره شدن زیر چشم شود.
- احتباس مایعات: استعمال دخانیات، رژیم غذایی سرشار از نمک، مصرف برخی داروها مانند داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) و برخی بیماریها که بر تیروئید، کلیه ها، کبد یا قلب تاثیر می گذارند، همگی با تورم یا احتباس مایعات مرتبط هستند. با گشاد شدن رگهای خونی زیر چشم، تیرگی زیر چشم ایجاد میشوند.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: برای برخی افراد، قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند باعث شود بدن آنها ملانین بیشتری تولید کند. ملاتونین رنگدانه ای است که به پوست رنگ می دهد. همچنین آسیب خورشید پوست را ضعیف می کند و باعث میشود زیر چشم تیرهتر شود.
در حالی که هر کسی میتواند سیاهی دور چشم را تجربه کند، این مشکل ممکن است در افرادی با سابقه خانوادگی، افراد مسنتر و افرادی که رنگ پوست تیرهتر دارند، بیشتر دیده شود.
درمان های خانگی برای حلقه های تاریک
محصولات موضعی OTC
استفاده از کرمهای دور چشم بدون نسخه (OTC) برای مبارزه با سیاهی دور چشم اولین گزینه عالی است، اما ابتدا باید محصول را بررسی کنید تا ببینید مواد زیر را دارد یا خیر
- کافئین به کاهش تورم هنگام استفاده روی پوست کمک می کند، که برای درمان حلقه های تیره ناشی از التهاب مفید است.
- کرم دور چشم رتینول که از مشتقات ویتامین A است، می تواند به رشد کلاژن و کاهش رنگدانه های پوست کمک کند که در نتیجه پوست زیر چشم صاف میشود و رنگ تیره آن کاهش می یابد.
- ویتامین K به افزایش گردش خون کمک می کند، خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود می بخشد و ممکن است به آرامی نواحی تیره پوست را روشن کند و آن را برای درمان سیاهی دور چشم ایده آل کند.
- ویتامین C برای تقویت تولید کلاژن شناخته شده است و همچنین ممکن است به روشن شدن پوست کمک کند تا هرگونه تیرگی یا سایه را از بین ببرد.
به خاطر داشته باشید که کرم های دور چشم OTC راه حل فوری برای سیاهی زیر چشم نیستند. برای بهدست آوردن بهترین نتایج، متخصصان پیشنهاد میکنند محصولات را حداقل به مدت 30 روز امتحان کنید تا بدانید که آیا برای شما مفید است یا خیر.
هنگام استفاده از کرم ها یا سرم های دور چشم، به یاد داشته باشید که پوست ظریف اطراف چشم از نازک ترین پوست های بدن انسان هستند. از این محصولات طبق دستور استفاده کنید و مراقب باشید که اجازه ندهید وارد چشم شوند تا از تحریک یا سوختگی سطحی جلوگیری کنید.
چای سبز و سیاه
تاکتیک دیگر میتواند شامل استفاده از کیسههای چای سبز یا سیاه سرد شده در زیر چشم برای کمک به کاهش التهاب و تحریک گردش خون باشد. کارشناسان معتقدند که این کار ممکن است به یکنواخت شدن مایع اضافی زیر پوست و کاهش ظاهر تغییر رنگ زیر چشم کمک کند. استفاده از سرما درمانی روی پوست می تواند به کاهش موقت تورم کمک کند.
محافظت در برابر آفتاب
اگر تیرگی زیر چشم شما به دلیل قرار گرفتن در معرض نور خورشید است، در مورد آفتاب خیلی مواظب باشید. اشعه ماوراء بنفش خورشید می تواند منجر به تغییر رنگدانه های پوست (تیره شدن یا تغییر رنگ) شود و در برخی افراد به ایجاد تیرگی زیرچشم منجر شود.
برای جلوگیری از آسیب بیشتر خورشید در ناحیه چشم، متخصصان توصیه میکنند هنگامی که زیر نور مستقیم خورشید هستید، از کرم ضد آفتاب، عینک آفتابی بزرگتر و کلاه استفاده کنید.
درمان های پزشکی برای حلقه های تاریک
اگر بهبودی را که می خواهید با درمان های خانگی مشاهده نمی کنید، ممکن است وقت آن رسیده باشد که با یک پزشک مشورت کنید. آنها می توانند به کاهش علت تیرگی زیر چشم شما کمک کنند مانند آلرژی، نازک شدن پوست یا کمبود خواب و گزینه های درمانی حرفه ای را برای کمک به کاهش تغییر رنگ زیر چشم ارائه دهند.
محصولات موضعی تجویزی
بسته به علت زمینهای تیرگی زیر چشم، ممکن است یک محصول موضعی با مواد فعال قویتر تجویز شود.
برای تیرگیهای زیر چشم ناشی از هیپرپیگمانتاسیون (تولید بیش از حد ملانین در پوست)، یک محصول موضعی روشنکننده پوست مانند هیدروکینون میتواند مفید باشد. سایر مواد فعال با نتایج مشابه عبارتند از کوجیک اسید، آزلائیک اسید و رتینوئیدهای تجویزی.
مطمئن شوید که از داروهای موضعی تجویزی دقیقاً طبق دستور استفاده کنید، زیرا برخی از آنها ممکن است عوارض جانبی یا خطراتی در صورت استفاده بیش از حد یا نادرست داشته باشند.
فیلرهای تزریقی
فیلرهای تزریقی پوستی ساخته شده با اسید هیالورونیک که به دلیل اثرات حجیم و حجیم کننده خود شناخته شده اند، می توانند برای صاف کردن ناحیه زیر چشم استفاده شوند. این کار می تواند تیرگی ناشی از عضله چشمی زیر پوست و رگ های خونی قابل توجه را کمتر آشکار کند.
خونریزی، کبودی، تحریک پوست و سایر خطرات می توانند با استفاده از پرکننده ها همراه باشد که قطعا پزشک آنها را به شما خواهد گفت.
لیزر درمانی
لیزر درمانی با هدف قرار دادن گرمای کنترلشده در ناحیه مورد نظر، رنگ پوست را تغییر میدهد و همچنین رشد سلولهای جدید پوست را تشویق میکند. این کار به روشنتر شدن پوست زیر چشم، لایهبرداری مجدد ناحیه و کاهش چین و چروکهایی که میتواند سیاهی دور چشم را تشدید کند، کمک میکند.
بسته به نوع لیزری که استفاده می شود، ممکن است برخی عوارض جانبی خفیف مانند قرمزی، تورم، خارش و موارد دیگر را تجربه کنید.
لایه برداری شیمیایی
لایه برداری شیمیایی می تواند به روشن شدن رنگدانه های ناخواسته زیر چشم کمک کند. گزینه هایی که حاوی اسید گلیکولیک، آلفا هیدروکسی اسید یا اسید لاکتیک هستند، تیرگی دور چشم را بهبود می بخشند.
این تاکتیک با از بین بردن ایمن لایههای پوست با محلولهای شیمیایی عمل میکند و همچنین منجر به صاف و روشنتر شدن کلی میشود.
لایه برداری شیمیایی با پتانسیل برخی مشکلات خفیف در روزهای بعد از استفاده، بطورکلی بی خطر و موثر است. ممکن است برخی مراقبتهای خاص پوست برای جلوگیری از عوارضی مانند هایپرپیگمانتاسیون یا جای زخم توصیه شود.
جراحی زیبایی
بسته به علت زمینه ای، چند گزینه جراحی برای درمان سیاهی زیر چشم وجود دارد. پیوند چربی می تواند برای نازک شدن بیش از حد پوست به ناحیه مورد نظر حجم دهد، در حالی که بلفاروپلاستی (روشی برای برداشتن پوست اضافی) می تواند ناحیه را از طریق جراحی، بلند، سفت و صاف کند و به از بین بردن تیرگیها کمک کند.
به خاطر داشته باشید که هر جراحی با خطراتی همراه است و هر گونه سوال یا نگرانی را زودتر با پزشک خود در میان بگذارید.
سایر درمان های نوظهور
در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، برخی از مطالعات به موفقیت استفاده از درمان پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP برای روشن کردن تیرگی زیر چشم ناشی از افزایش سن اشاره کردهاند. این کار شامل گرفتن نمونه خون از بیمار و سپس تزریق پلاسما به ناحیه زیر چشم است.
PRP همچنین برای ریزش مو، بازسازی مفاصل و به عنوان یک درمان کلی ضد پیری صورت استفاده می شود. خطرات این روش شامل درد، کبودی، تورم و عفونت است.
چگونه از سیاهی دور چشم جلوگیری کنیم؟
تیرگی زیر چشم همیشه به طور کامل قابل پیشگیری نیست، اما چند راه وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری یا به حداقل رساندن آن انجام دهید.
- برای جلوگیری از آسیب پوست و علائم پیری در اطراف چشم، روزانه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید
- کرم دور چشم را صبح و شب استفاده کنید تا ناحیه ظریف زیر چشم مرطوب بماند
- به اندازه کافی بخوابید تا به ترمیم و بازسازی پوست خود کمک کنید
- برای جلوگیری از چین و چروک زودرس و پیری پوست، سیگار را ترک کنید
- برای کاهش احتباس مایعات، از یک رژیم غذایی سالم و کم نمک استفاده کنید و مقدار زیادی آب بنوشید
- برای بهبود حالت ارتجاعی و گردش خون در ناحیه زیر چشم، ماساژ ملایم صورت را امتحان کنید
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر تیرگی زیر چشم شما فقط ظاهر کمی آزاردهنده دارند، احتمالاً دلیلی وجود ندارد که فوراً به پزشک مراجعه کنید.
اما اگر ظاهر تیرگی زیر چشم بر کیفیت زندگیتان تأثیر میگذارد یا اگر علائمی مانند سوزش، درد، تورم یا احتقان را نیز تجربه میکنید، برای معاینه و تشخیص با یک پزشک مشورت کنید.
پس از بررسی تاریخچه پزشکی و علائم شما، پزشک شما می تواند یک معاینه فیزیکی برای رد آلرژی یا سایر بیماری های پوستی یا پزشکی انجام دهد و سپس روند درمانی شما را مشخص کند.