بهتازگی دانشمندان موفق به ساخت داروی جدیدی شدهاند که باعث تجمع کلسیم و خفه کردن سلول های سرطانی میشود.
به گزارش تکناک، یونهای کلسیم پیام رسانهای حیاتی در سلولهای بیولوژیکی هستند و نقش کلیدی در حفظ عملکرد میتوکندریهای تولید کننده انرژی دارند.
آنها از طریق کانالهایی که با محرکهای دقیق باز و بسته میشوند تا دقیقاً تعادل مناسب را حفظ کنند، به داخل و خارج سلولها میروند. اگر کلسیم زیاد باشد، سلول ممکن است خفه شود. اکنون دانشمندان در کره جنوبی و چین دارویی تولید کردهاند که میتواند در صورت تقاضا باعث ایجاد یک طوفان کلسیمی در داخل سلولها شود و ظرفیت مناسبی برای درمان سرطان از خود نشان داده است.
این دارو از نانوذرات سیلیکا حاوی رنگی به نام سبز ایندوسیانین تشکیل شده است. تومورها سیلیس را میشناسند و نانوذرات را به داخل سلولهای هدف منتقل میکنند و پس از رسیدن، رنگ توسط نور مادون قرمز نزدیک فعال میشود. این کار یک حمله دو طرفه را ایجاد می کند: دارو ابتدا مولکولهایی به نام گونههای فعال اکسیژن (ROS) تولید میکند که یک کانال کلسیمی را در غشای بیرونی سلول باز میکنند و در همان زمان گرم میشوند که این امر باعث میشود اندامک ذخیره کننده کلسیم در داخل سلول دریچه های خود را باز کند.
در آزمایشگاه این روش روی سلولهای سرطانی انسانی مؤثر بود. در ادامه آزمایشها روی موش مشخص شد که دارو در تومورها تجمع یافته است. زمانی که محققان نور مادون قرمز نزدیک به آن تابیدند، دارو وارد عمل شد و پس از چند روز تومور موشها از بین رفت.
در حالی که هنوز کارهای زیادی باید انجام شود تا این آزمایش در انسان انجام شود، گروه تحقیقاتی میگوید که مکانیسم اصلی فعالسازی کانالهای یونی را میتوان برای طیف وسیعی از درمانهای موردنیاز بررسی کرد.
این تحقیق در مجله Angewandte Chemie منتشر شده است.