بهتازگی محققان دسته جدیدی از آنتی بادیها را کشف کردهاند که پتانسیل خنثی کردن انواع مختلف ویروس آنفولانزا را دارد.
به گزارش تکناک، این پیشرفت قابل توجه که ممکن است به ایجاد واکسنهای جهانی موثرتر آنفولانزا کمک کند، اخیراً در مجله PLOS Biology منتشر شده است.
واکسن آنفولانزا سیستم ایمنی را وادار می کند تا آنتی بادیهایی بسازد که میتوانند به یک پروتئین ویروسی به نام هماگلوتینین در قسمت بیرونی ویروس مهاجم آنفولانزا متصل شوند و مانع از ورود آن به سلولهای فرد شوند.
آنتی بادیهای مختلف به روش های مختلف به قسمتهای مختلف هماگلوتینین متصل میشوند و خود هماگلوتینین در طول زمان تکامل مییابد و در نتیجه سویههای جدید آنفولانزا ظاهر می شوند که میتوانند از آنتی بادیهای قدیمی فرار کنند. واکسنهای جدید آنفولانزا هر ساله بر اساس پیشبینیهایی از غالبترین گونهها ارائه میشوند.
فهرست مطالب
تحقیق گسترده در مورد واکسنهای آنفولانزا
تلاشهای تحقیقاتی گسترده راه را برای توسعه واکسنهای آنفولانزا هموار میکند که در برابر چندین سویه به طور همزمان از بدن محافظت میکنند. بسیاری از دانشمندان بر روی آنتیبادیهایی متمرکز هستند که میتوانند به طور همزمان در برابر زیرگروههای آنفولانزای معروف به H1 و H3 که در سویههای متعددی هستند و مسئول عفونت گسترده هستند، از بدن محافظت کنند.
سیمونز و همکارانش در این تلاش با مانع خاصی روبرو شدند و آن هم تغییر کوچکی بود که در برخی از سویههای H1 در توالی بلوکهای سازنده هماگلوتینین یافت میشود. آنتی بادیهای خاصی که قادر به خنثی کردن H3 هستند می توانند H1 را نیز خنثی کنند، اما اگر هماگلوتینین این تغییر را داشته باشد که به عنوان درج a133 شناخته می شود، آنتیبادیها روی آن تاثیری ندارند.
اکنون در یک سری آزمایشهایی که با نمونههای خون بیماران انجام شده است، محققان گروه جدیدی از آنتیبادیها را شناسایی کردهاند که قادر به خنثی کردن سویههای خاص H3 و سویههای خاص H1 با یا بدون درج 133a هستند. یک سری ویژگیهای مولکولی خاص، این آنتیبادیها را از سایر آنتیبادیهایی که قادر به خنثیسازی متقاطع سویههای H1 و H3 از طریق روشهای دیگر هستند، متمایز میکند.
پیامدهای توسعه واکسن آنفولانزا
این تحقیق فهرستی از آنتی بادیهایی را ارائه میدهد که به طور موثر میتوانند به توسعه ویروس آنفولانزا کمک کنند و از طریق مجموعهای از مکانیسمهای مولکولی به حفاظت گستردهتری دست مییابد.
نویسندگان این مطالعه میگویند: ما به واکسنهای سالانه ویروس آنفولانزا نیاز داریم تا با تکامل ویروس همگام باشیم. تحقیق ما نشان میدهد که موانع برای ایجاد مصونیت محافظتی گستردهتر کم است. با توجه به قرار گرفتن در معرض ویروس مجموعهای مناسب از آنفولانزا و واکسیناسیون، این امکان برای انسان وجود دارد که پاسخهای آنتیبادی قویای را که ویروسهای H1N1 و H3N2 واگرا را خنثی می کند، ایجاد کند و راههای جدیدی را برای طراحی واکسنهای بهبود یافته باز کند.
این تحقیق به سرپرستی هالی سیمونز از دانشکده پزشکی دانشگاه پیتسبورگ انجام شده است.