بر اساس تحقیق جدید دانشگاه ایست آنجلیا، استفاده از ماسک صورت پس از موج اولیۀ اُمیکرون، ریسک ابتلا به کووید-۱۹ را به طور معناداری کاهش نداده است.
به گزارش تکناک، این یافتههای جدید نشان میدهد که استفاده از ماسکهای صورت خطر ابتلا به کووید را پس از ظهور اولیۀ سویۀ امیکرون کاهش نداد. تجزیه و تحلیل دادههای رسمی نشان داد که عوامل خطرناک ابتلا به عفونت بهشکل قابل توجهی با تغییر نوع غالب کووید در بریتانیا از دلتا به امیکرون در دسامبر 2021 تغییر کرد.
این موارد شامل: پوشیدن ماسک، سابقۀ سفر خارجی، جمعیت خانوار، شاغل بودن یا بازنشستگی افراد و تماس با کودکان یا بزرگسالان بالای 70 سال بود.
پروفسور پل هانتر، نویسندۀ اصلی این مطالعه گفت: در اوایل همهگیری، مطالعات زیادی در مورد عوامل خطرناک ابتلا به کووید منتشر شد، امّا مطالعات بسیار کمتری پس از سال اول یا بعد از آن انجام گرفت. تحقیقات ما نشان میدهد پس از غلبۀ سویۀ امیکرون BA.2، تغییراتی در برخی از عوامل خطر ایجاد شد.
دکتر جولی برینارد، یکی از نویسندگان این مقاله نیز عنوان کرد: این موضوع خیلی هم تعجبآور نیست، چرا که شواهد آزمایشگاهی نشان میدهد که سویۀ امیکرون بهتر از سویههای قبلی قادر به آلوده کردن سلولهای پوشانندۀ دستگاه تنفسی فوقانی بوده و بنابراین بیشتر قابل انتقال است. مدیریت این بیماری باید سریع و با توسعۀ همهگیری و اطلاعات با کیفیت بهتر در هنگام ظهور سازگار باشد. برای جلوگیری از عفونت، باید دید خوبی داشته باشیم که کدام عوامل ممکن است بیشترین یا کمترین ارتباط را داشته باشند. اگر این عوامل میتوانند تغییر کنند، باید نسبت به وقوع آن هوشیار باشیم.
فهرست مطالب
روششناسی و یافتههای کلیدی از دادهها
محققان دادههای موجود از نظرسنجی Covid Office for National Statistics (ONS) در انگلستان را تجزیه و تحلیل کردند، که میزان عفونت را با یک نظرسنجی خانگی در حال انجام از جمعیت برای تخمین تعداد افراد مبتلا به عفونت مقایسه کرد. از نوامبر 2021 تا می 2022، ONS از افراد در مورد شرایط و عادات آنها سؤال میکرد تا ببیند آیا این عوامل میتوانند با خطر مثبت بودن مرتبط باشند یا خیر.
پروفسور هانتر در این باره گفت: ما از این مجموعه داده برای جستوجوی ثبات یا تغییر در اهمیت و جهت عوامل خطر برای مثبت شدن آزمایش و از روش آماری به نام متا رگرسیون استفاده کردیم.
این مطالعه نشان داد که تغییرات در عوامل خطر شامل موارد زیر است:
- در نوامبر 2021، استفادۀ دائمی از ماسک در محل کار، مدرسه یا فضاهای بسته با کاهش خطر ابتلا هم در بزرگسالان و هم در کودکان همراه بود، امّا پس از اولین موج امیکرون دیگر به این شکل نبود.
- زندگی در خانهای با پنج نفر یا بیشتر در ابتدا یک خطر بود، امّا در پایان دورۀ مطالعه، افراد در خانوادههای بزرگتر (چهار به بالا) نسبت به افرادی که مجرد بودند، خطر بسیار ناچیزی داشتند.
- سفرهای خارجی اولیه با افزایش خطر همراه نبود، امّا بعداً با این خطر همراه شد.
- کار در مراکز درمانی یا اجتماعی یا تماس با دیگران، اغلب در سال اول همهگیری مهم بود، امّا با افزایش یا تغییر خطر کلی عفونت در دورۀ مطالعه مرتبط نبود.
- اقلیت قومی بودن، به شدت با افزایش خطر در چند ماه اول اپیدمی بریتانیا همراه بود، امّا با خطر کمتر و تغییر روند قابلتوجهی در طول دورۀ نظارت کامل مطالعه همراه شد.
- بازنشستگی در مقایسه با افراد شاغل بهطور کلی با کاهش خطر همراه بود، امّا هر اثر محافظتی تا 27 فوریه 2022 که مصادف با شروع موج دوم امیکرون بود، ناپدید شد.
- در پایان فوریه 2022، مشخص شد که خطر کاهش ابتلا به ویروس برای بزرگسالانی که با کودکان 16 ساله یا کمتر زندگی میکنند، وجود دارد.
- افراد زیر 70 سال که با فردی 70 ساله یا بالاتر زندگی میکردند، در ابتدا احتمال مثبت شدن آزمایش کمتری داشتند، امّا این اثر محافظتی در حدود اواسط فوریه 2022 کاهش یافت.
محققان گفتند: توازن شاهد این است که استفاده از ماسک صورت، انتقال عفونتهای تنفسی را در محیطهای اجتماعی و انتقال کووید-19 را کاهش میدهد. امّا سوال این است که چقدر میتواند این کار را انجام دهد.
نتیجهگیری و پیامدها برای تحقیقات آینده
بررسی سیستماتیک شواهد پیش از همهگیری و تجزیه و تحلیل دادههای نظرسنجی اصلی در طول همهگیری کووید-19 نشان داد که استفاده از ماسک میتواند انتقال ویروس SARS-CoV-2 را تا حدود 19 درصد کاهش دهد. امّا این نتایج به صورت عمده از دادههای قبل از ظهور سویۀ امیکرون به دست آمده است.
در همین راستا جدیدترین تحقیق نشان داد که قبل از سویه امیکرون BA.2، هرگز استفاده از ماسک با افزایش خطر حدود 30 درصد در بزرگسالان و 10 درصد در کودکان مرتبط نبود. امّا در موج دوم امیکرون (اواسط تا اواخر فوریه 2022 به بعد) هیچ اثر محافظتی استفاده از ماسک در بزرگسالان نداشت و به احتمال زیاد با زدن ماسک خطر ابتلا به عفونت در کودکان افزایش مییابد.
پروفسور پل هانتر عنوان کرد: منطقی است که عوامل خطر در طول یک بیماری همهگیر به دلیل یک بیماری بسیار عفونی با مدت زمان کوتاه ایمنی مانند کووید، تغییر کند. مدلهای اپیدمی به اصطلاح SEIRS (مستعد، در معرض، عفونی، بهبود یافته، حساس) پیشبینی میکنند که یک عفونت به عوامل خطرناک بومی تبدیل میشود که اپیدمی را در مراحل اولیۀ آن تقویت میکند، امّا این موضوع در مدت زمان اهمیت کمتری دارد و میزان از دست دادن ایمنی افراد مهمتر است.
دکتر برینارد افزود: بسیاری از عوامل خطر بالقوۀ ابتلا به کووید در این دوره تغییر نکردند و دانستن این موضوع نیز مهم است. ما برخی از توضیحات احتمالی را برای اینکه چرا ممکن است این تغییرات رخ داده باشد، ارائه میدهیم، امّا برای اینکه مطمئن شویم چرا تغییراتی در برخی عوامل خطر رخ داده است، به تحقیقات متمرکز بیشتری نیاز دارد.