محققان دانشکدۀ پزشکی NUS به تازگی از باکتریهای مهندسیشده برای ارائه شیمیدرمانی به شیوهای هدفمند و مفیدتر برای درمان سرطان استفاده کردهاند.
به گزارش تکناک، شیمیدرمانی سنتی اغلب مشکلات اساسی مانند عوارض جانبی شدید، آسیب به سلولهای سالم و اثربخشی محدود را به همراه دارد.
به همین دلیل محققان دانشکدۀ پزشکی یونگ لو لین از دانشگاه ملی سنگاپور (NUS Medicine)، یک روش پیشگامانه برای درمان سرطان ابداع کردهاند. این روش جدید جایگزینی دقیقتر، قویتر و کم ضررتر از شیمیدرمانی معمولی است. این روش نه تنها اثربخشی درمان را افزایش میدهد، بلکه باعث کاهش قابل توجه دوز داروهای مورد نیاز برای درمان سرطان نیز میشود.
محققان به سرپرستی متیو چانگ، روش جدیدی را برای تحویل دارو شناسایی کردند که امیدی برای توسعۀ یک درمان بالینی جدید برای بیماران سرطانی است. این یافتهها که در مجلۀ Nature Communications منتشر شده است، روش جدیدی را برای رساندن داروهای شیمیدرمانی به شکل مستقیم به محلهای قرارگیری تومور با استفاده از فعل و انفعالات طبیعی بین باکتریها و سلولهای سرطانی نشان میدهد.
فهرست مطالب
استراتژی پیشداروها و نوآوری باکتریایی
پیشداروها، مولکولهای غیرفعالی هستند که با استفاده از شرایط منحصربهفرد تومور، مانند: اکسیژن کم یا اسیدیتۀ بالا، به داروهای فعال در بدن تبدیل میشوند تا دارو را دقیقاً در محل سرطان فعال کنند و آسیب به بافتهای سالم را به حداقل برسانند. با وجود این، استراتژیهای پیشداروی فعلی ویژگیهای محدودی دارند و اغلب وابسته به حاملهای ماکرومولکولی هستند، که هم توزیع و هم پاکسازی دارو را پیچیده میکند.
برای غلبه بر این محدودیتها، محققان دانشکدۀ پزشکی NUS یک روش تحویل پیشدارو را توسعه دادند، که از یک سویۀ لاکتوباسیلوس معمولی استفاده میکند و بهطور خاص از طریق یک مولکول سطحی به نام هپاران سولفات به سلولهای سرطانی متصل میشود. این باکتریهای مهندسیشده حامل پیشدارویی هستند که در محل تومور تبدیل به داروی شیمی درمانی SN-38 میشوند. در نمونههای پیشبالینی سرطان نازوفارنکس، باکتریهای مهندسیشده بهطور خاص در تومور مستقر شدند و داروی شیمی درمانی را به صورت مستقیم در محل سرطان آزاد کردند و رشد تومور را تا 67 درصد کاهش و اثربخشی داروی شیمی درمانی را تا 54 درصد افزایش دادند.
پتانسیل برای کاربردهای گستردهتر درمان سرطان
یکی از امیدوارکنندهترین جنبههای این تحقیق، کاربردهای گستردهتر در انواع مختلف درمان سرطان است، چرا که سویۀ لاکتوباسیلوس شناسایی شده توسط محققان به شکل خاص به سلولهای سرطانی متصل میشود.
دکتر شن هائوشنگ، محقق ارشد این مطالعه گفت: با مهار میل ترکیبی بین باکتریها و سلولهای سرطانی، هدف ما ایجاد انقلابی در ارائه شیمیدرمانی است. ما در حال ارزیابی میل اتصال چندین سویۀ میکروبی به ردههای سلولی سرطانی متعدد هستیم که هدف توسعۀ یک سیستم تحویل همه کاره با استفاده از سویههای میکروبی در راستای هدف قرار دادن داروهای شیمیدرمانی برای سرطانهای مخاطی مختلف، مانند: کولورکتال، مثانه، معده، دهان، ریه و بینی است.
وی تأکید کرد: درمان سرطان اغلب عوارض بسیار سنگینی برای بیماران دارد. تحقیقات ما نشاندهندۀ گامی مهم در جهت ایجاد رویکردی هدفمندتر و کمتر سمی برای مبارزه با سرطان است. ما امیدواریم که این روش بتواند راه را برای درمانهایی که هم ملایم و هم مؤثر هستند، هموار کند.