تحقیقات جدید نشان میدهد که حافظه مغز شبها ریست میشود. این موضوع به مغز کمک میکند تا اطلاعات مهم را حفظ کند و از دادههای غیرضروری خلاص شود، به این صورت کارایی حافظه در روز بعد بهبود مییابد.
به گزارش تکناک، همانگونه که میدانید خواب خوب شبانه انرژی را بازیابی مینماید، اما مطالعه جدید دانشگاه کرنل نشان میدهد که خواب در واقع عملکرد حیاتی دیگر یعنی حافظه را نیز بازنشانی میکند.
بر اساس تحقیقات دانشگاه کرنل، خواب هیپوکامپ مغز را ریست میکند و یادگیری مداوم را امکانپذیر میسازد و راهبردهای جدیدی برای درمان اختلالات مرتبط با حافظه ارائه میدهد.
یادگیری یا به دست آوردن تجربه موضوعات جدید، نورونها را در هیپوکامپ که ناحیهای از مغز میباشد و برای حافظه حیاتی است، فعال میکند. در حالی که ما به خواب میرویم، همان نورونها الگوی فعالیت را تکرار میکنند، به این ترتیب مغز آن خاطرات را که در یک منطقه بزرگ به نام قشر مخ ذخیره میشود، تثبیت مینماید.
اما چگونه است که میتوانیم بدون استفاده از تمام نورونهای خود، یک عمر به یادگیری موضوعات جدید ادامه دهیم؟
فهرست مطالب
مکانیسمهای تنظیم مجدد حافظه
مطالعه جدیدی که در مجله Science منتشر شده است، نشان میدهد که در زمانهای خاصی در طول خواب عمیق، بخشهای خاصی از هیپوکامپ ساکت میشوند و به نورونها اجازه میدهند تا دوباره تنظیم شوند.
آزاهارا اولیوا، نویسنده مسئول این مقاله گفت: «این مکانیسم میتواند به مغز اجازه دهد تا روز بعد از همان منابع یا همان نورونها، در راستای یادگیری جدید استفاده کند.»
هیپوکامپ به سه ناحیه CA1، CA2 و CA3 تقسیم میشود. CA1 و CA3 در رمزگذاری خاطرات مربوط به زمان و مکان نقش دارند و تاکنون به خوبی مطالعه شدهاند. CA2 تا به امروز کمتر شناخته شده است، اما مطالعه کنونی نشان میدهد که این ناحیه باعث ایجاد خاموشی و تنظیم مجدد هیپوکامپ در طول خواب میشود.
در این تحقیق محققان الکترودهایی را در هیپوکامپ موشها کاشتند، که به آنها اجازه میداد فعالیتهای عصبی را در طول یادگیری و خواب ثبت کنند.
به این شکل، آنها توانستند مشاهده کنند که در طول خواب، نورونهای ناحیه CA1 و CA3 همان الگوهای عصبی را که در طول روز ایجاد شدهاند، بازتولید میکنند. اما محققان میخواستند بدانند که چگونه مغز هر روز بدون بارگذاری بیش از حد یا تمام شدن نورونها به یادگیری ادامه میدهد.
اولیوا تصریح کرد: «ما متوجه شدیم که حالتهای هیپوکامپ دیگری نیز در هنگام خواب رخ میدهند. هنگام خواب، نواحی CA1 و CA3 که بسیار فعال بودند، ناگهان ساکت شدند. این یک تنظیم مجدد حافظه است و این حالت توسط ناحیه میانی یعنی CA2 ایجاد میشود.»
پیامدهایی برای تقویت و درمان حافظه
سلولهایی که نورونهای هرمی نامیده میشوند، نورونهای فعالی هستند که برای اهداف عملکردی مانند یادگیری اهمیت دارند.
نوع دیگری از سلولها به نام اینترنورونها دارای زیرگروههای مختلفی هستند. محققان متوجه شدند که مغز دارای مدارهای موازی است و توسط این دو نوع نورون داخلی تنظیم میشود، که یکی حافظه را تنظیم میکند و دیگری امکان تنظیم مجدد خاطرات را فراهم میآورد.
محققان بر این باور هستند که اکنون ابزارهایی برای تقویت حافظه دارند. این ابزار از طریق به هم زدن مکانیسمهای تثبیت حافظه، میتواند در مواقعی که عملکرد حافظه از بین میرود، مانند بیماری آلزایمر، استفاده شود.
مهمتر از همه، آنها شواهدی برای کشف راههایی در راستای پاک کردن خاطرات منفی یا آسیبزا دارند، که ممکن است به درمان مشکلاتی مانند اختلال استرس پس از سانحه کمک کند.
نتیجه این تحقیق به توضیح اینکه چرا تمام حیوانات به خواب نیاز دارند، نه تنها برای تثبیت خاطرات، بلکه برای تنظیم مجدد مغز و کارکرد آن در ساعات بیداری کمک میکند.
اولیوا اعلام کرد: «ما در تحقیق خود نشان دادیم که حافظه یک فرایند به طور کامل پویا است.»