شفاف نبودن سازوکار حوزه رمزارز و نبود قوانین مشخص در حوزه بلاکچین در ایران، چالش های متعددی را برای فعالان این بخش به همراه دارد.
به گزارش تکناک، یکی از مهمترین مشکلات این حوزه، عدم اعتماد عمومی به این فناوری ها است.
وقتی قوانین و مقررات مشخصی وجود نداشته باشد، افراد و کسب وکارها نمی توانند به راحتی به این حوزه وارد شوند و از مزایای آن بهره مند شوند. این عدم شفافیت می تواند منجر به افزایش فعالیت های غیرقانونی مانند پولشویی و فرار مالیاتی شود.
علاوه بر این، نبود قوانین شفاف می تواند سرمایه گذاران خارجی را نیز از ورود به بازار ایران منصرف کند. سرمایه گذاران به دنبال محیطی هستند که در آن قوانین و مقررات روشن و قابل پیش بینی باشد تا بتوانند با اطمینان سرمایه گذاری کنند.
در غیاب چنین قوانینی، ریسک سرمایه گذاری افزایش می یابد و این می تواند به کاهش سرمایه گذاری های خارجی منجر شود.همچنین، نبود قوانین شفاف می تواند توسعه فناوری بلاکچین را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
در عین حال شرکت ها و استارتاپ ها نیاز به یک چارچوب قانونی دارند تا بتوانند نوآوری کنند و محصولات و خدمات جدیدی را به بازار عرضه کنند. بدون این چارچوب، توسعه دهندگان ممکن است از ورود به این حوزه خودداری کنند.
در نهایت، برای بهره برداری کامل از پتانسیل فراوان رمزارزها و بلاکچین، نیاز به تدوین و اجرای قوانین شفاف و جامع است. این قوانین باید به گونه ای باشند که هم از حقوق کاربران و سرمایه گذاران حفاظت کنند و هم زمینه را برای نوآوری و توسعه فراهم آورند.
به نظر می رسد ایجاد سازوکار مشخص و قانونی برای حوزه بلاکچین و رمزارزها یکی از محورهای کاری دولت چهاردهم است و به جد از سوی متولیان امر در دستور کار قرار دارد.
هفته گذشته و در خلال برگزاری نشست هم اندیشی قانون گذاری حوزه رمزدارایی ها و بلاکچین که در مرکز ملی فضای مجازی با حضور فعالان و کارشناسان این حوزه برگزار شد این موضوع از سوی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور مورد اشاره قرار گرفت و رویکرد دولت دراین بخش از سوی حسین افشین تشریح شد.
وی در این نشست گفت: پدیده های نوظهوری که به حوزه پولی و مالی کشور برمی گردد حساسیت هایی دارد از جمله اینکه باید حاکمیت پولی کشور را به رسمیت بشناسیم و این نیازمند این است که با وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سایر دستگاه های مرتبط وارد تعامل شویم.
افشین به پشتیبانی هایی که در این حوزه نیاز است اشاره کرد و افزود: مرکز ملی فضای مجازی بعنوان یک نهاد حاکمیتی می تواند این پشتیبانی را انجام دهد و تسهیل گر باشد.
این مسئول بیان کرد: رئیس مرکز ملی فضای مجازی دید بسیار بازی در این زمینه دارند و از جنس فناوری و نوآوری هستند و این کمک می کند تا مشکلات را حل کنیم.
معاون علمی رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ما نیازمند تعامل دوطرفه هستیم و باید روایت از رمزارز یک روایت جدید باشد، خاطرنشان کرد: ما خودمان را متولی این کار می دانیم؛ همچنین باید به بانک مرکزی هم فرصت بدهیم و دغدغه آنها هم بشنویم و دوطرف در حل مشکل گام برداریم و قول می دهم رایزنی ها را در سطح بالا انجام دهم.
ضرورت رفع مشکلات حوزه بلاکچین و رمزارزها
وی ادامه داد: موضوع رفع مشکلات حوزه بلاکچین و رمزارزها در معاونت بررسی خواهد شد و ما با دستگاه های مختلف رایزنی می کنیم و به نمایندگی از شما در دولت، یک همدلی ایجاد خواهیم کرد. حتما این کار نیازمند قانون است و لایحه ای هم مورد توافق دوستان تهیه شده و اگر در این حوزه قانونگذاری شود، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد چراکه چارچوب های فعالیت مشخص شده است.
افشین گفت: تلاش ما این است که با برگزاری چند نشست در معاونت علمی و ستاد اقتصاد دیجیتال به یک جمع بندی و مفهوم مشترک برسیم و این قول را می دهم که در دوره جدید با تلاش هایی که برای حل موضوع انجام می دهیم، تغییر را احساس کنید.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه تلاش می کنیم در هماهنگی با مرکز ملی فضای مجازی گره رمزارزها را باز کنیم، اظهار داشت: از رئیس محترم مرکز ملی فضای مجازی تشکر می کنیم که ارتباط بین فعالان رمزارزها و معاونت علمی با میانجی گری و وساطت مرکز ملی برقرار شده است و اتفاق بسیار مبارکی خواهد بود.
سامان بخشی حوزه رمزارزها و بهره گیری از ظرفیت های مثبت آن می تواند گره گشای بسیاری از مشکلات کشور در حوزه کسب و کارها باشد و به نظر می رسد دولت چهاردهم به این ضرورت پی برده است.
قطعا هرچه شفافیت قوانین در این بخش بیشتر باشد شاهد کاهش آسیب ها و کاربردی تر شدن حوزه رمز ارزها در مناسبات مالی خواهیم بود.
امیدواریم موضوع سامان بخشی حوزه رمزارزها با همین جدیتی که در دولت چهاردهم آغاز شده ادامه پیدا کند و در نهایت با ایجاد یک فضای مساعد کسب و کارها و فعالان این بخش بتوانند از مزایا و فواید قابل توجه آن بهره مند شوند.