تحقیقات جدید نشان میدهد که برای کاهش وزن و ایجاد راهکارهای تغذیهای شخصی، مردان و زنان باید صبحانههای متفاوتی مصرف کنند.
به گزارش تکناک، این تحقیق جدید نشان داده است که متابولیسم مردان و زنان به خوردن غذاهای مختلف در زمان صبحانه تمایل دارد و این میتواند کلیدی برای توسعه استراتژیهای تغذیه شخصیسازی شده باشد، که به حل مشکلات سلامتی یا کاهش وزن کمک میکند.
متابولیسم مردان به غذاهای حاوی کربوهیدرات مثل جو دوسر پاسخ بهتری نشان میدهد، در حالی که زنان از غذاهای پرچرب مانند: املت یا آووکادو بهره بیشتری میبرند. این تفاوتها ناشی از شیوه ذخیره و سوزاندن چربی در بدن مردان و زنان است.
رژیم غذایی و تغذیه به طور مرتب به عنوان راهی برای حل مشکلات سلامتی مانند: فشار خون بالا، قند خون بالا، چربی اضافی بدن و سطح کلسترول بالا مطرح میشوند.
این مجموعه شرایط که به طور معمول به عنوان «سندرم متابولیک» شناخته میشوند، خطر بیماریهای قلبی، سکته و دیابت نوع 2 را افزایش میدهند.
تحقیقات زیادی به بررسی مزایا و معایب رژیمهای مختلف از کتو و پالئو گرفته تا فستینگ و تأثیر آنها بر کاهش وزن پرداختهاند. هر چند این موضوع که جنسیت چه تأثیری بر رژیم غذایی و رژیم گرفتن دارد، چندان مورد توجه نبوده است.
یک مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه واترلو کانادا از مدلهای ریاضی متابولیسم برای پاسخ به این سؤال استفاده کرده است، که به مهمترین وعده غذایی روز یعنی صبحانه، مربوط میشود.
دکتر استفانی آبو، محقق اصلی این مطالعه گفت: «سبک زندگی یک عامل بزرگ در سلامت کلی ما میباشد. اکثر ما زندگی پرمشغلهای داریم، بنابراین مهم است که بفهمیم چگونه تصمیمهای به ظاهر بیاهمیت، مانند آنچه برای صبحانه باید بخوریم، میتواند بر سلامت و سطح انرژی ما تأثیر بگذارد.
چه در حال تلاش برای کاهش وزن باشید، چه بخواهید وزن فعلی خود را حفظ کنید، فهمیدن تأثیر رژیم غذایی بر متابولیسم شما مهم است.»
شش ماده مغذی اساسی شامل کربوهیدراتها، پروتئینها، لیپیدها (چربیها)، ویتامینها، مواد معدنی و آب برای عملکرد صحیح بدن و حفظ سلامت کلی ضروری هستند. محققان از یک مدل ریاضی متابولیسم تمامبدنی که تفاوتهای جنسیتی در متابولیسم کربوهیدرات و لیپید را شبیهسازی و مکانیسمهایی که این تفاوتها را هدایت میکنند، استفاده کردند.
مدلسازی ریاضی یک روش تحقیقاتی است که سیستمها و وقایع پیچیده دنیای واقعی را با استفاده از فرمولهای ریاضی توصیف، پیشبینی و سادهسازی میکند.
مدلی که بر اساس زیستشناسی و بیوشیمی انسانی است، میتواند زنجیره علنی وقایع را که ارتباط بین تغییرات در یک کمیت و تغییرات در کمیت دیگر را نشان میدهد، آشکار کند. بنابراین برای بررسی تعداد زیادی از سؤالات مرتبط با متابولیسم مفید است.
آنیتا لیتون، یکی دیگر از محققان این مطالعه بیان کرد: «با ساختن مدلهای ریاضی بر اساس دادههایی که داریم، میتوانیم فرضیههای زیادی را به سرعت آزمایش کنیم و آزمایشها را به شکلی تغییر دهیم که در آزمایش با انسانها امکانپذیر نیستند.»
محققان مدل خود را با استفاده از دادههای آزمایشهایی که شامل وعدههای غذایی با کربوهیدرات بالا و پایین و چربی بالا و پایین بودند، تنظیم کردند تا مطمئن شوند که پارامترهای مدل قوی هستند و فرایندهای فیزیولوژیکی واقعی را منعکس میکنند.
آنها دریافتند که تفاوتهای متابولیک مربوط به جنسیت پس از رژیم فستینگ کوتاه مدت بیشتر نمایان میشوند.
پس از چند ساعت فستینگ، متابولیسم مردان بهتر به یک وعده غذایی پرکربوهیدرات مانند: صبحانه با جو دوسر یا غلات پاسخ میدهد. در مقابل، زنان بهتر است صبحانهای با درصد چربی بیشتر، مانند: املت یا آووکادو بخورند.
یافتههای آنها نشان میدهد که تفاوتها در شیوه ذخیرهسازی مواد مغذی توسط کبد و بافت چربی این تفاوتها را در متابولیسم بین جنسیتها هدایت میکند.
لیتون توضیح داد: «از آنجا که زنان به طور متوسط چربی بدن بیشتری نسبت به مردان دارند، شاید فکر کنید که آنها چربی کمتری برای انرژی میسوزانند، اما اینطور نیست. نتایج ما نشان میدهد که زنان بلافاصله پس از یک وعده غذایی، چربی بیشتری ذخیره میکنند اما در زمان فستینگ چربی بیشتری هم میسوزانند.»
محققان میگویند که توانایی مدل آنها در پیشبینی دقیق پاسخهای متابولیکی واقعی به وعدههای غذایی مختلط، پیامدهای مهمی دارد، که شامل اطلاعرسانی به استراتژیهای تغذیه شخصیسازی شده، پیشبرد تحقیقات در مورد بیماریهای متابولیک و حمایت از توسعه و آزمایش داروها با شبیهسازی پاسخهای متابولیکی به داروهای جدید میشود.
در آینده، آنها امیدوار هستند که مدلهای متابولیکی پیچیدهتری توسعه دهند که وزن، سن یا مرحله چرخه قاعدگی فرد را نیز در نظر بگیرد.
این مطالعه در مجله Computers in Biology and Medicine منتشر شده است.