محققان به تازگی تحقیقی انجام دادهاند که نشان میدهد مصرف نوشیدنیهای کاکائویی که فلاوانول بالایی دارند، میتواند اثرات منفی غذاهای پرچرب روی عروق خونی را در زمان استرس کاهش دهد.
به گزارش تکناک، این تحقیق بر اهمیت کاکائو با فلاوانول بالا برای بهبود عملکرد عروق و حفظ سلامت قلبی-عروقی در شرایط استرس تأکید دارد و پیشنهادهایی برای مقابله با اثرات منفی استرس و تغذیه نامناسب میدهد.
فهرست مطالب
نوشیدنیهای کاکائویی غنی از فلاوانول و حفاظتکننده عروق
تحقیقات جدید نشان میدهد که نوشیدنیهای کاکائویی با فلاوانول بالا میتوانند از سیستم عروقی بدن در برابر اثرات استرس، حتی بعد از خوردن غذاهای پرچرب، محافظت کنند.
انتخابهای غذایی ما در زمان استرس میتواند تأثیر زیادی روی سلامت قلب و عروق داشته باشد. در گذشته تحقیقی از دانشگاه بیرمنگام نشان داده بود که غذاهای پرچرب میتوانند عملکرد عروق را مختل کنند و رساندن اکسیژن به مغز را کاهش دهند.
با وجود این، فلاوانولها که ترکیبات طبیعی موجود در کاکائو و چای سبز هستند، میتوانند در زمان استرس از سلامت عروق حمایت کنند.
تأثیر نوشیدنیهای کاکائویی بر استرس
بر اساس این یافتهها، تیم تحقیقاتی نشان داده است که مصرف یک نوشیدنی کاکائویی با فلاوانول بالا همراه با یک وعده غذایی چرب، میتواند برخی از اثرات منفی این غذاها و استرس را بر سیستم عروقی کاهش دهد.
این تحقیق در تاریخ 18 نوامبر در مجله Food and Function منتشر شد.
دکتر کاترینا رندئیرو، استادیار علوم تغذیه در دانشگاه بیرمنگام و نویسنده اصلی مقاله، گفت: «ما میدانیم که در زمان استرس، افراد اغلب به سمت غذاهای پرچرب میروند. غذاهای چرب مانعی برای بهبودی سیستم عروقی بدن در زمان استرس هستند.»
وی تصریح کرد: «در این مطالعه، ما میخواستیم بررسی کنیم که آیا افزودن غذایی با فلاوانول بالا به یک وعده پرچرب، میتواند اثرات منفی استرس را کاهش دهد یا خیر.»
درک فلاوانولها و فواید آنها برای سلامتی
رزالند بینام، نویسنده اول مقاله توضیح داد: «فلاوانولها ترکیباتی هستند که در میوهها، سبزیجات، چای و آجیلها، از جمله در توتها و کاکائوی فرآورینشده، وجود دارند. فلاوانولها فواید زیادی برای سلامتی دارند، به ویژه برای تنظیم فشار خون و محافظت از سلامت قلب و عروق مهم هستند.»
وی بیان کرد: «ما گروهی از بزرگسالان سالم و جوان را انتخاب کردیم و به آنها برای صبحانه دو کروسان کرهای با ۱۰ گرم کره نمکزده، ۱.۵ برش پنیر چدار و ۲۵۰ میلیلیتر شیر کامل دادیم. سپس یک نوشیدنی کاکائویی با فلاوانول بالا یا پایین به آنها دادیم.»
رزالند بینام تصریح کرد: «بعد از یک دوره استراحت، از شرکتکنندگان خواستیم که یک تست ریاضی ذهنی انجام دهند که در طول ۸ دقیقه سختتر میشد. هر بار که جوابی اشتباه میدادند، به آنها اطلاع میدادیم. در طول این تست و استراحت، جریان خون در ساعد، فعالیت قلبی-عروقی و میزان اکسیژنرسانی به مغز را اندازهگیری کردیم. همچنین عملکرد عروق را با استفاده از یک تست خاص به نام FMD مورد اندازهگیری قرار دادیم، که میتواند ریسک بیماریهای قلبی-عروقی را پیشبینی کند.»
او اعلام کرد: «این آزمایش نشان داد که استرس به طور قابل توجهی ضربان قلب و فشار خون را افزایش میدهد، مشابه استرسی که در زندگی روزمره تجربه میکنیم.»
نوشیدنیهای کاکائویی در این تحقیق با حل کردن ۱۲ گرم پودر کاکائو در ۲۵۰ میلیلیتر شیر کامل آماده شدند.
پودر کاکائو با فلاوانول پایین، پودر قلیاییشدهای بود که به منظور کاهش فلاوانولها، پردازش شد و ۵.۶ میلیگرم فلاوانول در هر وعده داشت؛ در حالی که پودر کاکائو با فلاوانول بالا، پودر غیر قلیایی بود که ۶۹۵ میلیگرم فلاوانول در هر وعده تأمین میکرد.
قلیاییسازی، فرایندی است که بیشتر در ساخت شکلات برای بهبود طعم مورد استفاده قرار میگیرد، اما متأسفانه مقدار فلاوانولها را کاهش میدهد.
یافتههای کلیدی: فلاوانولها و حفاظت عروقی
تیم تحقیقاتی تأیید کرد که مصرف غذاهای پرچرب همراه با نوشیدنی که فلاوانول پایین داشت، در هنگام استرس ذهنی باعث کاهش عملکرد عروقی (به میزان ۱.۲۹ درصد کاهش) شد و این اثر تا ۹۰ دقیقه پس از اتمام رویداد استرسزا ادامه داشت.
همچنین یافتهها نشان دادند که نوشیدنی کاکائویی با فلاوانول بالا در جلوگیری از کاهش عملکرد عروقی پس از استرس و مصرف چربی، مؤثر بوده است.
گشادشدگی جریان خون شبکه براکیال ۳۰ و ۹۰ دقیقه پس از دوره استرس، به طور قابل توجهی در گروهی که نوشیدنی کاکائویی با فلاوانول بالا مصرف کرده بودند، بیشتر بود، نسبت به گروهی که نوشیدنی کاکائویی با فلاوانول پایین مصرف کرده بودند.
تیم تحقیقاتی در مطالعات قبلی خود نیز یافته بودند که مصرف غذاهای پرچرب، اکسیژنرسانی به قشر پیشپیشانی مغز را در هنگام استرس کاهش میدهد. ذکر این نکته ضروری است که فلاوانولهای کاکائو تأثیری بر بهبود اکسیژنرسانی مغزی یا تغییرات خلق و خو نداشتند.
کاربردهای عملی و توصیههای مصرف فلاوانول
دکتر کاترینا رندئیرو، استادیار علوم تغذیه در دانشگاه بیرمنگام، گفت: «این تحقیق نشان میدهد که مصرف نوشیدنیهایی با فلاوانول بالا، میتواند یک راهکار برای کاهش اثرات منفی انتخابهای غذایی ناسالم بر سیستم عروقی باشد. این دانش میتواند به ما کمک کند تا در شرایط استرسزا تصمیمات بهتری درباره غذا و نوشیدنی که مصرف میکنیم، بگیریم.»
رندئیرو پیشنهاد کرد که در مغازه به دنبال پودر کاکائوی کمفرآوریشده باشید. همچنین اگر کاکائو نوشیدنی محبوب شما نیست، روشهای دیگری هم برای دریافت فلاوانول بیشتر وجود دارد، که از جمله آنها چای سبز، چای سیاه و توتها هستند.
دستورالعملهای جدید توصیه میکنند که روزانه بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیگرم فلاوانول مصرف شود. این مقدار را میتوان با دو فنجان چای سیاه یا سبز، یا ترکیبی از توتها، سیب و کاکائوی با کیفیت بالا تأمین کرد.
استرس، زندگی مدرن و تغییرات کوچک سبک زندگی
جت ولدهوایزن فان زانتن، استاد روانشناسی زیستی در دانشگاه بیرمنگام و یکی از نویسندگان این مقاله عنوان کرد: «زندگی مدرن، پر از استرس میباشد و تأثیرات استرس بر سلامت و اقتصاد بهخوبی مستند شده است، بنابراین هر تغییری که بتوانیم برای محافظت از خود در برابر برخی از علائم استرس ایجاد کنیم، مثبت خواهد بود.»
وی تأکید کرد: «برای افرادی که وقتی تحت استرس هستند به خوردن خوراکیهای خوشمزه روی میآورند، یا به دلیل کارهای پر استرس یا کمبود وقت به غذاهای آماده وابسته هستند، گنجاندن برخی از این تغییرات کوچک میتواند تفاوتی واقعی ایجاد کند.»
دیدگاهها 1