رئیس اتاق بازرگانی تهران با استناد به گزارش رصدخانه مهاجرت ایران گفت: بر اساس نظرسنجی این مرکز بیش از 60 درصد ایرانیها تمایل به مهاجرت دارند.
به گزارش تکناک، محمود نجفی عرب که در سمینار مهاجرت و آثار آن بر کسبوکارها سخن می گفت افزود: مهاجرت دغدغه امروز و دیروز نیست و دهههاست افراد با انگیزههای مختلف همچون تحصیل و کار از ایران به کشورهای دیگر مهاجرت میکنند.
وی ادامه داد: آنچه امروز «مهاجرت» را به یک دغدغه ملی و مسئله اجتماعی و اقتصادی بدل کرده است؛ اوج گرفتن خروج از کشور و شکلگیری موج گسترده تمایل به مهاجرت از کشور است؛ نکتهای که مرکز مطالعات استراتژیک ریاستجمهوری در گزارشی از آن به عنوان «ورود به فاز مهاجرت عام» یا « مهاجرت تودهوار» یاد کرده است؛ اتفاقی که میتواند تبعات منفی جدی برای جامعه و فرآیند رشد و توسعه کشور به همراه داشته باشد.
محمود نجفی عرب گفت: طبق آمارها در 10 سال اخیر به صورت متوسط سالانه 27 هزار ایرانی اقامت کشورهای اروپایی، کانادا و آمریکا را اخذ کردهاند و براساس گزارش رصدخانه مهاجرت ایران در سال 1401 حدود 65 هزار نفر از کشور رفته اند، در شرایطی که در نظرسنجی همین سال این مرکز بیش از 60 درصد ایرانیها تمایل به مهاجرت دارند؛ عددی که واقعا دردآور است و نشان میدهد سطح حس تعلق به کشور به شدت کاهش یافته است.
وی در ادامه بیان کرد: اما چرا به چنین روزی گرفتار شدهایم که درصد بالایی از جمعیت کشور تحقق رویاهایشان را در سرزمینهای دیگر جستوجو میکنند؟ پاسخ به این سوال به عوامل متعددی اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی باز میگردد اما ریشه اصلی آن را به اعتقاد من باید در کاهش شدید اعتماد اجتماعی و سقوط سرمایه اجتماعی دنبال کرد.
همه اقشار تمایل به مهاجرت دارند
رئیس اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: اگر روزی بیشتر شاهد خروج دانشجویان و نخبگان علمی برای تحصیل به کشورهای دیگر بودیم حالا میبینیم از ورزشکاران مدالآور و فعالان استارتآپی گرفته تا کارمندان و کارگران آرزوی مهاجرت دارند و حتی بسیاری از خانوادهها، فرزندانشان را از همان کودکی به مدارس خارج از کشور می فرستند.
رئیس اتاق تهران با اشاره به اینکه خودش یک دکتر داروساز است عنوان کرد که از آمار بالای خروج پزشکان، داروسازان و پرستاران از کشور در مقایسه با سالهای قبل شگفتزده شده است.
او گفت: برای مثال طبق آمار سازمان نظام پزشکی تعداد گواهی گوداستندینگ از حدود 750 نفر در سال 1397 به 6 هزار نفر در سال 1401 افزایش یافته است؛ اتفاقی که اثرات منفی شدید خود را در سالهای آینده با کمبود پزشک، داروساز و به خصوص پرستار در نظام درمان کشور نشان خواهد داد.
آنهایی که رفته اند واقعیت خارج را درک کرده اند ، در حال بازگشت هستند .
مهاجرها فکر می کنند که شرایط زندگی و عشق و حال و آزادی در خارج ایران خوب و مطلوب است .
ولی وقتی از ایران خارج می شوند ، به شدت پشیمان می شوند و می خواهند برگردند .
به قول معروف آواز دهل شنیدن از دور خوش است .