خواب به حافظه و یادگیری کمک میکند، امواج مغزی را هماهنگ میسازد، به یادگیری زبان کمک میکند و میتواند درمانهایی برای مشکلات ذهنی ارائه دهد.
به گزارش تکناک، مطالعهای که توسط محققان دانشگاه استرالیای جنوبی (UniSA) انجام و در Journal of Neuroscience منتشر شده است، نشان میدهد که هماهنگی دو نوع امواج مغزی در خواب خوب باعث میشود که حافظه ما برای یادگیری کلمات جدید و قوانین دستوری پیچیده، بهتر شود.
در این تحقیق، ۳۵ بزرگسال انگلیسیزبان شرکت کردند و در زمان یادگیری یک زبان کوچک به نام Mini Pinyin که مشابه زبان چینی ماندارین است، فعالیت مغزی آنها مورد بررسی قرار گرفت.
نیمی از شرکتکنندگان در صبح زبان جدید را یاد گرفتند و شب برای آزمایش حافظه بازگشتند، در حالی که نیمی دیگر شب زبان جدید را یاد گرفتند و سپس خوابیدند. صبح روز بعد، محققان پیشرفت آنها را اندازهگیری کردند.
نتایج نشان داد افرادی که خوابیده بودند، حافظه بهتری داشتند و بهتر از شرکتکنندگانی که بیدار مانده بودند، عمل کردند.
فهرست مطالب
هماهنگی امواج مغزی و حافظه
دکتر زاخاریا کراس، سرپرست تحقیقات گفت: «این بهبودها به هماهنگی امواج مغزی مربوط است که در خواب NREM (خواب عمیق) اتفاق میافتد. این هماهنگی کمک میکند که اطلاعات از قسمت هیپوکامپ مغز (محل ذخیرهسازی موقت اطلاعات) به قشر مغز (جایی که حافظه بلندمدت ذخیره میشود) منتقل شود.»
وی تصریح کرد: «این هماهنگی باعث تقویت ذخیرهسازی حافظه بلندمدت میشود و امواج خاصی که بعد از خواب مشاهده میگردد، با تحکیم حافظه و کنترل ذهنی در ارتباط است.»
دکتر اسکات کاسنز، از دیگر محققان این مطالعه نیز عنوان کرد: «این تحقیق نشان میدهد که خواب خوب به چه میزان در یادگیری قوانین پیچیده زبان مهم است. خواب تنها یک زمان برای استراحت نیست، بلکه یک حالت فعال است که برای مغز مفید میباشد.»
پتانسیلهای درمانی خواب خوب
تحقیقات نشان میدهند که نوسانات مغزی آهسته میتوانند پلاستیسیته عصبی را افزایش دهند، به این معنی که مغز میتواند به راحتی تغییر کند و خود را با تجربیات جدید تطبیق دهد.
دکتر کراس در این باره گفت: «این نوسانات مغزی میتوانند با روشهایی مانند تحریک مغناطیسی ترانسکرانیال تقویت شوند و روند درمان مشکلات زبانی مثل آفازی (زبانپریشی) را تسریع کنند.»
محققان قصد دارند در آینده تأثیر خواب و بیداری را در یادگیری مهارتهای پیچیده ذهنی بررسی کنند.
محققان این مطالعه در نهایت اعلام کردند: «درک اینکه مغز در خواب چگونه عمل میکند، میتواند به ما کمک نماید تا روشهای جدیدی برای آموزش، درمان و تقویت مهارتهای ذهنی پیدا کنیم.»