بارش شهابی Geminid در حال اوج گرفتن است و در روزهای 13 و 14 دسامبر (23 و 24 آذر) با 150 شهاب در ساعت، آسمان شب را روشن میکند.
به گزارش تکناک، بارش شهابی Geminid یکی از بزرگترین بارشهای شهابی است، اما تنها مشکل این است که در این زمان، ماه به سمت کامل شدن میرود و نور آن امکان دارد دیدن شهابهای کمرنگتر را سخت کند.
در نتیجه در طول شب، افرادی که به تماشای آسمان میپردازند باید با ماه روشن مقابله نمایند، که شهابهای کمنورتر را پنهان میکند.
این بارش شهابی از هر دو نیمکره قابل مشاهده است، اما افرادی که در عرضهای جغرافیایی پایینتر از 30 درجه شمالی هستند، شانس بیشتری برای دیدن شهابها خواهند داشت.
از آنجا، ماه به طور تقریبی یک ساعت قبل از سپیدهدم غروب میکند و این فرصت را برای بینندگان فراهم میآورد تا حدود یک ساعت در تاریکی، شهابها را ببینند.
نام این بارش شهابی به این دلیل Geminid است که به نظر میرسد منبع آن از صورت فلکی جوزا یا Gemini باشد. این بارش شهابی برخلاف بسیاری از بارشهای شهابی که از دنبالهدارها ناشی میشوند، به دلیل یک سیارک به نام فایتون 3200 ایجاد میشود که قطر آن 5.8 کیلومتر است.
حرکت سیارک فایتون برخلاف بسیاری از سیارکها، در مداری مشابه دنبالهدارها است و گرد و غبارهایی از خود رها میکند که باعث بارش شهابی Geminid میشود.
این گرد و غبار ممکن است به دلیل گرمای شدید ناشی از تابش خورشید باشد. سیارک فایتون 3200 نباید با دنبالهدارهای تاریک اشتباه گرفته شود، هرچند ممکن است ویژگیهای مشابهی با بعضی از سیارکهای فعال داشته باشد.
شهابها با سرعت حدود 35 کیلومتر در ثانیه حرکت میکنند و در جو زمین با شدت میسوزند، بنابراین به نسبت راحت قابل مشاهده و ردیابی هستند. آنها اغلب در ارتفاع حدود 39 کیلومتر کاملا از بین میروند.