دانشمندان دانشگاه استنفورد با استفاده از کِرِم موضعی موفق به واکسیناسیون موشها علیه بیماری کزاز شدند که میتواند جایگزین مناسبی برای تزریق سوزنی واکسنها باشد.
به گزارش تکناک، کلید این تحقیق، یک باکتری رایج به نام استافیلوکوکوس اپیدرمیس است که به احتمال زیاد هماکنون روی پوست شما زندگی میکند. این باکتری بیضرر به نظر میرسد، اما میتواند واکنش ایمنی قوی در بدن ایجاد کند. این واکنش ممکن است به عنوان یک دفاع طبیعی در برابر میکروبها عمل نماید، که از ورود آنها به خون از طریق بریدگیها و خراشهای سطح پوست جلوگیری میکند.
مایکل فیشباخ، نویسنده ارشد این تحقیق گفت: «ما خون اهداکنندگان انسانی را بررسی کردیم و متوجه شدیم که سطح آنتیبادیهای بدن علیه استافیلوکوکوس اپیدرمیس به اندازهای است که اغلب در واکسیناسیونهای معمولی مشاهده میشود.»
تیم تحقیقاتی ابتدا آزمایشهایی روی موشها انجام داد، چرا که موشها این باکتری را روی پوست خود ندارند. زمانی که باکتری روی سر موشها مالیده شد، سطح آنتیبادیها علیه آن در مدت شش هفته به حدی رسید که حتی از سطح آنتیبادیهای واکسنهای معمولی هم بالاتر بود.
تیم تحقیقاتی بررسی کردند که آیا این روش میتواند به عنوان واکسیناسیون غیرتهاجمی برای بیماریهای خطرناکتر مورد استفاده قرار گیرد.
آنها کشف کردند که یک پروتئین به نام Aap روی باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیس باعث تحریک تولید آنتیبادی میشود. بنابراین محققان این پروتئین را تغییر دادند تا سم کزاز را نشان دهد.
دانشمندان در آزمایش بعدی، به برخی از موشها نسخه تغییریافته باکتری همراه با سم کزاز دادند و به بقیه موشها نسخه معمولی را تزریق کردند.
پس از چندین بار استفاده از این باکتریها روی پوست در طول شش هفته، سطح آنتیبادیها بررسی شد. نتایج نشان داد موشهایی که نسخه تغییریافته را دریافت کرده بودند، آنتیبادیهای بسیار بالایی علیه سم کزاز تولید کردهاند.
در مرحله نهایی، به موشها دوزهای کشندهای از سم کزاز تزریق شد. همه موشهایی که نسخه تغییریافته باکتری را دریافت کرده بودند، سالم ماندند و حتی زمانی که شش برابر دوز کشنده سم به آنها داده شد، باز هم زنده ماندند.
با وجود این، تمام موشهای دریافتکننده نسخه معمولی باکتری، به بیماری مبتلا شدند و جان خود را از دست دادند.
این روش میتواند برای مقابله با انواع مختلف پاتوژنها نیز کاربرد داشته باشد. در آزمایش دیگری، محققان سم کزاز را با سم دیفتری جایگزین کردند و دیدند که این تغییر نیز واکنش ایمنی قوی در موشها ایجاد میکند.
این یافته میتواند باعث ایجاد یک روش جدید برای ارائه انواع مختلف واکسیناسیون شود، که علاوه بر کاهش درد تزریق، مزایای دیگری نیز دارد.
فیشباخ عنوان کرد: «ما فکر میکنیم که این روش برای ویروسها، باکتریها، قارچها و انگلهای تکسلولی هم مؤثر خواهد بود. بیشتر واکسنها باعث ایجاد التهاب و احساس ناخوشی میشوند، اما این باکتریها چنین اثری ندارند. پیشبینی میکنیم که با این روش، افراد هیچ التهاب یا ناراحتی احساس نخواهند کرد.»
هرچند که این تحقیق بسیار جالب است، اما باید توجه داشت که هنوز در مراحل اولیه قرار دارد. تیم تحقیقاتی میگوید که مرحله بعدی آزمایش، روی میمونها خواهد بود و اگر این آزمایش موفقیتآمیز باشد، آزمایشهای بالینی روی انسانها به احتمال زیاد دو یا سه سال دیگر شروع میشود.
این تحقیق در مجله Nature منتشر شده است.