محققان به تازگی دو نوع جدید از بیماری کبد چرب مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) را شناسایی کردهاند که میتواند به تشخیص و درمان دقیقتر این بیماری کمک کند.
به گزارش تکناک، بر اساس تحقیق محققان مؤسسه کارولینسکا و دانشگاه گوتنبرگ در سوئد، یک نوع از این بیماری مختص به کبد است و نوع دیگر به طور سیستماتیک سایر اعضا و بافتها را تحت تأثیر قرار میدهد.
نتایج این تحقیقات در دو مطالعه مکمل که در مجله Nature Medicine منتشر شده است، جزئیات بیشتری را ارائه میدهد.
بیماری MASLD با تجمع غیرطبیعی چربی در کبد شناخته میشود، که میتواند باعث عوارض شدیدتری مانند: سیروز و سرطان کبد شود. این بیماری بیشتر ناشی از چاقی و اضافهوزن میباشد و به چالشی جدی در سطح جهان تبدیل شده است.
به طور نگرانکنندهای، حدود یک نفر از هر چهار بزرگسال در سراسر جهان مبتلا به MASLD هستند، اما بیشتر آنها تا مراحل پیشرفته و علامتدار بیماری از آن اطلاعی ندارند.
فهرست مطالب
تحلیلهای جامع
محققان مؤسسه کارولینسکا و دانشگاه گوتنبرگ با بررسی دادههای بیش از 36,000 نفر از شرکتکنندگان بانک بیوبانک بریتانیا و دیگر مطالعات، دو نوع مختلف از بیماری کبد چرب مرتبط با اختلال متابولیک را شناسایی کردهاند.
استفانو رومئو، استاد بخش پزشکی دانشگاه کارولینسکا و سرپرست این تحقیق گفت: «ما کشف کردیم که حداقل دو نوع از بیماری کبد چرب وجود دارد، که مسیرهای بالینی متفاوتی دارند. یکی از آنها تهاجمیتر است و اغلب کبد را تحت تأثیر قرار میدهد، در حالی که نوع دیگر به طور سیستماتیک با بیماریهای متابولیک، قلبی و کلیوی در ارتباط است.»
پیشبینی پیشرفت بیماری کبد چرب متابولیک
محققان با استفاده از آزمایشهای ژنتیکی، 27 سویه ژنتیکی جدید مرتبط با MASLD را شناسایی کردند. با تحلیل این ژنها، آنها توانستند دو میزان ریسک مختلف برای دو نوع بیماری MASLD تعیین کنند.
نوع مختص به کبد که تهاجمیتر است و میتواند باعث آسیبهای شدید کبدی شود، اما در عین حال از بیماریهای قلبی-عروقی جلوگیری میکند. در حالی که نوع سیستماتیک با افزایش خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و نارسایی قلب و کلیه ارتباط دارد.
استفانو رومئو توضیح داد: «این کشف اهمیت زیادی دارد، چرا که به ما کمک میکند تا متوجه شویم چرا برخی افراد دچار بیماریهای شدید کبدی میشوند، در حالی که دیگران از بیماریهای قلبی-کلیوی رنج میبرند. این به ما اجازه میدهد پیشرفت بیماری را بهتر پیشبینی و درمانها را متناسب با نیازهای خاص هر بیمار تنظیم کنیم.»
دو مطالعه موازی درباره بیماری کبد چرب
مطالعهای که استیفانو رومئو با همکاری محققان دانشگاه لیل فرانسه هدایت کرد، نتایج مشابهی به دست آورد، اما با استفاده از روشی دیگر به نام کلاستریابی بدون نظارت بود.
رومئو بیان کرد: «این کار که با استفاده از متغیرهای بالینی ساده انجام میشود، بسیار مهم است چرا که به ما اجازه میدهد در سطح فردی تشخیص دهیم که کدام بیمار مبتلا به بیماری کبد چرب مرتبط با اختلال متابولیک دچار بیماریهای قلبی خواهد شد و برای کدام یک اینگونه نخواهد بود.»
پیشرفت در پزشکی دقیق
همچنین این مطالعه اهمیت تحقیقات ژنتیکی در درک بیماریهای پیچیدهای مانند MASLD و مکانیسمهای ایجاد بیماریهای متابولیک، قلبی و کلیوی را برجسته میکند.
رومئو اعلام کرد: «این تحقیق گامی به سوی پزشکی دقیق است، که در آن درمانها بر اساس اطلاعات ژنتیکی و بالینی هر فرد تنظیم میشود. همچنین این تحقیق میتواند آگاهیها را در مورد تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی بر سلامت ما افزایش دهد، که اهمیت تحقیقات بیشتر در این حوزه را نشان میدهد.»