رشد ناگهانی تقاضای برق در آمریکا، به ویژه در زمینه مراکز داده و هوش مصنوعی، چالشهای جدیدی برای تأمین انرژی و اهداف زیستمحیطی ایجاد کرده است.
به گزارش تکناک، تحویل برق به خانهها و شرکتها اغلب یک صنعت پایدار و قابل پیشبینی است. با اینکه جمعیت ایالات متحده در حال افزایش است و استفاده از برق هم بیشتر میشود، اما این رشد بهواسطه بهبود بهرهوری انرژی در ساختمانها، کارخانهها و لوازم خانگی تا حد زیادی جبران شده است. در حقیقت، مصرف برق در ایالات متحده از ابتدای قرن 21 تغییر چندانی نکرده، اما این وضعیت به تازگی تغییر کرده است.
امروزه آمریکا برای خانهها، کارخانهها، خودروهای برقی، سیستمهای گرمایشی و بهویژه مراکز داده و هوش مصنوعی، به برق بیشتری نیاز دارد.
این افزایش ناگهانی تقاضا برای برق، بیسابقه است و شرکتهای برق شاید از زمان جنگ جهانی دوم، به ندرت چنین رشدی را تجربه کردهاند. این موضوع روند انتقال به انرژیهای پاک را که پیش از این هم با چالشهایی روبهرو بود، پیچیدهتر خواهد کرد.
علاوه بر این، احتمال بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، میتواند تأثیرات جدیدی بر این روند بگذارد. به گفته تیموتی فاکس، تحلیلگر شرکت ClearView Energy Partners، تأثیر هوش مصنوعی بر شبکه برق، بهسرعت خود را نشان داده است و پیشبینیهای رشد تقاضا برای برق، بیسابقه هستند.
انتظار میرود که تقاضای برق در آمریکا طی پنج سال آینده حدود 16 درصد افزایش یابد، که سه برابر بیشتر از پیشبینی یک سال پیش است.
این تغییر بزرگ است، چرا که تقاضای برق در آمریکا طی دو دهه گذشته کمتر از 1 درصد در سال رشد کرده است. به گفته شرکت Grid Strategies، رشد تقاضا برای برق در سال 2024 به 3 درصد خواهد رسید.
برخلاف بسیاری از صنایع دیگر که میتوانند رشد سریع را مدیریت کنند، برق داستان متفاوتی دارد. ساخت پروژههای زیرساختی بزرگ مانند: نیروگاهها و خطوط انتقال برق ممکن است دهها سال طول بکشد و برای چندین دهه یا بیشتر فعالیت کنند.
به عنوان مثال، وضعیت ایالت جورجیا جالب است. این ایالت صنعتی و دارای تعداد زیادی مرکز داده است (بیش از 50 مرکز در مجموع). در سال گذشته، بزرگترین شرکت برق جورجیا پیشبینی خود را برای تقاضای برق از سوی مشتریان فعلی و جدید که پروژههای انرژیبر بزرگ راهاندازی میکنند، بیش از دو برابر کرده است.
در سال 2023، شرکت Georgia Power اعلام کرده بود که این پروژهها تا میانه دهه 2030 به 17 گیگاوات برق نیاز خواهند داشت، اما در نوامبر همان سال این رقم را به بیش از 36 گیگاوات افزایش داد. برای مقایسه، یک گیگاوات برق میتواند حدود 750,000 خانه را تأمین کند.
این افزایش تقاضا باعث شده است که شرکتهای برق و مشتریان بزرگ انرژیبر تصمیمات غیرمنتظرهای بگیرند. پس از سالها که نیروگاههای زغالسنگ به دلیل کاهش انتشار گازهای گلخانهای تعطیل میشدند، حالا برخی از این شرکتها تصمیم گرفتهاند که اهداف زیستمحیطی خود را تغییر دهند.
مشتریان بهقدری برق میخواهند که اپراتورها مجبور شدهاند نیروگاههای زغالسنگ آلوده را برای مدت طولانیتری، فعال نگه دارند.
به عنوان مثال، شرکت FirstEnergy مستقر در آکرون، اوهایو، تصمیم گرفته است که فعالیت نیروگاههای زغالسنگ خود را در ویرجینیای غربی ادامه دهد و از برنامه قبلی خود مبنی بر تعطیلی این نیروگاهها تا سال 2030 عقبنشینی کند.
سایر نیروگاههای زغالسنگ در سراسر آمریکا که قرار بود در چند سال آینده بسته شوند، حالا به دلیل افزایش تقاضای برق، به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
در سال 2025، به احتمال زیاد شاهد کاهش توجه به تغییرات اقلیمی خواهیم بود، چرا که مقامات بیشتر بر قابلیت اطمینان شبکه برق تمرکز خواهند کرد. این یعنی هدف اصلی، تأمین برق کافی برای روشن نگه داشتن چراغها و ادامه فعالیت مراکز داده خواهد بود.
راب گراملیش، رئیس شرکت مشاورهای Grid Strategies گفت: «با افزایش تقاضا برای برق، حفظ اهداف کربنی به چالش بزرگی تبدیل خواهد شد.» وی تأکید کرد که اهداف کربنی خوب هستند، اما زمانی که فشار زیاد باشد، ایالات متحده به دنبال برق قابل اعتماد و مقرونبهصرفه خواهد بود.
تغییرات در سیاستهای مالیاتی و قوانین آلودگی که توسط آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) اعمال میشود، به احتمال زیاد تحت دولت جدید تغییر خواهد کرد.
بسیاری از مقررات اقلیمی ممکن است لغو شوند، بهویژه قوانینی که توسط شرکتهای برق، حامیان زغالسنگ و ایالات جمهوریخواه به چالش کشیده شدهاند. انرژی باد فراساحلی که تحت نظر آژانسهای فدرال قرار دارد، به احتمال زیاد آسیبپذیرتر خواهد بود.
با وجود این، ایالات متحده همچنان اختیارات زیادی برای تنظیم نیروگاهها دارد و بسیاری از ایالات در حال اتخاذ رویکردهای تهاجمیتر برای کاهش گازهای گلخانهای هستند. اما رئیسجمهور ابزارهای زیادی برای اعمال تغییرات در سیاستهای اقلیمی خواهد داشت.
به گفته تیموتی فاکس از ClearView Energy Partners، ترامپ میتواند از ایجاد محدودیتهای جدید جلوگیری کند و حتی ممکن است یک سری از محدودیتهای قبلی را لغو نماید.
در این شرایط، یکی از حوزههایی که ممکن است رشد کند، انرژی هستهای است. این صنعت به تازگی توجه زیادی از سوی شرکتهای فناوری، که نیاز به انرژی پاک دارند و حامیان تغییرات اقلیمی که نگاه مثبتتری به راکتورهای هستهای دارند، جلب کرده است. ترامپ هم از انرژی هستهای حمایت کرده است.
شرکتهای بزرگی مانند: Alphabet، Amazon و Meta اعلام کردهاند که برای تأمین انرژی مراکز داده خود از نیروگاههای هستهای استفاده خواهند کرد.
همچنین شرکت مایکروسافت توافق کرده است که از یک رآکتور هستهای جدید در نیروگاه Three Mile Island در پنسیلوانیا برق خریداری کند. داشتن حمایت از کاخ سفید ممکن است روند ساخت نسل جدیدی از رآکتورهای هستهای مدولار کوچک را تسریع کند، هرچند پیشرفت در این زمینه تاکنون بسیار کند بوده است.
پیشبینی اینکه ترامپ چگونه ممکن است صنعت انرژی را مختل کند، دشوار است. او به تولیدکنندگان نفت و گاز طبیعی دستور داده که تولید خود را افزایش دهند و مدتها از معدنکاران زغالسنگ حمایت کرده است.
همچنین ترامپ در تلاش است تا تعرفهها و موانع تجاری وضع کند، که ممکن است بر تولید تکنولوژیهای انرژی تجدیدپذیر تأثیر بگذارد.
به طور کلی، انتظار نمیرود که انتقال قدرت در واشنگتن بیدردسر باشد. حتی مدیران شرکتهای برق که میگویند تغییرات اقلیمی در دولت جدید تغییر نخواهد کرد، در حال بررسی تأثیر این تغییرات بر برنامههای خود هستند.
باب فرنزل، مدیرعامل شرکت Xcel Energy، در یک کنفرانس جدید در فلوریدا گفته است که او قصد دارد دولت جدید را به تفکر در مورد نیازهای آینده شبکه برق کشور ترغیب کند و شبکه برق را برای قرن آینده آماده سازد.