تلسکوپ فضایی هابل با ثبت جزئیات بینظیر از کهکشان آندرومدا، نشانههایی از برخوردهای گذشته و تاریخچه تکامل آن آشکار کرد.
به گزارش تکناک، کهکشان آندرومدا نزدیکترین کهکشان بزرگ به کهکشان راه شیری و در حال حرکت به سوی ما است. در چند میلیارد سال آینده، این دو کهکشان با هم ترکیب خواهند شد. آندرومدا از قرنها پیش مورد مطالعه قرار گرفته، اما به تازگی با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل، جزئیات بیسابقهای از این کهکشان مشاهده شده است.
برای ثبت تصاویر آندرومدا، تیم تحقیقاتی مجبور شدند 600 بخش جداگانه از آن را به هم متصل کنند، که نتیجه آن یک تصویر 2.5 میلیارد پیکسلی شد.
تلسکوپ هابل توانست حدود 200 میلیون ستاره را شبیهسازی کند، که همه آنها داغتر از خورشید ما هستند. این تعداد، اگرچه زیاد است، اما تنها بخش کوچکی از جمعیت عظیم ستارگان آندرومدا را نشان میدهد. تخمین زده میشود که این کهکشان یک تریلیون ستاره داشته باشد.
بن ویلیامز، محقق اصلی از دانشگاه واشنگتن گفت: «با هابل میتوانیم به جزئیات بسیار دقیقی دست پیدا کنیم، از آنچه که در سطح وسیع در سراسر کهکشان در حال وقوع است.»
این تحقیقات نشان داد که آندرومدا بسیار آشفتهتر از آن چیزی است که تصور میشد. مشابه آنچه که تلسکوپ گایا به تازگی برای کهکشان راه شیری انجام داده است، هابل نشانههایی از برخوردهای گذشته را در آندرومدا پیدا کرد، که از جمله آن میتوان به جمعیتهای ستارهای بزرگ و جریانات منظم ستارگان اشاره کرد.
دانیل ویس، محقق از دانشگاه کالیفرنیا نیز بیان کرد: «آندرومدا شبیه به یک تصادف قطاری است. به نظر میرسد که این کهکشان از یک واقعه گذشته عبور کرده، که باعث تشکیل بسیاری از ستارگان شده و سپس این روند متوقف شده است. به احتمال زیاد این برخورد با یک کهکشان همسایه رخ داده است.»
یکی از دلایل این برخورد ممکن است ماهواره کوچک آندرومدا به نام Messier 32 باشد، که آندرومدا گاز آن را دزدیده و از آن برای تشکیل ستارگان جدید استفاده کرده است.
همچنین ویس عنوان کرد: «به نظر میرسد که آندرومدا در حال گذار از یک کهکشان مارپیچی فعال به یک کهکشان بیضوی است، که در آن ستارگان پیر قرمز غالب هستند.»
وی توضیح داد: «ما متوجه شدیم که آندرومدا یک هسته مرکزی بزرگ از ستارگان قدیمی دارد و دیسک ستارهای آن دیگر به اندازه قبل فعال نیست.»
بن ویلیامز در پایان اعلام کرد: «این مشاهدات دقیق به ما کمک میکند تا تاریخچه ادغام و تعاملات گذشته این کهکشان را بهتر درک کنیم.»