شرکت AST SpaceMobile با هدف پوشش 100 درصدی اتصال مستقیم به اینترنت ماهوارهای در ایالات متحده و جهان، به اولین شبکه سلولی فضایی برای گوشیهای موبایل تبدیل میشود.
به گزارش تکناک، شرکت AST SpaceMobile برای اولین بار نیست که در راستای ارائه خدمات اتصال مستقیم موبایلها به اینترنت ماهوارهای تلاش میکند. این شرکت که از سال 2017 فعالیت خود را در تگزاس آغاز کرده است، در واقع پیشرو در این عرصه میباشد و اولین بار در جهان توانست تماس تلفنی دوطرفه از فضا برقرار کند.
حالا AST در نظر دارد تا با همکاری AT&T و Verizon در ایالات متحده، پوشش 100 درصدی برای کاربران فراهم کند و سپس به طور جهانی گسترش یابد.
شرکت AST با هدف ساخت اولین و تنها شبکه سلولی فضایی که قادر به اتصال اینترنت ماهوارهای به هر گوشی بدون نیاز به تغییرات است، شروع به کار کرد.
این شرکت در آوریل 2023 توانست اولین تماس تلفنی دوطرفه از فضا را با استفاده از یک گوشی معمولی، مانند سامسونگ گلکسی S22 برقرار کند، که در نوع خود یک تاریخسازی به شمار میرفت. این تماس از میدلند، تگزاس (مقر شرکت) به ژاپن و از طریق طیف AT&T انجام شد.
برای تحقق این دستاورد، AST از ماهواره Blue Walker 3 (BW3) در مدار نزدیک به زمین استفاده کرد. Blue Walker 3 (BW3) ماهوارهای بود که در سپتامبر 2022 با راکت SpaceX Falcon 9 به فضا پرتاب شد و پس از استقرار، امکان برقراری تماسهای مستقیم ماهوارهای با گوشیهای معمولی را فراهم کرد.
همچنین مهندسان AST موفق شدند انواع مختلفی از گوشیها و دستگاههای دارای سیمکارت را آزمایش کنند و همه این دستگاهها توانستند به طور مستقیم با ماهواره ارتباط برقرار نمایند.
شرکت AST در سپتامبر 2023 موفق شد که یک جریان دادهای 14 مگابیت بر ثانیهای را از ماهواره BW3 دریافت کند. هرچند این سرعت به اندازه سرعتهای 5G نیست، اما برای پخش ویدیو با کیفیت p 1080 کافی است.
اما هدف نهایی AST این است که تا سال 2024 گروهی متشکل از 168 ماهواره را به فضا بفرستد. این ماهوارهها با استفاده از فرکانس باند پایین 40 مگاهرتز، قادر خواهند بود سرعتهایی تا 120 مگابیت بر ثانیه ارائه دهند، که بسیار سریعتر از 4G و حتی در برخی از خدمات 5G خواهد بود.
تفاوت AST SpaceMobile با Starlink در این است که AST از ابتدا فقط به ارائه خدمات ماهوارهای مستقیم به گوشیهای موبایل پرداخته و فناوری خود را به طور ویژه برای این هدف طراحی کرده است. این در حالی است که Starlink ابتدا به عنوان یک سرویس اتصال داده ایجاد شد، که نیازمند تجهیزات تخصصی بود و به تازگی اقدام به راهاندازی ماهوارههایی کرده است که قابلیت اتصال مستقیم به گوشیهای موبایل را دارند.
ماهوارههای BlueBird که به تازگی پرتاب شدهاند، پس از استقرار در فضا به مساحت حدود 700 فوت مربع گسترش مییابند، اما هدف AST این است که ماهوارههای نسل بعدی خود را سه برابر بزرگتر با ده برابر ظرفیت داده تولید کند. جالب است بدانید که 95 درصد از فرایند تولید، مونتاژ و آزمایش این ماهوارهها در داخل ایالات متحده انجام میشود.
شرکت AST همکاریهایی با AT&T، Verizon و دیگر اپراتورهای بزرگ مانند: Bell Canada و Rakuten در سطح جهانی برقرار کرده است و پیشبینی میشود که در آینده نزدیک، این شبکه ماهوارهای به 2.8 میلیارد نفر در سراسر جهان دسترسی به اینترنت ارائه کند. هدف این است که نقاط کور ارتباطی از بین بروند، به ویژه در مناطقی که برجهای زمینی قادر به پوشش آنها نیستند.
البته این فناوری ممکن است چالشهایی نیز به همراه داشته باشد. برای افرادی که به دنبال گریز از دنیای دیجیتال هستند، دیگر هیچگونه پناهگاهی باقی نخواهد ماند، مگر اینکه گوشی خود را خاموش کنند، یا آن را کنار بگذارند. در حقیقت، برخی معتقد هستند که این اتصال دائمی ممکن است فضایی برای استراحت و بازسازی روحی باقی نگذارد.
همچنین با توجه به اندازه و درخشندگی ماهوارهها، مانند ماهواره Blue Walker 3 که به اندازه درخشانترین ستارگان آسمان شب میباشد، نگرانیهایی درباره تأثیر آنها بر علم نجوم مطرح کرده است.
چنین ماهوارههایی به ویژه در مناطقی مانند منطقه ساکت رادیویی ملی ایالات متحده (NRQZ) که به منظور محافظت از مشاهدات تلسکوپهای رادیویی ایجاد شده است، میتوانند اختلالاتی ایجاد کنند. همچنین در مراکز رصد رادیویی مثل مرکز رصد مارچیسون در استرالیا نیز نگرانیهایی در این خصوص وجود دارد.
مشکل دیگر، زبالههای فضایی است. هماکنون حدود 34,000 قطعه زباله فضایی در مدار زمین ردیابی میشود و اضافه کردن هزاران ماهواره جدید به مدار، میتواند خطرات برخورد را افزایش دهد.
اگرچه تلاشهایی برای طراحی ماهوارههایی در حال انجام است که به طور خودکار پس از پایان عمر خود از مدار خارج شوند و در جو بسوزند، اما هنوز استانداردها و توافقات بینالمللی در این زمینه به طور کامل نهایی نشده است.
با وجود این، توانایی برقراری ارتباط در مواقع اضطراری از طریق اینترنت ماهوارهای حتی در دورترین نقاط زمین، ممکن است مزایای این فناوری را بر معایب آن برتری دهد و تأثیر مثبتی بر زندگی میلیونها نفر در شرایط بحرانی بگذارد.
دیدگاهها 1