دانشمندان به تازگی کشف کردند که ژنهای ویروسی غیرفعال میتوانند برای درمان سرطان کلیه فعال شوند و سیستم ایمنی را برای مبارزه با این نوع سرطان تحریک کنند.
به گزارش تکناک، پژوهشگران مؤسسه Dana-Farber موفق به این کشف جدید شدهاند. آنها دریافتند که در نوعی از شایعترین سرطان کلیه، موسوم به کارسینوم سلول کلیه (Clear Cell Renal Cell Carcinoma)، ژنهای ویروسی نهفته در ژنوم انسانی میتوانند دوباره فعال شوند. زمانی که این ژنها فعال میشوند، پروتئینهای ویروسی تولید میکنند، که میتوانند سیستم ایمنی بدن را برای شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی تحریک کنند.
این ژنهای ویروسی، بقایای عفونتهای ویروسی قدیمی هستند که در طول میلیونها سال، بخشی از DNA انسان شدهاند. این ژنها در شرایط عادی، غیرفعال باقی میمانند، اما تحت شرایط خاصی ممکن است دوباره بیدار شوند و پروتئینهایی مشابه ویروس تولید کنند.

فهرست مطالب
نقش کلیدی پروتئین HIF2 در فعالسازی ژنهای ویروسی
دکتر کاترین وو، یکی از پژوهشگران این مطالعه اعلام کرد: «در این تحقیق مشخص شد زمانی که ژن سرکوبگر تومور VHL در سلولهای سرطان کلیه به علت جهش غیرفعال میشود (که یکی از مشخصههای اصلی این نوع سرطان است)، احتمال فعال شدن این ژنهای ویروسی نهفته افزایش مییابد.»
به گفته پژوهشگران، این فرایند توسط پروتئین انسانی HIF2 هدایت میشود؛ پروتئینی که هنگام از کار افتادن ژن VHL به مقدار بیش از حد در سلولها تجمع مییابد.
تحریک حمله سیستم ایمنی به سلولهای سرطانی
همچنین پژوهشگران کشف کردند که سلولهای سرطانی، این پروتئینهای ویروسی را به قطعات کوچکتری تجزیه میکنند و آنها را مانند پرچمهایی روی سطح خود نمایش میدهند. این پرچمها میتوانند سیستم ایمنی بدن، بهویژه سلولهای T را برای شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی فعال کنند.
آزمایشهای انجامشده روی نمونههای انسانی و نمونههای حیوانی (موشها) نشان داد که این پرچمهای پروتئینی واقعاً توسط سلولهای ایمنی شناسایی و واکنش ایمنی علیه سلولهای سرطانی تحریک میشود.

افق جدید در درمان سرطان کلیه
شواهد قبلی حاکی از آن بودند که در برخی موارد نادر، سیستم ایمنی میتواند سرطان کلیه را برخلاف بسیاری از انواع دیگر سرطان، به طور کامل از بین ببرد، اما مکانیسم دقیق این اتفاق مشخص نبود.
این مطالعه نشان میدهد که جهشهای سرطانی در سلولهای کلیه میتوانند باعث تولید و نمایش قطعاتی از پروتئینهای ویروسی در سطح سلولها شوند؛ موضوعی که میتواند توضیحدهنده این پدیده باشد.
محققان معتقد هستند که این کشف میتواند مسیر تازهای را برای توسعه ایمونوتراپیهای نوین در درمان سرطان کلیه باز کند و باید تحقیقات بیشتری در ساخت داروهای ضدسرطان جدید انجام شود.