شرکت اروپایی Siemens Gamesa در رقابتی نفسگیر میان غولهای صنعت انرژی بادی با ساخت بزرگترین توربین بادی جهان، رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرد.
به گزارش تکناک، بزرگترین توربین بادی جهان با نام SG DD-276 به تازگی در میدان آزمایشی Østerild در دانمارک نصب شده و توانسته است جای توربینهای چینی را در صدر جدول بگیرد.
این توربین با طول بیسابقه ۲۷۶ متر از نوک یک پره تا نوک پره دیگر، دارای ظرفیت تولید ۲۱.۵ مگاوات برق است؛ ظرفیتی که توانایی تأمین برق مورد نیاز سالانه حدود ۷۰ هزار خانه را در دانمارک دارد. طبق برآوردها، استفاده از این توربین در طول عمر مفید آن، باعث صرفهجویی در تولید حدود ۵۵ هزار تُن گاز دیاکسید کربن خواهد شد؛ گازی که در صورت استفاده از سوختهای فسیلی برای تولید همین میزان انرژی، به جو زمین وارد میشد.
پشت این پروژه عظیم، حمایت قابل توجه اتحادیه اروپا قرار دارد. طرحی با عنوان Highly Innovative Prototype of the most Powerful Offshore Wind (به اختصار HIPPOW) از صندوق نوآوری سیاسی اتحادیه اروپا، مبلغ ۳۰ میلیون یورو (حدود ۳۳ میلیون دلار) را برای کمک به توسعه این توربین اختصاص داده است. هرچند هنوز اطلاعاتی در مورد هزینه نهایی تولید برق این توربین (LCOE) منتشر نشده است، اما در سال ۲۰۱۸ هزینه تولید هر مگاواتساعت برق در نیروگاههای بادی فراساحلی دانمارک حدود ۴۶ یورو برآورد شده بود.
شرکت Siemens Gamesa پیشینهای طولانی در صنعت انرژی بادی دارد و از سال ۱۹۹۱ در این حوزه فعالیت میکند. این شرکت در اولین مزرعه بادی فراساحلی جهان در منطقه Vindeby دانمارک نیز نقش داشت و تاکنون بیش از ۵ هزار توربین را در ۱۴ کشور نصب کرده است، که مجموع ظرفیت تولید برق آنها به بیش از ۲۷ گیگاوات میرسد.

پیش از این، رکورد بزرگترین توربین بادی جهان در اختیار شرکت چینی Mingyang Smart Energy بود، که با توربین MySE18.X به ظرفیت ۲۰ مگاوات، تنها هفت ماه صدرنشین این جدول بود. این رکورد نیز پیش از آن در اختیار شرکت Dongfang Electric Corporation و توربین ۱۸ مگاواتی آن قرار داشت.
با وجود این، رقابت همچنان ادامه دارد. شرکت Dongfang به تازگی از ساخت یک توربین ۲۶ مگاواتی خبر داده، که هنوز نصب نشده است؛ همچنین شرکت Mingyang نیز از برنامه خود برای توسعه توربینهای ۲۲ مگاواتی در آینده نزدیک پرده برداشته است. با نصب و راهاندازی هرکدام از این توربینها، رکورد Siemens Gamesa نیز در معرض شکست قرار خواهد گرفت.
در این میان، تنشهای تجاری و تعرفهای میان ایالات متحده، اتحادیه اروپا و چین نیز بر تأمین مواد اولیه ساخت این توربینها تأثیرگذار بودهاند. با توجه به وابستگی بالا به عناصر خاکی کمیاب و مواد معدنی خاص – که بخش زیادی از آنها در اختیار چین است – تأمین قطعاتی مانند: آهنرباهای نئودیمیومی و مدارهای الکترونیکی، ممکن است در آینده با محدودیتهایی مواجه شود؛ موضوعی که میتواند دوام رکورد فعلی Siemens Gamesa را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
با وجود این، رکورد جدید ثبتشده توسط اروپا، گامی مهم در مسیر توسعه پایدار انرژیهای تجدیدپذیر به حساب میآید؛ گامی که در کنار کاهش آلایندههای زیستمحیطی، رقابت در این صنعت را وارد مرحله تازهای کرده است.