پیت هگزث، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در یک اعتراف نادر و بحثبرانگیز اعلام کرد که موشکهای مافوق صوت چین میتوانند در کمتر از ۲۰ دقیقه، تمامی ناوهای هواپیمابر آمریکا را هدف قرار دهند و نابود کنند.
به گزارش تکناک، هگزث در مصاحبهای جدید گفته که تاکنون، کل توان ما برای نمایش قدرت در سراسر جهان به ناوهای هواپیمابر وابسته بوده است، اما چین با توسعه ۱۵ موشک هایپرسونیک میتواند ۱۰ ناو هواپیمابر آمریکا را در ۲۰ دقیقه اول یک درگیری از بین ببرد.
شکست آمریکا در بازیهای جنگی علیه چین
به گفته وزیر دفاع آمریکا، ایالات متحده در تمامی بازیهای جنگی (wargames) شبیهسازیشده توسط پنتاگون، مقابل چین شکست خورده است.
هگزث تصریح کرد: «چین در حال گسترش ارتشی میباشد که به طور مشخص با هدف نابودی آمریکا طراحی شده است.»
وی سیستم اجرایی سنگین و نرخ پایین خرید تسلیحات در آمریکا را عامل اصلی برتری روزافزون چین در برابر آمریکا دانست.
تهدید چین برای کانال پاناما
همچنین وزیر دفاع ایالات متحده نسبت به خطر فزاینده چین برای کانال پاناما هشدار داد؛ آبراهی استراتژیک به طول ۸۲ کیلومتر که ۴۰ درصد از حجم تجارت کانتینری آمریکا از آن عبور میکند.
طبق آمار شبکه حملونقل Sobel، در سال ۲۰۲۱ بیش از ۷۳ درصد از کشتیهایی که از کانال پاناما عبور کردند، متعلق به بنادر آمریکا بودند.
اما از زمانی که پاناما در سال ۲۰۱۷ چین را به عنوان شریک دیپلماتیک بهجای تایوان به رسمیت شناخت، پکن سرمایهگذاریهای سنگینی در پروژههای زیرساختی اطراف کانال انجام داده است.
شرکت هنگکنگی Hutchison Ports PPC با روابط نزدیک به دولت چین اکنون کنترل بنادر دو سر کانال پاناما را در دست دارد.
ایالات متحده و پاناما در واکنش به این تهدید، توافقنامهای امنیتی امضا کردهاند، که به نیروهای نظامی آمریکا اجازه میدهد در پایگاههای تحت کنترل پاناما حضور داشته باشند و تمرینات مشترک انجام دهند.
بازگشت ترامپ و تلاش برای بازپسگیری کنترل کانال پاناما
دونالد ترامپ پس از بازگشت به قدرت، بارها به نفوذ زیاد چین در کانال پاناما اعتراض کرده است. دولت او توافق جدید با پاناما را اقدامی مهم برای بازگرداندن کنترل راهبردی آمریکا میداند.
پیشرفتهای موشکی چین
براساس گزارش وزارت دفاع آمریکا (DoD) که در دسامبر ۲۰۲۴ منتشر شده، چین در دو دهه اخیر به سطح بالایی در توسعه موشکهای مافوق صوت (Hypersonic) دست یافته است. برخی از برنامههای موشکی چین اکنون با پیشرفتهترین کشورهای جهان برابری میکند.
موشک DF-17 و DF-27؛ برگهای برنده ارتش چین
- موشک DF-17 که از سال ۲۰۲۰ وارد خدمت شده، دارای کلاهک گلاید مافوق صوت (HGV) بوده است و میتواند پایگاههای خارجی و ناوگانهای دریایی در غرب اقیانوس آرام را هدف قرار دهد.
- موشک DF-27 نیز قابلیت حمل کلاهکهای متعارف، ضد کشتی و حتی هستهای را دارد و برخی منابع برد آن را تا ۸,۰۰۰ کیلومتر تخمین میزنند، بردی که هاوایی و آلاسکا را در تیررس قرار میدهد.
رسانههای چینی نیز اعلام کردهاند که این سیستمها میتوانند ساختار ناوها را بشکافند و انفجارهایی زنجیرهای ایجاد کنند.
چین در سال ۲۰۲۱ موفق شد که یک موشک بالستیک قارهپیما را با بردی حدود ۴۰,۰۰۰ کیلومتر آزمایش کند و در سال ۲۰۲۲ نیز موشکی به نام YJ-21 با هدف مقابله با ناوهای هواپیمابر رونمایی شد.
وزارت دفاع آمریکا اکنون چین را دارای بزرگترین مجموعه موشکهای هایپرسونیک جهان معرفی کرده است.
آینده جنگها
موشکهای هایپرسونیک به دلیل سرعت بالا (بیش از ۵ برابر سرعت صوت)، دقت نقطهای و قابلیت عبور از پدافندهای متعارف، یکی از مهمترین فاکتورهای میدانهای نبرد آینده محسوب میشوند.
با اعتراف رسمی وزیر دفاع آمریکا، به نظر میرسد که موازنه قدرت جهانی در حوزه فناوریهای نظامی در حال تغییر است.