پژوهشگران دانشگاه تکنولوژی گراتس (TU Graz) به همراه شرکت BRAVE Analytics، روشی جدید برای تشخیص نانوپلاستیکها در مایعات بدن و تحلیل ترکیب شیمیایی آنها توسعه دادهاند.
به گزارش تکناک، نانوپلاستیکها که حتی از میکروپلاستیکها کوچکتر هستند، میتوانند از طریق مصرف غذا یا استنشاق وارد بدن انسان شوند. با وجود اینکه بخش زیادی از این ذرات دفع میشوند، برخی از آنها در بدن باقی میمانند و در اعضای مختلف، خون و مایعات بدن تجمع مییابند.
فهرست مطالب
بررسی تأثیر نانوپلاستیکها در چشمپزشکی
این پروژه تحقیقاتی با نام Nano-VISION که با همکاری استارتآپ BRAVE Analytics و با حمایت مالی از FFG در قالب پروژه BRIDGE در دو سال گذشته آغاز شد، به بررسی این موضوع پرداخته است که آیا نانوپلاستیکها میتوانند در زمینه چشمپزشکی تأثیرات خاصی داشته باشند یا خیر.
پژوهشگران با موفقیت روشی برای تشخیص و اندازهگیری نانوپلاستیکها در مایعات شفاف بدن مانند: خون یا مایع آبدار چشم، همچنین تحلیل ترکیب شیمیایی آنها توسعه دادهاند.
استفاده از نور لیزر برای تشخیص نانوپلاستیکها
شناسایی میکروپلاستیکها و نانوپلاستیکها در دو مرحله انجام میشود. در این روش، یک دستگاه حسگر که توسط BRAVE Analytics ساخته شده است، مایع مورد نظر را جذب میکند و از طریق یک لوله شیشهای عبور میدهد. سپس، نور لیزر به داخل مایع تابیده میشود. اگر این نور به ذرات برخورد نماید، سرعت آنها تغییر میکند. به این شکل که ذرات بزرگتر تحت تأثیر قرار میگیرند و کُندتر یا سریعتر میشوند. این فرایند به دانشمندان کمک میکند تا نوع و اندازه ذرات موجود در مایع را شناسایی کنند.
این تفاوت در سرعت ذرات به پژوهشگران امکان میدهد که به اندازه و غلظت ذرات موجود در مایع پی ببرند. این روش که به نام optofluidic force induction شناخته میشود، توسط کریستین هیل از BRAVE Analytics در دانشگاه پزشکی گراتس توسعه یافته است.

ترکیب فناوری شناسایی نوری با طیفسنجی نور
آنچه این روش را منحصربهفرد میکند، ترکیب فناوری شناسایی نوری با تحلیل تغییرات طیف نور است. در این روش، نور لیزر به ذرات داخل مایع برخورد میکند و بخشی از آن تغییر فرکانس میدهد. این تغییرات به دانشمندان کمک میکند تا ترکیب شیمیایی ذرات را بررسی کنند و اطلاعات دقیقی درباره آنها به دست آورند.
بسته به نوع ذرات موجود، فرکانس نور منعکسشده کمی تغییر میکند. این تفاوتها اطلاعات دقیقی درباره ترکیب شیمیایی ذرات ارائه میدهند. این روش بهویژه برای شناسایی مواد آلی و پلاستیکها بسیار مؤثر است.
تحقیق در خصوص لنزهای داخل چشمی
پژوهشگران در حال بررسی میزان انتشار نانوپلاستیکها از لنزهای داخل چشمی هستند. این تحقیقات برای جراحان چشم و سازندگان لنز اهمیت زیادی دارد. نتایج این پژوهش به زودی در یک مجله علمی منتشر خواهد شد.
کاربردهای گسترده روش تشخیص نانوپلاستیکها
این روش برای شناسایی میکروپلاستیکها و نانوپلاستیکها در مایعات شفاف بدن مانند: ادرار، مایع اشک یا پلاسمای خون بسیار مناسب است. همچنین این تکنولوژی میتواند برای نظارت مستمر بر جریان مایعات در صنعت، آب آشامیدنی و فاضلاب نیز استفاده شود.

این دستاورد میتواند در کاربردهای پزشکی و صنعتی مختلف تأثیرات قابل توجهی داشته باشد و به نظارت دقیقتر نانوپلاستیکها کمک کند.