انویدیا با معرفی سیستمهای خنککننده مستقیم به چیپ (Direct-to-Chip) و بهرهگیری از سامانههای بستهی گردش مایع، قصد دارد مشکل مصرف بالای آب در مراکز داده مبتنی بر هوش مصنوعی را برطرف کند.
به گزارش تکناک، این فناوری جدید، بهگفته انویدیا، میتواند تا ۳۰۰ برابر نسبت به روشهای سنتی خنکسازی با بازده بالاتری عمل کرده و نیاز به منابع آبی گسترده را بهشدت کاهش دهد.
این سیستمها از خنکسازی مستقیم به تراشه (Direct-to-Chip Liquid Cooling) استفاده میکنند و به گفته انویدیا، تا ۳۰۰ برابر نسبت به روشهای خنکسازی تبخیری فعلی، کارآمدتر در مصرف آب هستند.
تامزهاردور مینویسد که مراکز داده مدرن بهطور سنتی از خنکسازی تبخیری بهره میبرند که نهتنها برق زیادی مصرف میکند، بلکه نیاز فراوانی به آب نیز دارد. انویدیا با اتخاذ یک سیستم حلقه بسته در خنکسازی، این مشکل را هدف قرار داده و مدعی است که راهکار جدیدش تا ۲۵ برابر در مصرف انرژی و تا ۳۰۰ برابر در مصرف آب بهینهتر عمل میکند.
اما این سیستم جدید بدون چالش نیست. در حالی که رکهای متداول مراکز داده حدود ۲۰ کیلووات برق مصرف میکنند، رکهای مبتنی بر پردازندههای H100 انویدیا بیش از ۴۰ کیلووات برق نیاز دارند. نسل جدید سیستمهای NVL72 انویدیا نیز بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ کیلووات مصرف برق دارند که بیش از هفت برابر رکهای سنتی است.
با توجه به این چگالی بالای مصرف انرژی، خنکسازی با هوا دیگر پاسخگو نیست و همین موضوع انویدیا را به سمت توسعه سیستمهای خنکسازی مستقیم به تراشه سوق داده است. در این روش، مایع خنککننده از طریق صفحات سرد مستقیماً با تراشههای تولیدکننده گرما مانند CPU و GPU در تماس است و گرما را بهصورت مؤثر و بدون استفاده از هوا منتقل میکند.

برتری مهم دیگر این سیستم، استفاده از حلقه بسته در گردش مایع است. برخلاف خنکسازی تبخیری یا غوطهوری، در این ساختار مایع تبخیر نمیشود و نیازی به جایگزینی آن وجود ندارد. این موضوع منجر به کاهش چشمگیر مصرف آب در مقایسه با فناوریهای مرسوم میشود.
در ساختار معماری NVL72، گرمای جذبشده توسط مایع خنککننده، از طریق مبدلهای حرارتی مایع به مایع به سیستمهای خنکسازی اصلی مرکز داده منتقل میشود. واحدهای توزیع خنککننده از جمله CoolIT CHx2000 توان مدیریت تا ۲ مگاوات ظرفیت خنکسازی را دارند و بهگونهای طراحی شدهاند که از استقرارهایی با چگالی بالا، همراه با مقاومت حرارتی پایین و دفع حرارت پایدار پشتیبانی کنند.
این نوآوری انویدیا، گامی مهم در راستای پایداری زیستمحیطی مراکز داده و افزایش بهرهوری انرژی در صنعت هوش مصنوعی تلقی میشود.