دولت ایالات متحده آمریکا از ممنوعیت استفاده بدون مجوز از تراشههای هوش مصنوعی Ascend هواوی در سرتاسر دنیا خبر داد.
به گزارش تکناک، آمریکا استفاده از تراشههای هوش مصنوعی Ascend شرکت هواوی را در سراسر جهان ممنوع اعلام کرد و با صدور دستورالعملی جدید هشدار داد هر فرد یا شرکتی که بدون مجوز قبلی از این سختافزارها بهرهبرداری کند، مشمول مجازاتهای قانونی خواهد شد. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که انویدیا از احتمال پرشدن خلأ ناشی از محدودیت فروش تراشههای هوش مصنوعی آمریکایی به کشورهای دیگر بهواسطه رقبای چینی، ابراز نگرانی کرده بود.
تامزهاردور مینویسد که مسئولان آمریکایی در این زمینه اعلام کردند که پردازندههای Ascend با استفاده غیرمجاز از فناوریهای آمریکایی تولید شدهاند. بنابراین، هر نوع استفاده از این قطعات بدون کسب مجوز رسمی، عواقب سنگینی همچون اتهام کیفری، جریمه نقدی، لغو حقوق صادراتی و حتی زندان برای افراد و شرکتها بهدنبال خواهد داشت.
در فهرست تراشههای ممنوعشده، مدلهای Ascend 910B و Ascend 910C و Ascend 910D قرار دارند؛ اما مدل Ascend 910 که هواوی آن را پیشاز تحریمها و از شرکت TSMC خریده بود، همچنان مشمول این محدودیت نمیشود.

استفاده از تراشههای Ascend تنها به چین محدود نیست. برای مثال، شرکت هوش مصنوعی G42 در امارات نیز پیشتر از سختافزارهای هواوی استفاده میکرد؛ اما در ادامه همکاری خود را با این شرکت قطع و بهسمت همکاری با شرکت آمریکایی Cerebras رفت.
در این میان، انویدیا هواوی را رقیبی قدرتمند در حوزه سختافزار هوش مصنوعی میداند. غول فناوری چینی علاوهبر داشتن پردازندههای قدرتمند سری Ascend 910، راهکارهای مقیاسپذیر مرکز داده مانند CloudMatrix 384 را ارائه میکند؛ قابلیتی که شرکتهایی مانند AMD و اینتل از آن بیبهره هستند. همچنین، هواوی با توسعه پلتفرم CANN سعی میکند تا رقیبی برای CUDA انویدیا باشد.
بااینحال، جایگزینی کامل انویدیا حتی در بازار چین دشوار است؛ زیرا هواوی با محدودیت دسترسی به فناوریهای پیشرفته تولید تراشه مواجه است و به میزان کافی نمیتواند چیپلت برای تولید شتابدهندههای خود تهیه کند. سال گذشته، این شرکت بهصورت غیرقانونی موفق شد مقدار محدودی سیلیکون از TSMC تهیه و یکمیلیون شتابدهنده Ascend 910C تولید کند؛ اما تولید انبوه برای جایگزینی انویدیا هنوز ممکن نیست. به همین دلیل، هواوی به سرمایهگذاری گسترده روی ساخت تجهیزات داخلی تولید تراشه روی آورده است.
ممنوعیت استفاده از تراشههای Ascend هواوی درست یک روز پساز اعلام تعلیق ۹۰ روزه بخشی از تعرفههای وارداتی بین چین و آمریکا و امیدواری به کاهش تنشهای تجاری بین دو کشور وضع شد. حقیقت آشکار این است که آمریکا قصد دارد به هر قیمتی، رهبری خود را در حوزه هوش مصنوعی حفظ و از نفوذ بیشتر فناوریهای چینی جلوگیری کند.
هواوی، تنها بازیگر این عرصه نیست و شرکتهایی مانند Biren Technology و InnoSilicon و Moore Threads نیز در حال توسعه پردازندههای گرافیکی با تکیه بر معماری Imagination Technologies و دانش مدیران باسابقه حوزه تراشه هستند. شرکتهای مذکور نیز بهدلیل قرارگیری در فهرست تحریمها، فعلاً توان رقابت با CUDA انویدیا یا پلتفرم CANN هواوی را ندارند؛ اما همچنان به توسعه فناوری ادامه میدهند و ممکن است در آینده تهدیدی برای سلطه آمریکا در بخشهایی از بازار هوش مصنوعی شوند.