عربستان سعودی برای راهنمایی زائران از نسخه دوم ربات هوشمند مناره (Manara) در مسجدالحرام با پشتیبانی از ۱۱ زبان زنده دنیا رونمایی کرد.
به گزارش تکناک، این ربات بخشی از تلاش عربستان سعودی برای ترکیب سنت با فناوری در راستای اهداف چشمانداز ۲۰۳۰ است.
این ربات مجهز به هوش مصنوعی است، که با پاسخگویی به سوالات شرعی زائران، جلوهای نوین از ترکیب سنتهای اسلامی با فناوری مدرن را به نمایش میگذارد.
فهرست مطالب
پیشرفت در مسیر تلفیق سنت و تکنولوژی
مراسم حج امسال که از ۴ تا ۹ ژوئن (۱۵ تا ۲۰ ذیالحجه) برگزار میشود، شاهد یکی از نوآوریهای فناورانه بزرگ در حوزه مذهبی خواهد بود. مقامات عربستان سعودی با رونمایی از ربات مناره به دنبال ارتقای تجربه زائران از طریق راهنماییهای دینی لحظهای و چندزبانه هستند.

پاسخگویی ربات مناره عربستان به سوالات شرعی
این ربات که تنها در مدت سه ماه توسط شرکتهای Duraya و SWB Technical Development توسعه یافته است، از پایگاه دادهای مبتنی بر هوش مصنوعی بهره میبرد، که حاوی احکام معتبر در موضوعات شرعی است. زبانهای پشتیبانیشده شامل عربی، انگلیسی، اردو، بنگالی، مالایی و سایر زبانهای پرکاربرد در میان زائران مسلمان از سراسر جهان است.
ربات مناره برای پرسشهایی که در پایگاه داده موجود نیستند، امکان برقراری تماس تصویری مستقیم با علما و روحانیون را فراهم میکند. ریاست امور دینی عربستان اعلام کرده است: «ربات مناره به عنوان یک مرجع هوشمند دینی عمل میکند و تماس تصویری با علما را برای پاسخ به سوالات خاص نیز فراهم میسازد.»
ترکیب طراحی اسلامی با فناوری پیشرفته
طراحی ربات مناره با الهام از نقوش معماری اسلامی مسجدالحرام انجام شده و نمایانگر تلفیقی از فرهنگ مذهبی و مهندسی پیشرفته است. این ربات دارای ویژگیهای زیر است:
- صفحه نمایش لمسی ۲۱ اینچی
- دوربینهای با وضوح بالا در جلو و زیر
- میکروفون و بلندگوی با کیفیت بالا
- چهار چرخ با سیستم توقف هوشمند برای حرکت نرم در محیط مسجد
- اتصال بیسیم از طریق شبکه 5G
مدیریت هوشمند جمعیت در حج امسال
مقامات حج عربستان همزمان با رونمایی از ربات مناره، مجموعهای از سیستمهای مدیریت هوشمند جمعیت را نیز برای کنترل ورود، خروج و جلوگیری از ازدحام معرفی کردهاند. این سیستمها شامل موارد زیر است:
- حسگرهای زمینی و دروازههای ورودی هوشمند
- ابزارهای پایش لحظهای تردد عابران
- سامانههای نظارتی مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص تراکم جمعیت و تغییر مسیر حرکت

ربات مناره عربستان در چارچوب چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان
عرضه ربات مناره بخشی از برنامه گستردهتر عربستان در توسعه فناوری رباتیک است. پیش از این نیز عربستان از ربات انساننمای «سارا» رونمایی کرده بود؛ رباتی که با قابلیت گفتوگوی ساده به زبانهای عربی و انگلیسی، نمایانگر ارزشها و هویت فرهنگی این کشور از طریق فناوری هوش مصنوعی است.
این اقدامات در راستای چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان انجام میشود. هدف این برنامه تنوعبخشی به اقتصاد و نوسازی جامعه از طریق استفاده هوشمند از فناوری است.
ربات مناره نمادی از ورود جدی هوش مصنوعی به مناسک دینی و تلاش عربستان برای تسهیل و ارتقای تجربه زائران از طریق فناوریهای نوین است. در حالی که میلیونها نفر آماده حضور در مکه میشوند، فناوریهای تازهای همچون مناره، نمایانگر آیندهای است که در آن سنت و تکنولوژی بهزیبایی در هم آمیختهاند.