شرکت مایکروسافت به دلیل چالشهای فنی در طراحی چیپهای اختصاصی هوش مصنوعی و نگرانی از عقب افتادن در رقابت با انویدیا، غول نیمهرساناها، عرضه چیپ درونساز خود را به تعویق انداخت.
به گزارش تکناک، به گزارش پایگاه خبری The Information، این شرکت تصمیم گرفته است که به جای عرضه مستقیم نسل بعدی چیپها، ابتدا یک محصول میانی را روانه بازار کند.
در حالی که شرکتهایی نظیر آمازون و گوگل به طور فزایندهای روی پردازندههای اختصاصی خود تکیه میکنند تا وابستگی به چیپهای گرانقیمت انویدیا را کاهش دهند، مایکروسافت نیز در تلاش برای تقویت توان داخلی خود است. با وجود این، تمرکز تاریخی این شرکت بر نرمافزار، گزینههای محدودی را در اختیار آن گذاشته است.
گزارش جدید ادامهای است بر گزارشی پیشین، که از تأخیر در تولید انبوه چیپ «براگا» (Braga) از سال ۲۰۲۵ به ۲۰۲۶ خبر داده بود. چیپ براگا قرار بود جانشین چیپ «مایا» (Maia) باشد، که در آوریل ۲۰۲۴ معرفی و با استفاده از فناوری ۵ نانومتری شرکت TSMC تولید شد.

بر اساس اطلاعات تازه، تأخیر در چیپ براگا باعث نگرانیهایی درباره تأخیر در عرضه مدلهای بعدی آن، یعنی «براگا-آر» (Braga-R) و «کلیا» (Clea) شده است. این مسئله میتواند باعث کاهش توان رقابتی مایکروسافت نسبت به محصولات جدید انویدیا شود.
در نتیجه، مایکروسافت اکنون تصمیم گرفته است تا یک چیپ واسط اختصاصی به نام «مایا ۲۸۰» (Maia 280) را در سال ۲۰۲۷ عرضه کند. گفته میشود که این چیپ با اتصال دو تراشه براگا به یکدیگر، عملکرد بالاتری ارائه میدهد. شرکت مایکروسافت مثل آمازون، تلاش دارد در معیار «بازدهی نسبت به مصرف انرژی» (Performance-per-watt) به سطحی قابل رقابت با انویدیا برسد.
مدیران مایکروسافت معتقد هستند که این چیپ جدید میتواند تا ۳۰ درصد عملکرد بهتری نسبت به محصولات انویدیا در سال ۲۰۲۷ داشته باشد. در حال حاضر، جدیدترین چیپهای انویدیا با نام “Blackwell” از سال ۲۰۲۵ وارد بازار شدهاند و نسل بعدی آنها با عنوان “Rubin” در راه است.
شرکت مایکروسافت هدفگذاری کرده است تا سالانه صدها هزار چیپ اختصاصی هوش مصنوعی تولید کند. در همین حال، غولهای فناوری مانند گوگل نیز به سمت ارائه چیپهای اختصاصی خود به ارائهدهندگان زیرساختهای محاسباتی حرکت کردهاند، تا از سلطه انویدیا بکاهند.
افزایش تقاضا برای چیپهای اختصاصی، باعث رشد سفارشها برای طراحان چیپ نظیر برادکام و مارول شده است. سهام شرکت مارول در پایان سال ۲۰۲۴، ۸۸ درصد افزایش یافت، اما در سال جاری میلادی تاکنون با ۳۳ درصد کاهش مواجه شده، چرا که نتوانسته است انتظارات بلندپروازانه سرمایهگذاران را در حوزه هوش مصنوعی برآورده کند.
با وجود تلاش رقبای بزرگ، انویدیا همچنان بیرقیب در صدر بازار چیپهای هوش مصنوعی قرار دارد. «جنسن هوانگ» مدیرعامل انویدیا بر این باور است که پروژههای چیپسازی سفارشی سایر شرکتها به دلیل مزیت رقابتی انویدیا با دشواری مواجه هستند. اگرچه سهام این شرکت بین ماههای مه و ژوئن دچار نوسان شد، اما به تازگی با جهشی چشمگیر، بار دیگر به رتبه نخست ارزش بازار جهانی بازگشته است. تحلیلگران پیشبینی میکنند که با افزایش نیاز جهانی به هوش مصنوعی، نقش پردازندههای گرافیکی در زیرساختهای محاسباتی نیز بیش از پیش پررنگ خواهد شد.