با گذشت بیش از یک هفته از آتش بس جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران همچنان یک علامت سوال بزرگ پیرامون این مناقشه نظامی وجود دارد و آن نقش و سهم احتمالی کشورهای همسایه در کمک به تهاجم دشمن به کشورمان است.
به گزارش تکناک، از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس گرفته تا برخی کشورهای مستقر در مرزهای غربی کشور همگی مدعی اند که همکاری نظامی اطلاعاتی و پشتیبانی با اسراییل و آمریکا نداشته اند و خود را از این تخاصم به نوعی مبرا دانسته اند.
اما در روزهای اخیر گزارش رسانه های منطقه ای و جهانی و برخی مستندات و شواهد تا حدی این موضوع را تحت الشعاع خود قرار داده و ابهاماتی را در ادعای سران این کشورها مطرح کرده است.
فهرست مطالب
ادعای نقش عربستان در رهگیری پهپادهای ایرانی
در این ارتباط یک رسانه اسرائیلی مدعی شده است که عربستان سعودی در جنگ دوازدهروزه اخیر در دفع حملات هوایی علیه رژیم صهیونیستی نقش داشته است؛ ادعایی که ریاض هنوز به آن واکنش نشان نداده است.
روزنامه «اسرائیل هیوم» به نقل از منابعی در منطقه خلیج فارس ادعا کرده نیروهای هوایی عربستان سعودی در روزهای درگیری، بالگردهایی را برای رهگیری پهپادهای ایرانی در حریم هوایی منطقه از جمله بر فراز عراق و اردن اعزام کردهاند.
بنابر این ادعا، «برخی از این پهپادها ممکن بود به مسیر خود تا سرزمینهای اشغالی ادامه دهند»، اما «پیش از رسیدن به مقصد، رهگیری شدند.
اسرائیل هیوم اشاره کرد که کشورهای دیگری همچون اردن، آمریکا، انگلیس و فرانسه نیز در رهگیری پهپادهای ایرانی به ارتش رژیم صهیونیستی کمک کردهاند.
دکتر احسان موحدیان، استاد روابط بینالملل دانشگاه علامه هم روز گذشته در یک گفتگوی خبرساز ویدیویی با یکی از رسانه های داخلی عنوان کرده بود پهپادهای اسرائیل که در ایران سقوط کرده، دقیقا عین پهپادهای آذربایجان در جنگ قرهباغ است یعنی تولید مشترک این دو کشور در باکو است.
وی همچنین در توضیح بیشتر گفته بود پهپادهای اسرائیل نهایتا ۱۰۰۰ کیلومتر بُرد دارند و مشخص است که از جمهوری آذربایجان به سمت ایران آمدهاند نه از خود اسرائیل.
این استاد دانشگاه ها اضافه کرده بود که شلیک پهپاد مثل ریزپرنده آسان نیست و قطعا از کشور جمهوری آذربایجان به سمت شهرهای ایران آمدهاند و کسی از داخل نمیتواند آنها را به پرواز دربیاورد.
این ادعاها در حالی مطرح شده که وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیه ای قاطعانه ادعاها مبنی بر استفاده از حریم هوایی یا خاک خود توسط هر کشوری برای انجام عملیات نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران یا هر کشور دیگری را رد کرده است.
در این ارتباط به دنبال انتشار برخی اخبار و گمانهزنیها مبنی بر استفاده رژیم صهیونیستی از خاک جمهوری آذربایجان در حمله به کشورمان، رییس جمهور کشورمان در گفتوگوی تلفنی با همتای آذربایجانی خود خواستار بررسی و راستیآزمایی برخی اخبار درباره تعرض پهپادها و ریزپرندههای رژیم صهیونیستی به آسمان ایران، از طریق فضای سرزمینی آن کشور شده بود.
رد استفاده از حریم هوایی ترکیه در حمله به ایران
ترکیه هم در فضای ملتهب ایجاد شده با صدور بیانیه ای استفاده ار حریم هوایی اش در حمله به ایران را شدیدا تکذیب کرد. کانون مبارزه با اطلاعات نادرست وابسته به ریاست ارتباطات ترکیه با صدور بیانیهای ادعاهای مطرح شده درباره استفاده هواپیماهای بمبافکن آمریکایی از حریم هوایی ترکیه در حمله به تأسیسات هستهای ایران را «دروغ و گمراهکننده» خواند.
در این بیانیه تأکید شده که در هیچ یک از حملات اسرائیل و آمریکا به ایران، حریم هوایی ترکیه نقض نشده است و بمبافکنهای آمریکایی از مسیر تنگه جبلالطارق وارد دریای مدیترانه شده و پس از عبور از عراق به اهداف خود در ایران حمله کردهاند.
در حالی که فضای گمانه زنی در خصوص همکاری کشورهای همسایه با اسراییل در حمله به ایران به بالاترین سطح خود رسیده و موجی از بیانیه و تکذیبیه این کشورها را به دنبال داشته کانال خبری تحلیلی Middle East Spectator در گزارشی به تحلیل مسیرهای اصلی ورود جنگندههای اسرائیلی به حریم هوایی ایران پرداخته و ادعاهایی را مطرح کرده است.
بنا براعلام این رسانه بیشتر حملات به تهران و کرج از سمت دریای خزر و پس از عبور از آذربایجان انجام شدهاند.همچنین حملات به تبریز و مناطق اطراف آن از طریق ورود به ایران از شمال عراق صورت گرفتهاند.
طبق اعلام این کانال خبری حملات به خرمآباد و کرمانشاه عمدتاً از خاک عراق و به دلیل نزدیکی این مناطق به مرز انجام شدهاند. در نهایت، حملات به اصفهان، نطنز، اراک و مناطق اطراف از طریق یک دالان پدافندی تضعیفشده صورت گرفته است. مشخص است که جنگندهها به اصفهان بسیار نزدیک بودهاند (یعنی وارد حریم ایران شدهاند)، زیرا از بمبهای کوتاهبرد اسپایس-۱۰۰۰ استفاده کردهاند.
ضرورت پیگیری دیپلماتیک ادعاهای مطرح شده
همه آنچه در جنگ ۱۲ روزه و پس از آن در خصوص کم و کیف مشارکت کشورهای همسایه در حمله به ایران مطرح شده تنها در حد یک ادعا و گمانه زنی است و نیازمند بررسی و ارائه مستندات دقیق است.
گرفتن انگشت اتهام به سمت کشورهای همسایه در شرایط حساس کنونی و دمیدن در آتش اختلاف و التهاب آفرینی به طور قطع با حسن همجواری منافات دارد و می تواند تبعات منفی بی شماری را در هفته های پیش رو رقم بزند.
قطع به یقین تمام ادعاهای مطرح شده باید در فضایی شفاف و به شکل همه جانبه مورد بررسی قرار بگیرد و در صورت تایید از مسیرها و ظرفیت های قانونی و دیپلماتیک پیگیری های لازم انجام شود.