طبق تحقیقات منتشر شده، انواع غذاهایی که ما می خوریم نیز ممکن است راه موثری برای مقابله با استرس باشد.
به گزارش تکناک، وقتی نوبت به مقابله با استرس میرسد، اغلب به ما گفته میشود بهترین چیزهایی که میتوانیم انجام دهیم این است که ورزش کنیم، برای فعالیتهای مورد علاقهمان وقت بگذاریم، یا مدیتیشن یا تمرکز حواس را امتحان کنیم.
آخرین مطالعه گروه APC Microbiome Ireland نشان داده است که خوردن غذاهای تخمیر شده و فیبر بیشتر در روز به مدت تنها چهار هفته تأثیر قابل توجهی در کاهش سطح استرس درک شده دارد.
در طول دهه گذشته، تحقیقات فزاینده ای نشان داده است که رژیم غذایی می تواند تأثیر زیادی بر سلامت روان ما داشته باشد. در واقع، یک رژیم غذایی سالم حتی ممکن است خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های روانی رایج را کاهش دهد.
مکانیسم های زیربنای تأثیر رژیم غذایی بر سلامت روان هنوز به طور کامل شناخته نشده است. اما یک توضیح برای این پیوند می تواند از طریق رابطه بین مغز و میکروبیوم ما (تریلیون ها باکتری که در روده ما زندگی می کنند) باشد.
این که به عنوان محور روده-مغز شناخته می شود، به مغز و روده اجازه می دهد تا در ارتباط دائمی با یکدیگر باشند و به عملکردهای ضروری بدن مانند هضم غذا و اشتها اجازه می دهد. همچنین به این معنی است که مراکز عاطفی و شناختی در مغز ما ارتباط نزدیکی با روده ما دارند.
در حالی که تحقیقات قبلی نشان داده است که استرس و رفتار نیز با میکروبیوم ما مرتبط است، تا به حال مشخص نبود که آیا تغییر رژیم غذایی می تواند تأثیر مشخصی بر سطوح استرس داشته باشد یا خیر.
این همان کاری است که مطالعه ما انجام می دهد. برای آزمایش این، ما 45 فرد سالم با رژیمهای غذایی نسبتاً کم فیبر، 18 تا 59 ساله را انتخاب کردیم. بیش از نیمی از آنها زن بودند.
شرکت کنندگان به دو گروه تقسیم شدند و به طور تصادفی یک رژیم غذایی برای مدت چهار هفته از مطالعه برای آنها در نظر گرفته شد.
حدود نیمی از آنها رژیم غذایی طراحی شده توسط کرستن بردینگ، متخصص تغذیه اختصاص داده شد که میزان پری بیوتیک و غذاهای تخمیر شده را افزایش می داد. این رژیم به عنوان یک رژیم غذایی “سایکوبیوتیک” شناخته می شود، زیرا شامل غذاهایی است که با سلامت روانی بهتر مرتبط هستند.
به آنها گفته شد که باید روزانه 6 تا 8 وعده از میوه ها و سبزیجات حاوی فیبرهای پری بیوتیک (مانند پیاز، تره فرنگی، کلم، سیب، موز و جو دوسر)، 5 تا 8 وعده غلات در روز و 3 تا 4 وعده حبوبات در هفته استفاده کنند.
همچنین به آنها گفته شد که روزانه 2 تا 3 وعده غذای تخمیر شده (مانند کلم ترش، کفیر و کومبوچا) مصرف کنند. شرکت کنندگان در رژیم غذایی کنترل فقط توصیه های غذایی کلی را بر اساس هرم غذایی سالم دریافت کردند.
استرس کمتر
به طرز جالبی، افرادی که رژیم سایکوبیوتیک را دنبال میکردند، گزارش کردند که در مقایسه با افرادی که رژیم کنترل را دنبال میکردند، استرس کمتری داشتند.
همچنین ارتباط مستقیمی بین نحوه رعایت دقیق رژیم غذایی و سطوح استرس درک شده توسط شرکت کنندگان وجود داشت، با کسانی که در طول دوره چهار هفته ای غذاهای سایکوبیوتیک بیشتری مصرف کردند، بیشترین کاهش را در سطوح استرس درک شده گزارش کردند.
جالب توجه است که کیفیت خواب در هر دو گروه بهبود یافته است اگرچه کسانی که رژیم روان بیوتیک داشتند بهبود بیشتری در خواب گزارش کردند.
مطالعات دیگر نیز نشان داده اند که میکروب های روده که در فرآیندهای خواب نقش دارند، ممکن است این ارتباط را توضیح دهد.
رژیم سایکوبیوتیک تنها باعث ایجاد تغییرات ظریف در ترکیب و عملکرد میکروب ها در روده می شود.با این حال، ما تغییرات قابل توجهی در سطح برخی از مواد شیمیایی کلیدی تولید شده توسط این میکروب های روده مشاهده کردیم.
برخی از این مواد شیمیایی با سلامت روان مرتبط هستند، که به طور بالقوه می تواند توضیح دهد که چرا شرکت کنندگان در رژیم غذایی احساس استرس کمتری داشتند.
نتایج ما نشان می دهد که می توان از رژیم های غذایی خاص برای کاهش سطح استرس درک شده استفاده کرد. این نوع رژیم همچنین ممکن است در دراز مدت به محافظت از سلامت روان کمک کند زیرا میکروب های روده را هدف قرار می دهد.
در حالی که این نتایج دلگرم کننده هستند، مطالعه ما بدون محدودیت نیست. اولاً، تعداد افراد شرکت کننده در این مطالعه به دلیل محدودیت بیماریهای همه گیر کوچک است.
دوم، مدت کوتاه مطالعه تغییراتی را که مشاهده کردهایم را میتواند محدود کند – و مشخص نیست این تغییرات چقدر طول میکشد. به این ترتیب، مطالعات طولانی مدت مورد نیاز خواهد بود.
سوم، در حالی که شرکتکنندگان رژیم غذایی روزانه خود را ثبت میکردند، این شکل از اندازهگیری میتواند مستعد خطا و سوگیری باشد، بهویژه هنگام تخمین مصرف غذا.
و در حالی که ما تمام تلاش خود را انجام دادیم تا اطمینان حاصل کنیم که شرکتکنندگان نمیدانند به چه گروهی اختصاص داده شدهاند، ممکن است بتوانند بر اساس توصیههای تغذیهای که به آنها داده شده بود حدس بزنند. این ممکن است بر پاسخ هایی که آنها در پایان مطالعه دادند تأثیر بگذارد.
در نهایت، مطالعه ما فقط افرادی را که قبلا سالم بودند مورد بررسی قرار داد. این به این معنی است که ما نمیدانیم این رژیم چه تأثیری بر فردی که ممکن است سالم نباشد، داشته باشد.
با این حال، مطالعه ما شواهد هیجان انگیزی ارائه می دهد که یک راه موثر برای کاهش استرس ممکن است از طریق رژیم غذایی باشد. جالب است بدانید که آیا این نتایج را می توان در افرادی که از اختلالات مرتبط با استرس مانند اضطراب و افسردگی رنج می برند نیز تکرار کرد. همچنین شواهد بیشتری را به این زمینه تحقیقاتی اضافه می کند و شواهدی از ارتباط بین رژیم غذایی، میکروبیوم ما و سلامت روان ما را نشان می دهد.
بنابراین دفعه بعد که استرس خاصی داشتید، شاید بخواهید با دقت بیشتری در مورد آنچه برای ناهار یا شام برنامه دارید فکر کنید. گنجاندن فیبر بیشتر و غذاهای تخمیر شده برای چند هفته ممکن است به شما کمک کند کمی استرس کمتری داشته باشید.