انواع رست های مختلف قهوه ممکن است میزان مختلفی از آنتی اکسیدان، خواص ضد التهابی و اسیدیته داشته باشند به همین دلیل، قهوه می تواند براساس نوع رست آن، فواید متفاوتی برای بدن داشته باشد.
به گزارش تکناک، افراد قهوه را به دلیل طعم، کافئین و بسیاری دلایل دیگر می نوشند ولی جالب است که بدانید اکثر افراد راجع به آنتی اکسیدان ها یا خواص ضد التهابی قهوه چیزی نمی دانند.
طرفداران قهوه میدانند که قهوه فواید فوق العاده ای برای جلوگیری از بیماری های مزمن، بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای مزمن کبد، دیابت و سرطان دارد. اما سوال اصلی اینجاست که برای رسیدن به حداکثر بهره مندی از فواید قهوه، به چه شکل باید آن را برشته یا به اصطلاح “رست” کرد؟
چگونه رست قهوه بر مزایای سلامتی آن تأثیر می گذارد؟
درک تفاوت بین رست قهوه برای درک فواید سلامتی آن، امری ضروری است.رست کردن یک فرآیند حرارتی است که عطر و طعم موجود در دانههای سبز قهوه را بیرون میدهد و در واقع به معنای برشته کردن دانه قهوه است. بو دادن، باعث تغییرات شیمیایی می شود زیرا دانه های قهوه به سرعت به دمای بسیار بالایی می رسند. اگر در نهایت قهوه روشن، متوسط یا تیره شود، این مسئله به زمان و دمای رست کردن بستگی دارد. دماهای بالاتر و زمان رست طولانی تر، درنهایت منجر به به دست آمدن دانه های تیره تر می شود.
همانطور که دانه قهوه در حال رست است، دما، ترکیبات تشکیل دهنده آن را نیز تغییر می دهد. این تغییر شیمیایی بر بو، طعم و خواص آنتی اکسیدانی قهوه تأثیر می گذارد.
ترکیبات آلی و آنتی اکسیدان ها به وفور در گیاهان یافت می شوند. یک گروه از ترکیبات آلی که در هنگام رست کردن تحت تأثیر قرار می گیرند، پلی فنول ها هستند. برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف پلی فنول ها می تواند با تنظیم متابولیسم و وزن، جلوگیری از بیماری های مزمن و بهبود تولید سلولی، نقش حیاتی در سلامت داشته باشد.
از آنجایی که افراد بر اساس ویژگی های طعم و بو، ترجیحات مختلفی برای مصرف انواع قهوه دارند، کارشناسان سعی کرده اند بفهمند کدام نوع قهوه، بیشترین تاثیر را در سلامتی ما دارد.
چگونه رست قهوه بر آنتی اکسیدان ها تأثیر می گذارد؟
رست های سبک ممکن است در مورد تعداد پلی فنول ها که نوعی آنتی اکسیدان هستند که پس از فرآیند رست شدن در دانه قهوه باقی می مانند، تاثیر داشته باشند. برخی از مطالعات نشان میدهند که هر چه دانههای قهوه بیشتر برشته تر شوند، پلی فنول کمتری خواهند داشت.
اما فعالیت آنتی اکسیدانی با درجه رست شدن به طور قابل توجهی افزایش می یابد. به عنوان مثال، قهوه به شدت رست شده، دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری نسبت به قهوه کمتر رست شده است.
علاوه بر این، منطقه ای که دانه های قهوه در آن کشت می شود، عامل مهمی در تعداد آنتی اکسیدان ها است. تحقیقات نشان داده است که قهوه عربی که در تانزانیا، اتیوپی و برزیل کشت می شود، دارای بالاترین میزان آنتی اکسیدان است.
محققان میزان آنتی اکسیدان را در مطالعهای که در مجله مواد غذایی دارویی در سال 2017 منتشر شد، بررسی کردند. در این تحقیق محققان قهوه ها را با میزان مختلف رست مقایسه کردند. آنها محتوای کافئین و میزان اسید کلروژنیک که یک آنتی اکسیدان است را تجزیه و تحلیل کردند. محققان همچنین عصاره هر قهوه را در معرض کشت سلولی انسان قرار دادند تا خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن را آزمایش کنند.
آن ها متوجه شدند که هرچه دانه قهوه سبک تر باشد، محتوای اسید کلروژنیک آن بیشتر است و عصاره نهایی قهوه بهتر از سلول های انسان در برابر انواع آسیب سلولی محافظت می کند.
تحقیقات دیگر نشان داده است که فعالیت آنتی اکسیدانی با رست سبک، به حداکثر میزان فعالیت می رسد. پس از آن، فعالیت آنتی اکسیدانی کاهش می یابد زیرا فرآیند حرارت دادن باعث ایجاد دانه ای تیره تر می شود.
اما میزان آکریل آمید با رسیدن میزان آنتی اکسیدان به حداکثر، در دانه های کمتر رست شده افزایش می یابد. آکریل آمید، ماده ای است که در طول پخت و پز در دمای بالا مانند سرخ کردن، برشته کردن و پختن ایجاد می شود. برخی شواهد نشان می دهد که میزان بالای آکریل آمید باعث سرطان در حیوانات آزمایشگاهی می شود.
کدام نوع رست قهوه دارای بیشترین خاصیت ضد التهابی است؟
تحقیقات نشان داده است که دانه های قهوه روشن، اثرات ضد التهابی قابل توجهی نسبت به دانه های قهوه های تیره دارند. اما توجه به این نکته مهم است که محققان، این مطالعه را بر روی کشت سلولی انجام دادند، نه خود انسان. محققان باید این نتایج را در آزمایشات انسانی تکرار کنند.
آنتی اکسیدان ها در برابر بسیاری از مشکلات سلامتی از بدن محافظت می کنند. التهاب اساس بسیاری از بیماری های مزمن از جمله دیابت، بیماری قلبی، سرطان یا بیماری های عصبی مانند آلزایمر است. این بیماری ها پیشرونده هستند و در یک دوره زمانی طولانی بروز می کنند.
کدام نوع رست قهوه کمتر اسیدی است؟
برخی از طرفداران قهوه، قهوه بدون کافئین می نوشند یا به طور کلی از نوشیدن آن صرف نظر می کنند. گاهی اوقات قهوه معده را تحریک می کند یا باعث سوزش معده ناشی از ترشح اسید معده می شود.
محققان دانه های قهوه را بر اساس اسیدیته مقایسه کرده اند. برخی شواهد نشان میدهند که دانه های تیرهتر نسبت به دانه های متوسط، کمتر منجر به ترشح اسید معده میشوند. بنابراین، دانه تیره قهوه ممکن است در این مورد بهتر از بقیه دانه ها باشد.