یک مطالعه جدید در مجله نیچر نظریههای رایج منشاء تکامل انسان را به چالش میکشد و نشان میدهد که انسانهای خردمند از چندین جمعیت مختلف در سراسر آفریقا تکامل یافتهاند.
به گزارش تکناک، یافته های این تحقیق نشان می دهد اولین شکاف قابل تشخیص در ۱۲۰هزار تا ۱۳۵هزار سال پیش، پس از دورههای طولانی اختلاط ژنتیکی رخ داده است.
بین دانشمندان توافق گسترده ای وجود دارد که هومو ساپینس (انسان خردمند) در آفریقا منشا گرفته است. اما بسیاری از عدم قطعیت ها و نظریه های رقیب در مورد مکان، زمان و چگونگی وجود دارد.
در مقاله ای که در 17 مه 2023 در نیچر منتشر شد، یک تیم تحقیقاتی بین المللی به رهبری دانشگاه مک گیل و دانشگاه کالیفرنیا نشان می دهد که بر اساس شواهد ژنومی معاصر از سراسر قاره، انسان هایی در مناطق مختلف آفریقا زندگی می کردند که از منطقه ای به منطقه دیگر مهاجرت می کردند و در طی صدها هزار سال با یکدیگر مخلوط می شدند. این دیدگاه در تضاد با برخی از نظریه های غالب در مورد منشاء تکامل انسان در آفریقا است.
نظریه های رقابتی در مورد منشاء انسان در آفریقا
یک نظریه معتقد است که در حدود 150هزار سال پیش، یک جمعیت اجدادی مرکزی در آفریقا وجود داشته است که سایر جمعیت ها از آن جدا شده اند. نظریه دیگر نشان میدهد که این جمعیت اجدادی مرکزی نتیجه اختلاط انسانهای امروزی با انسانهای نئاندرتال مانند (موجودات انسانمانند) بوده که منجر به جهشی در تکامل انسان شده است، همانطور که در اوراسیا پیشنهاد شده است.
برنا هن، متخصص ژنتیک جمعیت در دپارتمان انسان شناسی و مرکز ژنوم در دانشگاه کالیفرنیا دیویس و نویسنده ارشد این تحقیق می گوید: در زمانهای مختلف، افرادی که مدل کلاسیک یک منشأ واحد برای انسانهای خردمند را پذیرفتند، پیشنهاد کردند که انسانها برای اولین بار در شرق یا جنوب آفریقا ظهور کردند. اما تطبیق این نظریهها با فسیلهای محدود دشوار است.
علاوه بر این، سوابق باستانشناختی اشغال انسان از مکانهایی مانند مراکش، اتیوپی و آفریقای جنوبی نشان میدهد حداقل 300هزار سال پیش انسانهای خردمند در سراسر این قاره زندگی میکردند. بنابراین، تیم تحقیقاتی رویکرد متفاوتی را در پیش گرفت.
شواهد ژنومی معاصر داستان متفاوتی را بیان می کند
در اولین آزمایش سیستماتیک این مدلهای انسانشناختی رقیب در برابر دادههای ژنتیکی، این تیم بر روی مواد ژنومی معاصر 290 فرد از چهار گروه آفریقایی با تنوع جغرافیایی و ژنتیکی مختلف کار کردند تا شباهتها و تفاوتهای بین جمعیتها را در طول میلیونها سال گذشته ردیابی کنند و در مورد پیوندهای ژنتیکی و تکامل انسان در سراسر قاره بینش هایی را به دست آورند.
این گروه ها ناما (خو-سان از آفریقای جنوبی) بودند. مند (از سیرالئون)؛ گوموز (نوادگان اخیر یک گروه شکارچی از اتیوپی)؛ و آمهارا و اورومو (کشاورزان از شرق آفریقا). محققان همچنین برخی از مواد ژنتیکی اوراسیا را برای گنجاندن آثار تهاجمات استعماری و اختلاط در آفریقا گنجاندند.
سیمون گراول، دانشیار دپارتمان ژنتیک انسانی در دانشگاه مک گیل و یکی از نویسندگان ارشد مقاله می افزاید: ما از یک الگوریتم جدید برای آزمایش سریع صدها سناریوی ممکن استفاده کردیم. ژنهایی که در طول صدها هزار سال بین جمعیتها در بخشهای مختلف قاره جریان دارند، توضیح بسیار بهتری از تنوع ژنتیکی که امروزه میبینیم ارائه کردند. ما این الگوریتم را نوشتیم تا بفهمیم که چگونه خطر بیماری ژنتیکی در بین جمعیتها متفاوت است، و ما را به این بررسی عمیق در ریشههای انسانی سوق داد. پیوند دادن تحقیقات کاربردی و بنیادی با هم از این طریق واقعاً سرگرم کننده است.
زیر نویس شکل:
مطالعهای که در مجله نیچر منتشر شده است، مدل جدیدی را برای تکامل انسان ارائه کرده است، و ادعا میکند که انسانهای انسان مدرن از چندین جمعیت ژنتیکی متنوع در سراسر آفریقا به جای یک جمعیت اجدادی منشا گرفتهاند. این نتیجه پس از تجزیه و تحلیل داده های ژنتیکی از جمعیت آفریقایی امروزی به دست آمد.