اگر شما هم چندین بار در طول شب برای دستشویی بیدار می شوید، این مطلب را بخوانید تا در مورد علت این مشکل و نحوه درمان شب ادراری بیشتر بدانید.
به گزارش تکناک، شب ادراری به معنای بیدار شدن به مدت یک یا چند بار در طول شب برای ادرار کردن است. هنگامی که از دست دادن خواب ناشی از شب ادراری منجر به زمین خوردن، کاهش بهره وری در کار، علائم افسردگی یا سایر مشکلات شود، به این مشکل شب ادراری بالینی می گویند. به عبارت دیگر، این نوع شب ادراری کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد و نیاز به درمان دارد.
شب ادراری اغلب می تواند به این معنی باشد که شما یک بیماری زمینه ای مانند فشار خون بالا یا اختلال خواب وجود دارد. هر بیماری زمینه ای که باعث شب ادراری شما شود باید درمان شود تا از بیدار شدن مکرر شما در شب جلوگیری شود.
علل شب ادراری متفاوت است و برای هر فرد ممکن است یک یا ترکیبی از این علت ها وجود داشته باشند.
تکرر ادرار
تکرر ادرار می تواند دلیل مختل کردن خواب شما در طول شب باشد. دو نوع تکرر ادرار وجود دارد: شبانه و جهانی.
تکرر ادرار شبانه شایع ترین علت شب ادراری است که حدود 88 درصد از افراد مبتلا به این بیماری را تحت تاثیر قرار می دهد، اما بیشتر افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد.
تکرر ادرار شبانه زمانی اتفاق میافتد که تولید ادرار در طول روز نسبت به شب کاهش پیدا کند. در این نوع از تکرر ادرار، تولید شبانه ادرار باید بیشتر از 20 درصد کل ادرار تولید شده در 24 ساعت برای بزرگسالان جوان و بیش از 33 درصد برای افراد مسن باشد.
اگر تکرر ادرار هم در روز و هم در شب اتفاق بیفتد، به عنوان تکرر ادرار جهانی در نظر گرفته می شود.
تکرر ادرار جهانی نتیجه افزایش تولید ادرار در طول روز و شب است. این نوع تکرر ادرار به این عنوان تعریف می شود که حجم ادرار فرد بیش از 2800 میلی لیتر در کیلوگرم در 24 ساعت یا حجم کل ادرار او بیش از 3000 میلی لیتر در روز باشد. تکرر ادرار جهانی به طور کلی با مصرف بیش از حد مایعات مرتبط است.
مسائل مربوط به ظرفیت مثانه
برخی از افراد مبتلا به تکرر ادرار شبانه، ظرفیت مثانه پایینی هم دارند، به این معنی که مثانه آنها برای مقدار ادرار تولید شده ذخیره کافی ندارد. برخی مشکلات از جمله عفونت و التهاب می تواند باعث کاهش ظرفیت مثانه شود.
بسیاری از افرادی که شب ادراری را تجربه می کنند، هم تحت تاثیر تکرر ادرار شبانه و هم ظرفیت کم مثانه شبانه قرار دارند. اینها دو موضوع جداگانه هستند، اما افرادی که تحت تأثیر هر دو قرار می گیرند، مشکل آنها به عنوان شب ادراری مختلط تشخیص داده می شود.
علاوه بر این، مثانه بیش فعال می تواند باعث کاهش ظرفیت مثانه در شب شود. مشکلات مربوط به انسداد مثانه مانند هیپرپلازی خوش خیم پروستات نیز می تواند باعث تکرر ادرار در شب شود.
هیپرپلازی پروستات زمانی اتفاق می افتد که پروستات و بافت اطراف آن منبسط می شود. افرادی که این بیماری را دارند ممکن است حتی پس از ادرار کردن هم احساس کنند که هنوز مثانه آنها پر است. گزینه های درمانی شامل داروهای تجویزی مانند مسدود کننده های آلفا یا جراحی است.
بیماری دیگری به نام بیماری تنگی مجرای ادرار می تواند منجر به شب ادراری شود. این بیماری زمانی رخ می دهد که تورم، عفونت یا زخمی در بدن ایجاد می شود که جریان ادرار را در مجرای ادرار، که لولهای است که اجازه میدهد ادرار از بدن خارج شود، مسدود یا کند میکند. این عارضه در مردان به دلیل طولانی تر بودن مجرای ادرار شایع تر است.
مشکلات خواب
شب ادراری ممکن است نتیجه مشکلات خواب باشد. این مشکلات معمولاً ریشه در کمبود خواب یا اختلال در خوابیدن در طول شب دارند.
تصور میشود که ارتباط بین شب ادراری و مشکلات خواب دو طرفه است به این معنی یک مشکل میتواند روی بروز مشکل دیگری تأثیر بگذارد. برای مثال، ممکن است خواب فردی به دلیل شب ادراری مختل شده باشد، اما از طرفی دیگر، شب ادراری ممکن است به دلیل اختلال در خواب رخ دهد.
اختلالات خوابی که می توانند باعث شب ادراری شوند عبارتند از:
- بیخوابی
- مشکلات تنفسی هنگام خواب مانند خفگی در خواب
- سندرم پای بیقرار (RLS)
- اختلال رفتاری خواب REM
همچنین مشکلات مربوط به تنظیم هورمون هایی که مطابق با ریتم شبانه روزی بدن شما کار می کنند هم می توانند منجر به شب ادراری شوند.
ریتم شبانه روزی بدن شما مانند یک ساعت داخلی کار می کند. وقتی هوا تاریک است شما را می خواباند و وقتی روشن است شما را بیدار می کند. برای افراد مبتلا به اختلالات ریتم شبانه روزی، این الگوی خواب و بیداری ناکارآمد است یا حتی ممکن است کاملاً از کار بیوفتد.
اما اختلال در ریتم شبانه روزی، تاثیرات بسیار گسترده تری از تنظیم ساعت خواب و بیداری دارد. اختلال در این سیستم بر فرآیندهای متابولیک بدن نیز تأثیر می گذارند، از جمله زمانی که نیاز به استفاده از دستشویی دارید.
عوامل مربوط به سبک زندگی
محققان نشان داده اند که ورزش متوسط به طور موثر برای کاهش شب ادراری مفید است. با این حال، ورزش نکردن می تواند دقیقا برعکس عمل کند. درواقع شب ادراری با فعالیت بدنی کمتر مرتبط است.
شب ادراری با مصرف نمک زیاد نیز مرتبط است. تحقیقات نشان داد شرکتکنندگانی که مصرف نمک خود را کاهش ندادند، بیشتر از شرکتکنندگانی که مصرف نمک را کاهش دادند، شب ادراری را تجربه کردند.
همچنین نوشیدن مایعات زیاد قبل از خواب به خصوص کافئین یا الکل، می تواند شب ادراری را افزایش دهد. کافئین و الکل می توانند باعث شوند که شما به طور کلی بیشتر ادرار کنید و به عنوان محرکی برای مثانه محسوب می شوند.
شرایط جسمانی و روانی
برخی از شرایط جسمانی و روانی ممکن است با شب ادراری همراه باشند. این شرایط شامل مواردی مانند:
- اضطراب
- نارسایی احتقانی قلب
- افسردگی
- دیابت
- فشار خون بالا
- نارسایی کبد
- چاقی
- ادم محیطی (تورم ناشی از تجمع مایع در اندام تحتانی)
- بارداری
- عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)
داروهای مورد استفاده برای درمان برخی از این شرایط، مانند داروهای فشار خون بالا و افسردگی نیز ممکن است به شب ادراری دامن بزنند.
اگر متوجه شدید که خواب خود را به دلیل شب ادراری از دست داده اید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که برای ارزیابی وضعیت خود به یک پزشک مراجعه کنید.
اگر علت شب ادراری ناشناخته باشد، پزشک ممکن است سیستوسکوپی انجام دهد. این روشی است که به متخصص اجازه می دهد تا داخل مثانه شما را با قرار دادن یک لوله نازک و به کمک یک عدسی در داخل مجرای ادرار بررسی کند.
مسائلی مانند عفونت ها باید خیلی فوری درمان شوند. ممکن است از شما خواسته شود که دستشویی رفتن خود را ثبت کنید.
اگر عفونت ادراری باعث شب ادراری شما شود، ممکن است نیاز به مصرف داروهای آنتی بیوتیک داشته باشید. یا اگر فشار خون بالا باعث شب ادراری شما میشود، ممکن است پزشک توصیه کند که مراقب مصرف نمک خود باشید یا فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید.
بعد از بررسی توسط پزشک، اگر مشکل اساسی وجود نداشته باشد، ایجاد تغییرات در سبک زندگی مانند کاهش مصرف مایعات قبل از خواب نیز ممکن است در این مورد کمک کننده باشد.