گروهی از پژوهشگران مؤسسه AMOLF هلند موفق به طراحی و ساخت یک ربات بادی نرم شدهاند که برخلاف رباتهای مشابه، بدون نیاز به مدارهای الکترونیکی و تنها با بهرهگیری از اصول فیزیک قادر به حرکت است.
به گزارش تکناک، این ربات که توسط آلبرتو کومورتو، مانوس شومیکر و باس اورولده ساخته شده است، نوید کاربردهای گستردهای در حوزههای پزشکی و صنعتی را میدهد.
این ربات در دو مدل دوپا و چهارپا طراحی شده و هر پا از یک حلقه لوله الاستومری با یک خم مشخص تشکیل شده است. هنگامی که هوا به صورت ملایم و پیوسته به داخل پا دمیده میشود، خم موجود در لوله در امتداد طول آن حرکت میکند و باعث نوسان پاها میشود. این پدیده مشابه حرکت tube dancersهای بادی تبلیغاتی در مقابل فروشگاهها است، که با جریان هوا به حرکت در میآیند.

حرکات ربات در آغاز فعالیت، بینظم و غیرقابل پیشبینی است، اما در کمتر از چند میلیثانیه و پس از تعامل با زمین و سایر پاها، الگوی حرکتی منظمی به خود میگیرد. این ویژگی باعث شده است که ربات بتواند روی سطوح صاف با سرعتی معادل ۳۰ برابر طول بدن خود در هر ثانیه حرکت کند؛ عددی که تاکنون در هیچ ربات بادی دیگری مشاهده نشده است.
نکته قابل توجه این ربات، توانایی بازگشت خودکار به هماهنگی پس از برخورد با موانع یا ورود به زمینهای ناهموار است. همچنین زمانی که ربات وارد آب میشود، به دلیل خواص فیزیکی مایعات و خاصیت شناوری، به طور خودکار الگویی مشابه شنا با حرکت متناوب پاهای چپ و راست را در پیش میگیرد و به حرکت خود ادامه میدهد.

باس اورولده، استادیار مؤسسه AMOLF در این خصوص گفت: «اشیای بسیار ساده مانند لولهها میتوانند در صورت بهرهگیری صحیح از قوانین فیزیک، رفتارهایی پیچیده و کاربردی ایجاد کنند. این ربات نه مغزی دارد و نه کامپیوتری در آن بهکار رفته است. با وجود این، زمانی که طراحی بهینه صورت گیرد، میتواند عملکردی فراتر از بسیاری از سامانههای پیشرفته رباتیک داشته باشد و همانند یک موجود زنده مصنوعی عمل کند.»

پژوهشگران این پروژه معتقد هستند که این فناوری میتواند در آینده در حوزههای گوناگونی از جمله طراحی میکرورباتهای تزریق دارو در بدن، ساخت اسکلتهای بیرونی کممصرف برای کمک به حرکت افراد، همچنین ماشینآلات مقاوم برای کاربرد در محیطهای خشن نظیر فضا که در آنها مدارهای الکترونیکی عملکرد مناسبی ندارند، مورد استفاده قرار گیرد.