گوگل در حال ارتقای حالت دسکتاپ اندروید 15 با بهبود مدیریت پنجره و قابلیتهای مشابه دسکتاپ است.
بهگزارش تکناک، برای بسیاری از کاربران وجود حالت دسکتاپ در اندروید ممکن است تعجبآور باشد. این ویژگی که از اندروید 10 بهبعد معرفی شد، نسبتاً بدون تغییر باقی مانده است و بیشتر بهعنوان فضایی بهمنظور آزمایش برای توسعهدهندگان عمل میکند تا ابزاری کاربردی برای کاربران عادی. بااینحال، پیشرفتهای اخیر نشان میدهد که گوگل سرانجام به این جنبه نادیدهگرفتهشده از سیستمعامل موبایل توجه کرده است؛ زیرا نشانههای اولیه حاکی از بازنگری بالقوه درخورتوجه با ورود اندروید 15 است.
بستر اولیه برای بازنگری اساسی حالت دسکتاپ در کد بیلد QPR3 نسخه 2/1 اندروید 14 بهچشم میخورد که اخیراً برای دستگاههای پیکسل منتشر شده است. وبسایت Android Authority ویژگیهای پنهانی را کشف و فعال کرده است که بهطور خاص برای بهبود تجربه حالت دسکتاپ هدفگذاری شدهاند. شایان ذکر است که این تغییرات بر ارتقای مدیریت پنجرهها تمرکز دارند؛ جایی که دستگاهی اندرویدی به نمایشگر خارجی متصل شده و حالت دسکتاپ فعال باشد.
پیشازاین، حالت دسکتاپ فاقد کارایی لازم برای استفاده مؤثر از فضای صفحهنمایش بزرگتر ارائهشده بهواسطه مانیتور خارجی بود. این بهروزرسانی با معرفی گزینههای مدیریت پنجره به این محدودیت رسیدگی میکند. با راهاندازی برنامه در حالت دسکتاپ، کاربران اکنون نوار بالایی را در بالای پنجره مشاهده میکنند. این نوار نام برنامه را نمایش میدهد و مهمتر از آن، منویی با سه عملکرد مجزا تمامصفحه (Full Screen) و تقسیم صفحه (Split-Screen) و حالت آزاد (Free Mode) را ارائه میدهد.
ویژگی مهم گزینه حالت آزاد (Free Mode) است. این قابلیت به کاربران امکان میدهد تا برای برنامهای خاص پنجرهای با قابلیت تغییر اندازه و جابهجایی ایجاد کنند. این مشابه رویکردی است که اکثر سیستمعاملهای دسکتاپ در پیش میگیرند و توانمندسازی کاربران را برای شخصیسازی چیدمان فضای کاری براساس نیازهایشان آسان میکند.
علاوهبراین برای تجربهای روانتر، پنجرهها را میتوان به لبه چپ یا راست صفحه کشید تا با مکانیزم Snap در جای خود فیکس شوند. این امر فضای کاری را به دو نیمه مساوی تقسیم میکند؛ قابلیتی که یادآور رفتار مدیریت پنجره در سیستمهای مبتنیبر ویندوز است.
همچنین، پنجرههای شناور همچنان نوار بالایی را حفظ میکنند که نام برنامه را بههمراه دو آیکون مهم نمایش میدهد. یکی از این آیکونها برای بازگشت به حالت تمامصفحه و دیگری برای بستن کامل برنامه کاربرد دارد. گفتنی است که سوئیچکردن برنامه از حالت تمامصفحه به حالت آزاد الزاماً نیازمند استفاده از آیکون اختصاصی نیست و کاربران بهسادگی میتوانند برای دسترسی سریعتر، پنجره برنامه را ازطریق نوار بالایی بکشند و رها کنند.
درحالیکه این پیشرفتها گامی مثبت بهشمار میروند، باید اذعان کنیم که این حالت دسکتاپ بازنگریشده هنوز برای رقابت واقعی با قابلیتهای سیستمعامل دسکتاپ اختصاصی جای پیشرفت دارد. درحالحاضر، ویژگیهای یادشده در کد پنهان هستند و این نشان میدهد گوگل هنوز مشغول توسعه آن است. انتظار میرود با معرفی رسمی این ویژگیها، نسخه بهتری دردسترس کاربران قرار گیرد. راهاندازی اندروید 15 ممکن است پلتفرم مناسبی برای رونمایی اینچنینی باشد.
DeX سامسونگ بهعنوان نمونهای برجسته از چگونگی دستیابی به تجربه دسکتاپ غنی با استفاده از پلتفرم اندروید عمل میکند. درحالیکه گوگل برای رسیدن به سطح DeX ممکن است راه طولانیتری در پیش داشته باشد، تحولات اخیر نشاندهنده تغییر بسیار موردنیاز در تمرکز بر قابلیتهای دسکتاپ و درک اهالی مانتینویو از قابلیتهای اندروید برای عملکرد فراتر از محدودیتهای گوشی هوشمند و خدمت بهعنوان جایگزین دسکتاپ توانمند در سناریوهای خاص است. مسیر پیش رو ممکن است طولانی باشد؛ اما مسیری که گوگل با اندروید 15 در پیش گرفته و بیشک مسیر درستی است.