گروهی از محققان دانشگاه واندربیلت کشف کرده اند که شیر مادر حاوی گنجینه ای از قندها است که ممکن است فواید سلامتی متعددی از جمله کاهش عوارض شیمی درمانی داشته باشد.
به گزارش تکناک، شیمی درمانی یک درمان نجات بخش برای بسیاری از بیماران سرطانی است، اما عوارض زیادی بر کیفیت زندگی آنها دارد.
شیمی درمانی یک درمان نجات بخش برای بسیاری از بیماران سرطانی است، اما عوارض زیادی بر کیفیت زندگی آنها دارد. یکی از شایع ترین و ناراحت کننده ترین عوارض جانبی شیمی درمانی موکوزیت است که وضعیتی است که باعث التهاب و زخم شدید دستگاه گوارش می شود و منجر به درد، خونریزی و اسهال می شود.
فهرست مطالب
عوارض جانبی ناخوشایند شیمی درمانی
محقق اصلی این مطالعه که استیون تاونسند نام دارد، از تجربه مادرش از درمان سرطان سینه الهام گرفت. تاونسند گفت که مادرش به او گفته است که بدترین قسمت شیمی درمانی از دست دادن مو یا ناخنهایش نیست، بلکه او هر روز اسهال شدید دارد.
طبق گزارش نیوزویک، تاونسند و همکارش فانگ یان کشف کردند که قندی به نام 2′-fucosyllactose در شیر مادر ممکن است این مشکل را حل کند. مطالعه آنها که در مجلهCellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology در اکتبر 2021 منتشر شد، نشان داد که 2′-fucosyllactose می تواند از سلول های پوشش دهنده معده در برابر آسیب ناشی از شیمی درمانی در موش ها محافظت کند.
آنها امیدوار بودند که اگر بتوانند این قند را همراه با شیمی درمانی به بیماران بدهند، ممکن است اسهال آنها را کاهش داده و باعث بهبود آسایش آنها شود.
اما این همه چیز نیست. تاونسند معتقد است که قندهای موجود در شیر مادر که تخمین زده می شود تا 200 عدد باشد، ممکن است کاربردهای دیگری فراتر از درمان سرطان داشته باشد.
او گفت: ما حدود 10 تا 12 سال است که روی این قندها مطالعه کردهایم و متوجه شده ایم که خواص شگفتانگیزی دارند.
قندهای شیر مادر
قندهای شیر مادر ممکن است به مبارزه با عفونت های باکتریایی بدون آسیب رساندن به باکتری های مفید در روده ما کمک کنند. تاونسند گفت که همسرش پس از گزش توسط یک عنکبوت قهوهای از عفونت شدید رنج میبرد و مجبور به مصرف یک آنتیبیوتیک قوی به نام وانکومایسین شد که میکروبیوم او را از بین برد.
او توضیح داد که آنتی بیوتیک ها عالی هستند اما باکتری های خوبی را که برای سلامتی خود نیاز داریم را نیز از بین می برند. از طرف دیگر قندهای شیر مادر می توانند به طور انتخابی باکتری های بد را از بین ببرند و از باکتری های خوب حمایت کنند.
تاونسند گفت که قندهای شیر مادر ممکن است از تشکیل بیوفیلمهای باکتریایی که لایههای لزج باکتری هستند و به سطوح میچسبند و باعث ایجاد مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان و کشتیها میشوند، جلوگیری کند.
وی خاطرنشان کرد: صنعت کشتیرانی سالانه میلیاردها دلار برای حذف بیوفیلم ها از روی قایق ها هزینه می کند زیرا باعث کاهش سرعت و افزایش مصرف سوخت می شود. او دریافت که قندهای شیر مادر می توانند از تشکیل بیوفیلم جلوگیری کنند، بنابراین می توانند از آنها برای پوشاندن قایق ها و کارآمدتر کردن آنها استفاده کنند.
آیا شیر خشک برای نوزادان بهتر است؟
اما جدای از حل این مجموعه متنوع از مشکلات بزرگسالان، آیا این تحقیق می تواند از شیری با فرمول بهتر برای نوزادان پشتیبانی کند؟
تاونسند گفت که برخی از شرکت ها در حال حاضر این قندها را به شیر خشک اضافه می کنند تا میکروبیوم شیر مادر را بازسازی کنند. با این حال او گفت که فاصله زیادی بین میزان این قندهایی که نوزادان از شیردهی و شیر خشک دریافت میکنند وجود دارد.
او گفت که نوزادان در هنگام شیردهی روزانه 20 گرم از این مولکول ها را می خورند، اما در یک بسته شیر خشک فقط حدود 100 میلی گرم وجود دارد. او گفت که اگرچه مردم سعی می کنند میکروبیوم را با این قندها دستکاری کنند، اما مقیاسی برای تقلید عملی که مادران می توانند انجام دهند را ندارند.
تاونسند که یک شیمیدان است، هدفش ایجاد آنزیم ها و میکروب های مهندسی شده است که می توانند این قندها را به صورت مصنوعی در مقیاس بزرگ تولید کنند. با این حال، او اشاره کرد که حتی در صورت موفقیت، محصول آنها هنوز از تکرار ترکیب پیچیده شیر مادر دور خواهد بود.
او گفت شیر مادر بسیار شخصی سازی شده است و کمیت و کیفیت مولکول های آن به صورت روزانه تغییر می کند. او گفت هیچ راهی برای پیش بینی وجود ندارد و یک مکانیسم بازخورد بین مادر و نوزاد وجود دارد تا مادر دقیقا بداند که نوزادش از درون آن شیر به چه چیزی نیاز دارد. او گفت که مادران روزانه حدود 500 کالری اضافی صرف می کنند تا شیر خود را بر اساس نیاز کودک شخصی سازی کنند. محققان هرگز نمی توانند این کار را تکرار کنند و در این مرحله، آنها فقط می توانند در سطح بالایی، سه یا شاید چهار مورد از این الیگوساکاریدهای شیر را تولید کنند.
تاونسند مشتاق است تا کاربردهای این ترکیبات را برای کمک به افراد مبتلا به بیماریهای مختلف، بهویژه بیماریهایی که معده را تحت تأثیر قرار میدهند، گسترش دهد.
او گفت که فکر میکند افرادی که به بیماری کرون، IBS، بیماری سلیاک و چیزهایی که معده را بیمار میکنند، هدف بعدی این قندها هستند. او گفت که محصول نهایی برای آنها فقط یک اثبات مفهوم است و نشان می دهد که آنها می توانند کارهای بسیار پیچیده ای را با ابزارهای ساده ای انجام دهند که در دید آشکار وجود داشته است.